Azi ajung în România primele doze din vaccinul dezvoltat de AstraZeneca – Cronica dimineții

1. Premierul Florin Cîţu a declarat, întrebat sâmbătă dacă România va achiziţiona vaccin din Rusia sau China, că nu va face acest lucru. El a menționat că a fost trimisă o scrisoare, în urma unei întrebări adresate de Cominisia Europeană, iar ţara noastră şi-a arătat disponibilitatea de a produce vaccinul împotriva COVID-19 la Institutul Cantacuzino. (News.ro)

2. Primele doze din vaccinul AstraZeneca ajung în această dimineață în țară. Este vorba de peste 80.000 doze care vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național, a adăugat sursa citată. (News.ro)

3. SUA a atins nivelul de 2 milioane de persoane vaccinate într-o singură zi. Ieri 2,1 milioane persoane au fost vaccinate, iar media ultimelor 7 zile se apropie de 1,5 milioane/zi. (Bloomberg)

4. Peste două treimi din statele membre ale Uniunii Europene (21 din 27 de țări membre) aveau la 1 ianuarie 2021 un salariu minim pe economie. În general salariul minim avea o valoare mai mică de 700 de euro pe lună în est și de peste 1.500 de euro pe lună în nord-vestul blocului comunitar, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). La începutul acestui an, zece state membre din estul UE aveau salarii minime sub 700 de euro pe lună: Bulgaria (332 euro), Ungaria (442 euro), România (458 euro), Letonia (500 euro), Croația (563 euro), Cehia (579 euro), Estonia (584 euro), Polonia (614 euro), Slovacia (623 euro) și Lituania (642 euro). (Profit.ro)

Una din Cronica Spațială: Sonda spațială Hope a Emiratelor Arabe Unite este programată să ajungă pe orbita planetei Marte marți, 9 februarie, la ora 21:42, ora României. Aceasta este prima misiune spațială din istoria statului arab și va avea o durată un an marțian (aproximativ doi ani tereștri). Obiectivul principal al sondei este să studieze vremea și clima lui Marte, inclusiv furtunile de nisip, dar aceasta va încerca să analizeze și cauzele pentru care planeta pierde hidrogen și oxigen. Sonda a primit numele Hope (speranță, în limba engleză) pentru a trimite arabilor un mesaj de optimism și pentru a-i încuraja să inoveze. (Emirates Mars Mission)

5. Indicii bursieri din întreaga lume au atins un nou maxim istoric. Valoarea companiilor listate pe burse este acum la nivelul a 122,4% din PIB-ul produs la nivel global. (Link)

6. Vaccinul anti Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca și Oxford nu reușește să fie la fel de eficient pentru tulpina care s-a dezvoltat în Adrica de Sud. Vaccinul nu oferă suficientă protecție nici pentru cazurile ușoare sau moderate produse de această variantă a virusului. (BBC)

7. Prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a declarat că ministrul Sănătăţii a spus cu nonşalanţă sâmbătă că cele 4 spitale din Bucureşti lăsate fără finanţare de primarul Sectorului 1 Clotilde Armand sunt acum în „administrarea lor proprie”, prin urmare pe cont propriu sau pot primi finanţare de la Primăria Capitalei şi de la Sector. Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a declarat sâmbătă, în cazul scandalului legat de cele 4 spitalele din Sectorul 1, că nu are nicio legătură administrarea unităţilor spitaliceşti cu cine poate să le finanţeze şi a precizat că banii pot veni de la sectoare sau de la Consiliul General. (News.ro)

8. Controversatul gazoduct Nord Stream 2 „este în interesul multor țări din Uniunea Europeană”, a declarat cancelarul austriac Sebastian Kurz. Acesta este de părere că blocul european nu ar trebui să îl pericliteze „de dragul opoziției” la încarcerarea de către Rusia a disidentului Alexei Navalnîi. (Link)

Una din Cronica Sportivă: CSM București a revenit în Liga Campionilor cu o victorie, 28-26 cu Esjberg, într-un meci pe care l-a controlat în mare parte. Cele mai multe goluri au fost marcate de Cristina Neagu – 7 și Crina Pintea – 6. În clasamentul grupei A, CSM urcă astfel pe locul 4, cu 13 puncte. (Lead.ro)

9. Papa Francisc a numit prima femeie într-o poziție de top în Sinod, aceasta având și drept de vot. Sora Nathalie Becquart va și subsecretar în Sinodul cardinalilor. (Axios)

10. Peste 1.600 de comentarii și aproape 600 de distribuiri au fost strânse în mai puțin de 48 de ore din momentul în care Primăria Arad a anunțat, pe pagina de Facebook a instituției, că a confiscat suma de 113 lei de la un om al străzii, care ”va ajunge în bugetul orașului”. Oamenii au reacționat virulent împotriva acțiunii instituției, spunând că în Arad nu există locuri de muncă, ori că suma confiscată este derizorie. (G4Media)

Fotografia dimineții – Naveta chineză Tianwen-1 a trimis o primă fotografie cu planeta Marte:

Ți-ar mai putea plăcea
Dan Barna: Alianța USR-PLUS va avea candidat la alegerile prezidențiale – Cronica dimineții
Ludovic Orban: E “o minciună gogonată” afirmaţiile celor care spun că va urma o carantină dură după alegerile parlamentare – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău