Azi au loc discuții între guvern și sindicatele din învățământ în încercarea de a opri greva generală – Cronica dimineții

1. Simion Hăncescu, preşedintele FSLI, una dintre cele două mari federaţii sindicale din învăţământul preuniversitar, a declarat că este „exclus” ca şcolile să se deschidă luni şi ca profesorii să renunţe la greva generală anunţată. Acesta subliniază că dacă vor exista cazuri de inspectori şcolari sau directori de şcoli care vor încerca să îi intimideze pe profesorii participanţi la grevă, pe numele acelora vor fi depuse plângeri penale. (News.ro)

2. Sindicatele din Educație au fost convocate la noi discuții la sediul Guvernului, duminică, de la ora 14.00, în încercarea de a opri greva generală anunțată pentru luni. (Libertatea)

3. Liderul PSD Marcel Ciolacu consideră că orice negociere privind viitorul Cabinet trebuie suspendată până la rezolvarea solicitărilor sindicatelor, dar şi a restanţei majore privind reforma pensiilor speciale, pe care le consideră prioritare. (News.ro)

4. Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat sâmbătă, la summitul marilor economii din Grupul celor 7 (G7), că două instituții financiare guvernamentale americane au emis scrisori de interes pentru împrumuturi potențiale de $4 miliarde acordate proiectului reactoarelor nucleare mici din România.  (G4Media)

5. Prețul spot al energiei electrică cu livrare în după-amiaza zilei de duminică este unul negativ, ajungând și la -101,75 lei/MWh pentru intervalul orar 13-14, în urma producției, în special de energie regenerabilă, excedentare atât din România, cât și din restul Europei. Astfel, pentru producătorii de energie regenerabilă, care beneficiază și de o schemă de sprijin de certificate verzi, este mai avantajos să plătească ei furnizorii în vederea preluării energiei suplimentare produse decât să închidă capacitățile de producție, a căror redeschidere implică alte costuri. (Profit.ro)

Din Cronica Spațială: O serie de tehnici mai performante au permis astronomilor să identifice încă 62 de sateliți ai planetei Saturn, care au dimensiuni mai mici și sunt mai greu de distins, pe lângă cei 83 de sateliți deja cunoscuți. Astfel, Saturn a ajuns la un total de 145 de sateliți și a devenit planeta din sistemul nostru solar cu cel mai mare număr de sateliți. Anterior, acest titlu era deținut de Jupiter cu 95 de sateliți. (University of British Columbia)

6. Papa Francisc i-a cerut cardinalului italian Matteo Zuppi să îşi asume o misune de pace, care prevede întâlniri separate cu președinții Volodimir Zelenski și Vladimir Putin, în încercarea de a pune capăt războiului din Ucraina, a anunţat sâmbătă Vaticanul. (Digi24)

7. Liderii Grupului celor Şapte (G7) naţiuni au cerut sâmbătă dezvoltarea şi adoptarea unor standarde tehnice internaţionale de încredere pentru inteligenţa artificială (IA). Acordul a venit după ce Uniunea Europeană s-a apropiat luna aceasta de o legislaţie care să reglementeze tehnologia AI, potenţial prima lege cuprinzătoare a inteligenţei artificiale din lume. (News.ro)

8. Peste 36.000 de persoane au fost forțate să-și părăsească locuințele din cauza inundațiilor din nord-estul Italiei, au anunțat autoritățile regionale. (TheGuardian)

Din Cronica Sportivă: Nottingham Forest a câștigat pe teren propriu, scor 1-0, contra lui Arsenal, într-un meci din etapa a 37-a a Premier League. Cu acest rezultat, Manchester City a devenit campioană în Anglia. 

9. Aproximativ 38,5% dintre adulții americani – 89,1 milioane de persoane – au întâmpinat dificultăți în a-și plăti cheltuielile obișnuite cu locuința între 26 aprilie și 8 mai, potrivit celui mai recent studiu. Procentul în creștere, în urmă cu un an fiind de 34,4%, și 26,7% în aceeași perioadă din 2021, în plină pandemie. (Bloomberg)

10. Judecătorul Neil Gorsuch, de la Curtea Supremă a Statelor Unite, a numit măsurile de urgență luate în timpul crizei COVID-19, care a ucis peste 1 milion de americani, poate „cea mai mare încălcare a libertăților civile din istorie, pe timp de pace, din această țară.” El a criticat ordinele de închidere a școlilor, restricționarea slujbelor bisericești, obligativitatea vaccinării și interzicerea evacuărilor. Gorsuch a fost primul judecător nominalizat de președintelui Donald Trump la Curtea Supremă. (AP)

În locul fotografiei vă propunem o caricatură apărută după interzicerea TikTok în statul american Montana:

Ți-ar mai putea plăcea
Director FMI: 48 de țări sunt expuse la criza alimentară globală – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Deficitul SUA va depăși $1000 miliarde anul acesta
Un comentariu
  • LevSt.
    mai 21,2023 la 2023-05-21T16:26:46+03:000000004631202305

    „…Liderul PSD…”///2-Cine are nevoie de ciuca in guvern?(hrituc.ro)„…ciuca… si ciolacu…”__—-__ samuratul de plenitza (sau capatzana patrulaterica cu ochelari) si acest e’ si si, se vor intelege , insa mai este un hop, s-ar putea ca bulibasa de Sibiu sa aiba iarasi mancarime pe la falange si sa-l matraseasca pe ciolacu, exact cand ii este „lumea mai draga”, asa cum a facut si cu ponta, veorika, orban si catzu, acest hohanis este o adevarata hazna, cand vine vorba de relatiile cu alti indivizi care sunt pe aproape de scaunul lui…/// 3-PSD, vorbe goale si interese de clan(Rodica Culceru)”… este generator de deficit… replica lui marcel ciolacu…”2- România, tot mai îndatorată. Datoria guvernamentală a depășit 50% din PIB (ziare.com)___—–____cum am zis, e’ si si, se anunta noul master of disaster, tocmai pentru asta, acest gagautza escroc pana-n panzele albe dar care se crede istetz,, l-a sprijinit pe hohanis in efectuarea „spectaculosului salt”, adica sa aduca Romania la respectiva indatorare, prin excursiile lui inutile si total sterile, motiv pentru care intreaga medie a „uitat” sa ne insire „maretele realizari” , ca si rezultat al ultimelor sale deplasari, in Asia si America de Sud, unde -cu escorta de lux, a cheltuit cateva milioane bune (de euro), iar dupa ce ” babilonul, marea curva”, va cadea, se va demonstra ca au fost platite sute de mii de dolari, pentru a se face lobby si a fi acceptat , acest individ jegos, pe la diversele cancelarii din lume, oricum, stie cineva ca orice alt sef de stat din Europa -sau chiar din lume- sa intreprinda asa actiuni total nefondate si costisitoare?( mai ales ca -si catelusa merarului- a fost hranita tot cu mare lux si fast)…

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău