Ministrul Sănătății: În București nu se testează suficient – Cronica dimineții

1. Capitala a atins ieri o rată de infectare sub 3 la mia de locuitori, ceea ce o plasează în scenariul galben, acela în care anumite măsuri restrictive pot fi relaxate. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, crede însă că această incidență nu este cea reală. Voiculescu a declarat ca virusul este mult mai răspândit în Capitală față de ce arată cifrele oficiale. Principalul motiv fiind că nu se testează cât trebuie. (EuropaFM)

2. Piața a reacționat la scăderea dobânzii cheie de către banca centrală. Ratele din piața interbancară au scăzut abrupt și randamentele la licitația de obligațiuni pe 10 ani au ajuns la cel mai redus nivel din ultimii șase ani, foarte aproape de minimele istorice. Dobânzile s-ar putea reduce în continuare dacă va fi suficientă lichiditate în piață. (Profit.ro)

3. Recensământul populaţiei şi locuinţelor a fost amânat cu un an și se va desfăşura în perioada 1 februarie – 17 iulie 2022, transmite Institutul Național de Statistică (INS). Amânarea a fost provocată de pandemia de coronavirus. Rezultatele finale ale recensământului vor fi publicate în decembrie 2023. (G4Media)

Una din Cronica de Business: Banca americană Morgan Stanley a înregistrat un profit în creștere cu 51% în ultimul trimestru al anului, pe fondul unui avans în zonele de trading și de fundraising. Instituția financiară a avut un profit net de $3,39 miliarde în perioada menționată, versus $2,24 miliarde în 2019. (Financial Times)

4. Primarul sectorului 4, Daniel Băluţă, anunţă digitalizarea completă şi desfiinţarea ghişeelor pentru plata taxelor şi impozitelor. Pentru cei care nu se descurcă să plătească online sau la staţiile de plată vor exista puncte de informare. Daniel Băluţă precizează că se vor păstra puncte de informare şi asistenţă a cetăţenilor, în diferite locaţii din sector, pentru cei care au nevoie de ajutor, fie pentru utilizarea platformelor electronice, fie pentru folosirea staţiilor de plată self-pay. (News.ro)

5. Președintele SUA, Joe Biden, a semnat miercuri, la doar câteva ore după preluarea mandatului, o serie de decrete, inclusiv unul privind întoarcerea Statelor Unite la acordul climatic de la Paris. (News.ro)

6. Autoritățile israeliene au criticat recent vaccinul dezvoltat de Pfizer, deoarece serul produs de compania farmaceutică americană s-ar fi dovedit a fi „mai puțin eficient” decât s-a prevăzut. În special, în vizorul Ierusalimului a intrat nivelul de imunitate față de COVID-19 dezvoltat în organismul uman ca urmare a primei doze de ser, care pare a fi inferior celui promis de compania americană. Campania de vaccinare în masă din Israel avansează rapid, cu 2 milioane de cetățeni deja vaccinați și peste 400.000 care au făcut și rapelul. (Hotnews)

Una din Cronica Externă: Premierul Italian Giuseppe Conte a câștigat un vot de încredere în Senatul italian cu 156 de voturi vs 140 împotrivă, punând capăt amenințării imediate cu demiterea sa, după ce partidul Italia Viva s-a retras din coaliția de guvernare săptămâna trecută. (Politico)

7. Australia a înregistrat în această dimineață a patra zi consecutivă fără noi cazuri de infectare cu noul coronavirus. (Reuters)

8. Italia intenționează să întreprindă „în următoarele zile” acțiuni în justiție împotriva Pfizer, din cauza întârzierilor în livrările de doze din vaccinul său anti-COVID, a anunțat șeful celulei de criză pentru pandemie, Domenico Arcuri. „Protecția sănătății cetățenilor italieni nu se negociază”, a atenționat Domenico Arcuri într-un comunicat. „Campania de vaccinare nu poate fi încetinită și cu atât mai puțin în ceea ce privește administrarea dozelor de rapel pentru numeroșii italieni care au primit deja prima doză”. (Profit.ro)

9. Organizaţia Mondială a Sănătății intenţionează să aprobe mai multe vaccinuri pentru Covid-19 de la producători din Occident sau din China, în următoarele săptămâni şi luni. Obiectivul urmărit este distribuirea rapidă în statele sărace. COVAX, programul global coordonat de OMS, intenţionează să livreze în acest an cel puţin 2 miliarde de doze de vaccinuri pentru Covid-19 la nivel mondial, dintre care cel puţin 1,3 miliarde în ţări sărace. (News.ro)

Una din Cronica Sportivă: SCM Râmnicu Vâlcea a obținut a doua victorie consecutivă în grupele Ligii Campionilor la handbal feminin, după ce a învins-o pe Buducnost cu 25-23. A fost un meci pe care echipa din Rm. Vâlcea l-a controlat de la început până la final, fără să fie nici măcar o dată condusă pe tabela de scor. SCM rămâne pe locul 6 în grupa B (din 8 echipe), dar este tot mai aproape de optimile de finală. (Lead.ro)

10. Aproape un milion de români şi-au făcut vacanţele în Bulgaria în 2020. România este un important furnizor de turişti pentru Bulgaria, fiind a doua țară, după Turcia. (Link)

Fotografia dimineții – Protest al elevilor din Bergamo care le-au cerut autorităților să fie permisă reluarea cursurilor în clase. Luca Ponti/Pacific Press/REX/Shutterstock:

Ți-ar mai putea plăcea
Alexandru Rafila: Ne imunizăm la Covid-19 în doi ani, trecând prin boală, la fel ca o gripă obișnuită – Cronica dimineții
Medic israelian: Azi, gripa face mai multe probleme decât varianta Omicron în Israel – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău