Azi începe calendarul admiterii la liceu – Cronica dimineții

1. Ministerul Educaţiei anunţă că, miercuri, începe calendarul admiterii în liceu, iar repartizarea computerizată a elevilor va avea loc în 24 iulie. Părinţii şi elevii sunt sfătuiţi să realizeze o listă cu specializările dorite, în ordinea preferinţelor, dar şi să verifice cu atenţie codurile aferente. De asemenea, se recomandă completarea unui număr suficient de opţiuni. (News.ro)

2. Prețul energiei electrice spot în România a ajuns la cel mai mare nivel din acest an, peste 440 de euro/MWh, în seara zilei de azi.  (Economica)

3. Într-o declaraţie comună, mai multe ţări NATO, printre care Statele Unite şi România, au confirmat trimiterea către Ucraina a unui total de cinci sisteme antiaeriene, dintre care patru baterii Patriot. (News.ro)

4. Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că este constituțională norma potrivit căreia listele de candidați întocmite de partide /alianțe politice pentru alegerea consiliilor locale și a consiliilor județene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea atât a femeilor, cât și a bărbaților. Prin urmare – explică judecătoarea Iulia Scântei de la Curtea Constituțională – „partidele nu pot propune liste de candidați exclusiv femei sau exclusiv bărbați, fiind necesară reprezentarea ambelor sexe pe o listă, chiar dacă nu toți sunt pe locuri eligibile”. (Hotnews)

5. Președintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, şi-a exprimat marţi îngrijorarea că menţinerea ratelor dobânzilor prea ridicate pentru prea mult timp ar putea pune în pericol creşterea economică. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Spania este prima finalistă a Euro2024. Spania a câștigat contra Franței, 2-1, în semifinalele EURO 2024. Au marcat: Yamal 21, Olmo 25 / Muani 9.

6. Comitetul editorial al New York Times, care reunește cei mai importanți editorialiști și care i-a cerut deja lui Joe Biden democratului să se retragă, a făcut-o din nou marți. Democrații „trebuie să-i spună că se face de râs și că își pune în pericol întreaga moștenire politică”, afirmă editorialiștii cotidianului newyorkez. (Hotnews)

7. Coaliția de stânga care a câștigat alegerile parlamentare din Franța vrea să impună un impozit de 90% pentru toate veniturile mai mari de €400.000. (SkyNews)

8. Racheta europeană de lansare Ariane 6 a decolat cu succes marţi în zborul său inaugural, potrivit imaginilor transmisiunii video în direct. Cântărind 540 de tone şi având o înălţime de 56 de metri, cea mai nouă rachetă europeană a părăsit rampa de lansare din Guyana Franceză în jurul orei locale 16.00 (22.00 ora României) începând un zbor de aproape trei ore menit să pună capăt unei pauze de un an în accesul european la spaţiu. (News.ro)

9. Un tribunal din Spania a condamnat 15 elevi la un an de probațiune pentru crearea și răspândirea unor imagini false, generate de AI, cu colegele lor, într-un caz care a provocat o dezbatere asupra utilizărilor dăunătoare și abuzive a tehnologiei deepfake. (TheGuardian)

10. Un elev de la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu” din Focşani a obţinut în urma contestaţiei nota 9,75 la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale 2024, după ce iniţial a primit nota 3,50. Inspectoratul Școlar Județean Vrancea a explicat că diferenţa mare de notare a fost cauzată de o „eroare umană”. (Libertatea)

Fotografia dimineții – Premierul Indiei Narendra Modi și președintele rus Vladimir Putin îmbrățișându-se după vizita primului la Moscova:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – atac cu drone asupra presedintelui Maduro
Cronica dimineții – Zuckerberg cere reglementarea internetului