Barna admite că există în USR-PLUS „un filon, o grupare” care doreşte ieşirea de la guvernare a formaţiunii – Cronica dimineții

1. Copreşedintele USR-PLUS Dan Barna a declarat că a guverna în coaliţie e „mult mai greu decât s-ar fi aşteptat să fie”, însă susţine că USR-PLUS va rămâne la guvernare „până la momentul în care va fi evident că nu se pot face reforme”. Vicepremierul admite că există în USR-PLUS „un filon, o grupare” care doreşte ieşirea de la guvernare a formaţiunii. (News.ro)

2. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a ținut să precizeze din nou că PSD nu va face un guvern cu PNL și a previzionat că neînțelegerile din coaliție vor conduce la alegeri anticipate. (G4Media)

3. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat că în România 70% din populaţie „vibrează” la elemente de doctrină naţională şi creştină şi în aceste condiţii nu se poate „bate” doar pe o nişă de 15-17% care cuprinde publicul modern sau progresist, ci trebuie să reprezinte şi alţi cetăţeni. Orban a declarat că PNL trebuie să apere valori precum sunt satul, şcoala, biserica şi familia. (News.ro)

4. Anul trecut a fost cel mai cald an în Europa, din istoria înregistrărilor meteo, potrivit unui raport publicat miercuri de Societatea Meteorologică Americană. 2020 se numără și printre cei mai călduroși trei ani la nivel global. (CNN)

Promo: Au apărut încă două episoade EIDOS Talks – seria de dezbateri despre efectele negative generate de creșterea exponențială a utilizării techologiei în informarea corectă a cetățenilor.

  • EP. 3 – detalii și fragmente, aici  – îi are ca invitați pe Sergiu Toader (ex ProTV si Realitatea TV)Cătălin Tolontan (Ringier), Mihai Voinea (Recorder) și Petrișor Obae (Pagina de Media) și analizează – în moderarea lui Dragoș Stanca (Upgrade 100) – investițiile în ecositemul jurnalistic din România: de la moguli, la trusturi media și noi startupuri de presă.
  • EP. 4 – detalii și fragmente, aici – are ca temă educația media, nu doar în școli, și e moderat de Vlad Tăușance (Friends for Frieds / Superscrieri) invitați fiind: Ioana Avădani (CJI), Codruța Simina (PressOne și MisReport), Dragoș Iliescu (Brio), Marian Voicu (TVR și Verdica) și Mihai Peticilă (EduPedu și ProTV).
Seria EIDOS Talks e o co-producție UPGRADE 100 și Fundația EIDOS, cu sprijin din partea UniCredit Bank și a reprezentanței Comisiei Europene în România.

5. Talibanii s-au angajat să-i lase să plece pe americani şi pe afganii în situaţie de risc care se vor afla în Afganistan după 31 august, a declarat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken. (Digi24)

6. Între 1 mai și 25 iulie 2021, 43.127 locuitori din districtul Los Angeles au fost diagnosticați cu SARS-CoV-2. Unul din patru erau vaccinați cu schema completă. Aceștia au avut nevoie, într-un procent mai mic, de spitalizare (3,2% versus 7,6%), internare la ATI (0,5% versus 1,5%) și susținerea respirației cu aparate (0,2% versus 0,5%) decât pacienții nevaccinați. (Link)

7. Serviciile de informații din SUA i-au livrat marți președintelui Biden un raport despre originea noului coronavirus care nu pune o concluzie fermă dacă virusul a scăpat accidental din laborator sau a fost transferat de la animale la om. (NYTimes)

8. Banca Centrală din Coreea de Sud a crescut dobânda de referință cu 0,25%, până la 0,75%. Coreea de Sud devine astfel prima economie dezvoltată care mărește dobânda de referință în pandemie. (CNBC)

Din Cronica Sportivă: Cinci reprezentanți ai României s-au calificat în turul doi al calificărilor de la US Open, unde vor juca azi pentru a ajunge în finala acestora: Mihaela Buzărnescu, Gabriela Ruse, Monica Niculescu, Jaqueline Cristian și Marius Copil. Din păcate, cele două jucătoare care au jucat aseară au pierdut meciurile: Irina Fetecău (252 WTA) a fost învinsă de Ana Konjuh (87 WTA) cu scorul de 7-6 (2), 6-3; Gabriela Talabă, locul 217 WTA, a fost eliminată, cu scorul de 6-2, 6-3, de americanca Robin Peterson, locul 224 WTA. (Eurosport)

9. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins o cerere a 672 de pompieri profesioniști și voluntari împotriva vaccinării lor obligatorii contra COVID-19 în Franța. „Curtea a apreciat că aceste cereri sunt în afara domeniului de aplicare a Articolului 39 din reglementarea sa” care permite sesizarea în procedură de urgență când solicitanții sunt expuși „unui risc real de daune ireparabile”. (Profit.ro)

10. Trailerul filmului “Spider-Man: No Way Home” a stabilit un nou record în ceea ce privește numărul de vizualizări în primele 24 de ore de la lansare: 355,5 milioane. (Variety)

Fotografia dimineții – Doi copii așteaptă evacuarea pe aeroportul din Kabul. Gunnery Sgt Melissa Marnell/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Comisia Europeana vrea respectarea legilor UE in domeniul justitiei
Ministrul Muncii: Numărul românilor care muncesc dar care se află în situaţie de sărăcie este dublu faţă de media europeană – Cronica dimineții