Ministrul de Finanțe: Deși e mare, această criză nu poate fi comparată cu cea din 2010 – Cronica dimineții

1. Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a declarat că nu se va pune problema tăierilor de salarii în sectorul bugetar şi că, deşi este mare, această criză nu poate fi comparată cu cea din 2010. (News.ro)

2. Consumul a scăzut cu 16,4% luna trecută în Statele Unite. Un procent de 68% din economia americană este generat de cheltuielile efectuate de populație. Cele mai afectate sectoare au fost vânzările de îmbrăcăminte, cu o scădere de aproape 79%, și cele pentru electronice și electrocasnice, 60,6% minus. (CNBC)

3. Ordinul ministrului Educaţiei prin care este reglementată modalitatea de încheiere a situaţiei şcolare pe semestrul al II-lea a fost publicat vineri în Monitorul Oficial. Potrivit ordinului, „nu se vor mai susţine lucrările scrise pe semestrul al II-lea (teze), iar mediile vor fi încheiate cu minimum două note/calificative”. (Hotnews)

Una din Cronica Externă: Un parlamentar ucrainean a încercat să obțină în mod ilegal un pașaport românesc printr-o companie care facilitează o ”schemă gri” de aplicații pentru cetățenii ale statelor UE, conform unor reporteri care au obținut documente despre Oleksandr Dubinsky, solicitate printr-un intermediar Ministerului Justiției din România. (Link)

4. Uniunea Salvați România a prezentat ieri angajamentele de reformă a României, baza pe care USR va negocia intrarea la guvernare, în cadrul unei conferințe transmisă online. Printre angajamentele USR se află: eliminarea pensiilor speciale, zero taxe pe salariul minim, Fără Penali în funcții publice în Constituție, reducerea birocrației sau stimularea antreprenoriatului. (Link)

5. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a anunţat o dublare a suprafaţei pădurilor virgine din România. 40.000 hectare de noi păduri virgine şi cvasivirgine din România se află acum sub protecţie strictă, faţă de 28.000 de hectare când a preluat mandatul. Autoritățile au pregătită licitaţia pentru studiile a altor 39.865 de hectare de păduri virgine şi cvasivirgine. (News.ro)

Promo: Vrei mai multe vânzări online? Orange, Elefant, Decathlon, Fashiondays sau Vivre colaborează prin 2Performant cu mii de publisheri, specialiști PPC, comparatoare de prețuri, bloggeri sau vloggeri. Ne apropiem de 200 de milioane de euro vânzări generate pentru sute de magazine online, hai și tu alături de noi https://ro.2performant.com/advertiseri/.

6. Camera Reprezentanţilor din congresul american a votat propunerea democraților de a aloca $3000 de miliarde pentru un nou plan de asistenţă în lupta împotriva efectelor pandemiei de coronavirus. Republicanii s-au opus proiectului care, cel mai probabil, va fi respins în Senat. (WSJ)

7. Brazilia a pierdut al doilea ministru al Sănătății în mai puțin de o lună, în condițiile în care numărul cazurilor de infectare cu noul virus se apropie de cel al Italiei, peste 15000 fiind înregistrate doar ieri. (Reuters)

8. OpenTable estimează că unul din patru restaurante din Statele Unite, 25%, nu se vor mai deschide după ridicarea restricțiilor. Americanii au reînceput să gătească acasă sau preferă să comande online decât să ia masa în oraș. (Bloomberg)

Una din Cronica de Divertisment: Teatrul Național din București continuă să transmită în fiecare weekend pe Youtube în regim “live” câte un spectacol renumit. De data aceasta va fi difuzat spectacolul “Dumnezeu se îmbracă de la second-hand” în zilele de vineri (ora 16:00), sâmbătă și duminică, ultimele două cu începere de la ora 18:00. (Teatrul Național).

9. Facebook a cumparat Giphy, populara platformă pentru animații ce pot fi distribuite și folosite online. Valoarea tranzacției este de aproximativ $400 milioane. (Axios)

10. Institutul pentru Sănătate din Olanda a publicat recomandările pentru persoanele singure în materie de sex. Masturbarea și sexul de la distanță sunt posibile, în timp ce este încurajată precauția și evitarea contactului fizic cu parteneri care au fost în izolare. (BBC)

Fotografia dimineții – Coperta ediției de săptămâna viitoare a revistei Bloomberg BusinessWeek:

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul ia în calcul majorarea salariului minim, de la 1 ianuarie, la 3.000 lei, majorarea pensiilor urmând a fi de maximum 11% – Cronica dimineții
Ministrul de Interne: Azi anunţăm măsurile care vor fi aplicate după 15 mai – Cronica dimineții