Premierul Italiei avertizează că proiectul european riscă dezintegrarea dacă statele membre UE nu găsesc un răspuns economic comun la criza coronavirus – Cronica Externă

Europa

1. Un mogul slovac, din domeniul jocurilor de noroc, a primit prin ofertă directă un contract de milioane de euro pentru sistemul de sănătate. Sub protecția măsurilor de urgență luate pe timp de pandemie, guvernul Slovaciei semnează contracte de 80 milioane de euro într-o singură zi, ai căror beneficiari sunt firme sau oameni de afaceri fără nicio experiență în domeniul sănătății publice. (Link)

2. Miniștrii de finanțe europeni s-au întâlnit miercuri pentru a agrea răspunsul comun la pandemia coronavirus. Un eșec este ”de neconceput” a declarat ministrul francez Bruno Le Maire. El a promis că împreună cu omologul german vor folosi ”toată greutatea” de care dispun pentru a obține un compromis privind măsurile financiare comune, care presupun alocare a 500 miliarde de euro. (Link)

3. Premierul Italiei, Giuseppe Conte a avertizat joi, 9 aprilie, că proiectul european riscă dezintegrarea, dacă statele membre ale Uniunii nu găsesc un răspuns economic comun la criza coronavirus. El a spus pentru BBC că trebuie folosită ”oportunitatea de a pune o nouă viață în proiectul european, pentru că riscul eșecului este real”. (Link)

4. Agenții ruse au fost identificate ca surse ale dezinformării și știrilor false despre pandemia coronavirus, arată serviciul de acțiune externă al UE. Scopul unei ”producții foarte intense de dezinformare din partea unor surse pro-Kremlin” este destabilizarea Uniunii Europene. (Euronews)

SUA

5. Rusia a vândut săptămâna trecută mai multe ventilatoare către Statele Unite, pentru a ajuta la lupta împotriva pandemiei noului coronavirus, care erau produse de o firmă rusească aflată sub sancțiuni americane încă din 2014. Echipamentele medicale au sosit în New York miercuri cu un avion militar, încărcat cu mai multe cutii etichetate ”Aventa-M”, ventilatoare produse de Ural Instrument Engineering Plant, o sucursală a Concern Radio-Electronic Technologies (KRET), aflată pe lista companiilor sancționate de către SUA. Departamentul de Stat a clarificat că, întrucât ventilatoarele au fost cumpărate direct de la guvernul rus, nu de la producător, s-a evitat problema sancțiunii, iar legea SUA a fost aplicată. Agenția Reuters a precizat că echipamentele medicale nu intră în sfera sancțiunilor. (Link)

Rusia

6. OPEC și Rusia au discutat reducerile la prețurile globale ale petrolului astăzi, dar situația rămâne complicată de divergențe interne și de reticența Statelor Unite de a se implica în orice fel de acțiune cu OPEC. (Reuters)

Bonus : Vladimir Putin a declarat nu are nicio intenție să discute astăzi despre piețele de petrol și gaze cu președinteleDonald Trump și cu leadership-ul saudit. (Reuters)

Africa

7. Un atac asupra unui spital din Tripoli, Libia a distrus facilități medicale funcționale cu 400 de paturi, luni. Deși Națiunile Unite au cerut de nenumărate ori încetarea de urgență a atacurilor, conflictul libian continuă, deși un armistițiu a fost discutat și agreat încă din ianuarie.(Link)

America Latină

8. Ambasadorul Columbiei în Uruguay a demisionat luni, după ce țara sa a anunțat că se află sub investigație, fiind găsite facilități de producție a narcoticelor pe proprietatea sa, a anunțat ministrul de externe columbian. (Link)

Global

9. Reuters a publicat un articol în care descrie lupta contra-cronometru a Germaniei pentru identificarea pacientului 0 din țară și a tuturor interacțiunilor acesteia, pentru a înțelege modul de răspândire a virusului. O chinezoaică din Shanghai a contaminat în cantina companiei germane unde lucra mai mulți colegi, însă aceștia au stabilit imediat o echipă de criză și au alertat autoritățile medicale. Calendarele electronice ale angajaților companiei au facilitat identificarea rapidă a celor cu care aceasta a interacționat. (Reuters)

10. Cercetătorii de la Kings College Londra și Universitatea Națională Australiană au analizat impactul pandemiei coronavirus pe glob și au arătat că 500 milioane de oameni pe glob, aproximativ 8%  din populația globului, vor fi forțați în sărăcie, dacă ajutor financiar consistent nu va fi direcționat și către statele în dezvoltare. Ar fi pentru prima dată în ultimii 30 de ani când ar crește nivelul de sărăcie globală, iar progresul din ultimele decenii va fi reîntors cu 10 ani, iar în anumite regiuni, cum ar fi Africa Sub-Sahariană, Africa de Nord și Orientul Mijlociu, regresul va întoarce aceste zone înapoi cu 30 de ani. (Euronews)

Ți-ar mai putea plăcea
Miniștrii de finanțe ai țărilor G7: Vom face ”orice este necesar” pentru a proteja locurile de muncă și economia – Cronica Externă
Pentru a treia săptămână consecutivă, continuă protestele masive în Belarus – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău