Belgia a decis să restrângă folosirea echipamentelor de telecomunicații chineze – Cronica Externă

Europa

1. Belgia a decis să restrângă folosirea echipamentelor de telecomunicații chineze, conform solicitării SUA către aliații săi. Subiectul este sensibil pentru Belgia, întrucât găzduiește NATO și instituțiile europene cele mai importante. (Politico)

Bonus: Estonia a livrat recent echipamente și produse medicale către Georgia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Ucraina, acțiune parte din răspunsul alianților NATO la pandemia Covid-19. (Link)

Bonus: Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană a declarat la Conferința Jagello din Cehia că recesiunea economică și de sănătate publică nu trebuie să devină o criză de securitate. (Link)

2. Președintele Băncii Europene de Investiții a cerut mai mulți bani de la guverne, dacă împrumutătorul va juca un rol major în recuperarea post-pandemie a Uniunii Europene. BEI se afșă sub presiune să finanțeze obiectivele UE în lupta împotriva schimbărilor climatice. În acest moment președintele Werner Hoyer avertizează că banca va avea nevoie de mai multe resurse financiare pentru a alimenta atât de mulți bani în economie, așa cum speră liderii europeni. (Politico)

Bonus : Cazurile de coronavirus din Europa sunt creștere, ca urmare a relaxării restricțiilor, avertizează un expert al Organizației Mondiale a Sănătății. Treizeci de țări au constatat o creștere a cazurilor în ultimele două săptămâni, cu o reapariție a virusului ”foarte semnificativă” în unsprezece țări și teritorii. (BBC)

Bonus: Epidemologul de stat al Suediei Anders Tegnell a respins avertizarea Organizației Mondiale a Sănătății, care a inclus Suedia pe lista țărilor europene cu riscul unei reapariții a Covid-19.  Tegnell a argumentat că OMS a interpretat greșit datele, având în vedere că Suedia testează mai mult. (BBC)

Rusia

3. India a cerut livrarea rapidă a unor muniții, rachete și puști de asalt din Rusia, în contextul tensiunilor de la granița cu China. Moscova intenționează să urgenteze livrarea sistemului său de apărare aeriană S-400, conform mediei rusești. (Link)

Bonus : Temperaturile arctice au atins un record istoric lângă cercul arctic sâmbătă, în zona siberiană a Rusiei. (Link)

SUA

4. Camera Reprezentanților a trecut proiectul de reformă a poliției ”George Floyd”. (BBC)

Orientul Mijlociu

5. Un nou raport arată că Israel i-a transmis liderului palestinian Abbas că va anexa doar 2-3 blocuri de coloniști din West Bank și că nu mai plănuiește anexări în Valea Iordanului. (TimesofIsrael)

Bonus : Emiratele Arabe Unite au confirmat colaborarea în echipă Israel în combaterea virusului SARS-CoV-2, dar cu firme israeliene, nu cu guvernul Netanyahu. (TimesofIsrael)

Australia

6. Autoritățile au cercetat casa unui parlamentar australian pentru a investiga acuzațiile că agenți guvernamentali chinezi au infiltrat biroul acestuia cu scopul de a influența politica australiană. Probele găsite apar în contextul înrăutățirii relațiilor australiano-chineze. (Link)

Asia

7. Milioane de copii din Yemen pot fi împinși la ”limita înfometării”, după ce ajutorul umanitar din Yemen a fost restrâns în timpul pandemiei coronavirus, arată un nou raport UNICEF. Numărul general al copiilor subnutriți, cu vârste sub 5 ani, poate crește la 2.4 milioane în următoarele șase luni. (UNICEF)

Bonus :Liderii Asociației Națiunilor Sud Asiatice au discutat stabilirea unui fond de răspuns la pandemia coronavirus și la tensiunile de lungă durată din Marea Chinei de Sud, în timpul unei reuniuni virtuale de astăzi. Membrii ASEAN, inclusiv Vietnam și SUA, au criticat China pentru acțiunile agresive în apele disputate din Marea Chinei de Sud. (AP)

8. Premierul Pakistanului a stârnit critici dure când l-a numit pe teroristul Osama bin Laden ”un martir”, în timpul unei dezbateri televizate din 25 iunie. (Link)

Africa

9. State donatoare au strâns $1.8 miliarde la o conferință găzduită de Germania pentru a ajuta Sudanul să facă față crizei economice în tranziția către democrație, după căderea lui Omar al-Bashir. Uniunea Europeană a donat 312 milioane euro, SUA 356.2 milioane $, Germania 150 milioane euro, Franța 100 milioane euro și Marea Britanie 150 milioane lire sterline pentru programe umanitare și de dezvoltare și ajutorarea unor familii sărace cu ajutorul Băncii Mondiale. Arabia Saudită, care a declarat că a oferit Sudanului 500 milioane $ în cursul anului trecut, a donat doar 10 milioane $. Emiratele Arabe Unite au donat 50 milioane $. (Link)

Bonus : Forțele de securitate somaleze l-au ucis pe comandantul grupului militant al Shabaab, într-o operație militară, conform unui anunț al radioului de stat joi. Ahsraf Azmi Abu Hamdam, care era din Nepal, a fost un trainer de top al grupului islamist. (Link)

America Latină

10. Președintele Mexican Andres Manuel Lopez Obrador se va întâlni cu președintele american Donald Trump la începutul lunii viitoare pentru a sărbători intrarea în vigoare a acordul comercial Mexic-SUA. Este prima vizită externă a președintelui Mexican de la instalare și prima sa întâlnire cu Donald Trump. (Politico)

Ți-ar mai putea plăcea
Elvețienii au votat, într-un referendum, pentru interzicerea acoperirii fețelor în public – Cronica Externă
Secretarul de Stat american: O soluţie cu două state la conflictul israeliano-palestinian este cea mai bună variantă pentru viitorul Israelului – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău