Un raport al UE a descoperit că Germania este principala țintă a dezinformării rusești din Uniunea Europeană – Cronica Externă

Europa

1. Un raport al UE a descoperit că Germania este principala țintă a dezinformării rusești din Uniunea Europeană. Peste șapte sute de cazuri ale dezinformării pro-Kremlin despre Germania au fost identificate de la finalul anului 2015. (DW)

2. Parlamentul European a votat ridicarea imunității pentru trei membri căutați în Spania pentru incitare la revoltă, cu privire la referendumul pentru independența catalană din 2017. Decizii mai vechi ale instanței îi pot proteja de anchetare. (Politico)

SUA

3. Administrația Biden a anunțat că venezuelenii aflați deja în SUA sunt eligibili pentru a aplica pentru statut protejat temporar (TPS), care le va permite să trăiască și să lucreze în SUA pentru optsprezece luni. De asemenea, Biden a anunțat că va revizui sancțiunile SUA împotriva Venezuelei. (WashingtonPost)

Orientul Mijlociu

4. Purtătorul de cuvânt al Departamentul de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că rebelii Huti din Yemen trebuie să ”oprească atacurile și să înceapă să negocieze”, după ce grupul a lansat rachete și drone în Arabia Saudită. (AlJazeera)

Asia

5. Forțele de securitate ale Myanmar au blocat sute de protestatari în orașul Yangon în timpul nopții, ceea ce a stârnit îngrijorarea ambasadelor străine. Activiștii spun că demonstranții au fost până la urmă capabili să fugă. Armata a blocat de asemenea cinci ziare locale să publice știri. (Link)

Australia

6. Statul Victoria a lansat o investigație independent pentru a examina nedreptățile istorice și actuale împotriva rezidenților indigeni. Comisia, care se așteaptă să dureze trei ani, este prima de acest tip din Australia. (Link)

Africa

7. Parlamentul Libiei a eșuat să aprobe un cabinet cu treizeci și cinci de membri propus săptămâna trecută de premierul desemnat Abdul Hamid Dbeibah, susținut de Națiunile Unite. Parlamentarii sunt așteptați să reia discuțiile astăzi. (Link)

8. Curtea Penală Internațională va plăti în total $30 milioane victimelor crimelor de război și crimelor împotriva umanității, inclusiv sclavia sexuală, comise în Republica Democrată Congo de liderul rebel Bosco Ntaganda, condamnat anterior. Peste o sută de mii de persoane ar putea fi eligibile pentru compensații. (AlJazeera)

9. Nigeria a început repatrierea nigerienilor care au căutat refugiu în țările vecine, în contextul insecurității cauzate de grupul militant Boko Haram. Cel puțin cinci mii de refugiați au plecat déjà voluntar din Camerun pentru a se reîntoarce în Nigeria. (Link)

America Latină

10. Demonstranții din Mexico City împotriva violenței sistemice împotriva femeilor au răsturnat barierele din jurul Palatului Național și s-au ciocnit cu poliția, care a folosit spray-uri cu piper și a bătut jurnaliștii (Link). Optzeci și unu de oameni au fost răniți. (TheGuardian)

Ți-ar mai putea plăcea
Sondaj: Germania este evaluată ca prima putere globală – Cronica Externă
Barack Obama: ”Spuneți adevărul. Vorbiți clar. Vorbiți cu compasiune. Vorbiți cu empatie pentru ceea ce oamenii trăiesc.” – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău