Biden: Este puțin probabil ca racheta care a lovit Polonia și a ucis două persoane să fi fost trasă din Rusia – Cronica dimineții

1. Două persoane au fost ucise marţi în Polonia de o rachetă de fabricaţie rusească ce a căzut pe teritoriul acestei ţări membre NATO, a anunţat Guvernul de la Varşovia, care l-a convocat pentru explicaţii pe ambasadorul rus şi a cerut o reuniune NATO pentru consultări, în baza Articolului 4 din Tratatul Alianţei Nord-Atlantice. Incidentul, fără precedent de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, a generat o situaţie de criză în capitala Poloniei şi discuţii intense atât în cadru intern, cât şi cu aliaţii, care s-au prelungit până noaptea târziu. (News.ro)

2. Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a făcut apel la calm și la verificarea faptelor în primele declarații după incidentul de marți seara, când explozia unei rachete într-un sat aflat lângă granița cu Ucraina a ucis doi cetățeni polonezi. El a spus că ”cel mai probabil” a fost vorba de o rachetă de fabricație rusească, așa cum anunțase mai devreme și Ministerul de Externe de la Varșovia, dar a adăugat că ”în acest moment, nu avem nicio dovadă concludentă cu privire la cine a lansat această rachetă”. (G4Media)

3. Președintele american Joe Biden a declarat că este puțin probabil ca racheta care a lovit Polonia și a ucis două persoane să fi fost trasă din Rusia, dar Statele Unite și aliații săi au convenit în unanimitate să susțină ancheta polonezilor pe acest incident. (CNBC)

4. Ministerul rus al Apărării califică drept „provocare” informaţiile presei şi ale oficialilor polonezi despre presupuse rachete ruseşti care ar fi căzut în apropiere de localitatea poloneză Przewodów şi susţine că nu au existat lovituri în apropierea graniţei ucraineano-poloneze, potrivit unui comunicat transmis de agenţia oficială rusă TASS. (News.ro)

5. Guvernul de la București a anunțat că, prin ministerele și instituțiile de linie, este în contact cu aliații și analizează situația generată de căderea rachetelor rusești pe teritoriul Poloniei. ”Suntem alături de aliații și prietenii poloni și pregătiți să procedăm în funcție de evoluția situației”, anunță Guvernul. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Australia va anula o interdicţie de trei ani pentru intrarea în ţară a jucătorului de tenis Novak Djokovic, deschizând calea pentru ca fostul număr 1 mondial să participe la Australian Open 2023. News.ro

6. Locuitorii din mai multe zone ale Republicii Moldova au rămas marți seara fără curent, după ce una dintre rețelele de import a energiei ar fi cedat. Potrivit autorităților moldovene, situația e generată de recentele bombardamente rusești asupra sistemului energetic din Ucraina. (Hotnews)

7. Proiectul ultimei rectificări bugetare din acest an prevede o majorare a veniturilor bugetului general consolidat, pe sold, cu 521,1 milioane lei, în timp ce cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 522,1 milioane lei. Deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se menține la 80,15 miliarde lei, diminuându-se ca procent în PIB, de la 5,84% din PIB la 5,74% din PIB. Ministere precum Educația, Sănătatea, dar și Proiectele Europene și Energia pierd din bugetele alocate inițial, iar bani în plus ajung la Finanțe, Muncă, Agricultură, Economie, Justiție, dar și la SPP. (Profit.ro)

8. Peste șapte milioane de locuințe ucrainene sunt lipsite de electricitate după ce loviturile rusești au vizat rețeaua electrică a țării, a anunțat marți președinția ucraineană. Forțele ruse au tras aproximativ 100 de rachete asupra Ucrainei marţi, lovind mai multe infrastructuri energetice esenţiale în diferite regiuni, a anunţat un purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene. În urma atacurilor, mai multe regiuni și orașe ucrainene au rămas fără energie electrică. (Hotnews)

9. Mai mulți giganți mondiali din domeniul bancar au anunțat un pilot de 12 săptămâni pentru un dolar digital cu Rezerva Federală din New York. Citigroup, HSBC, Mastercard și Wells Fargo se numără printre companiile financiare care participă la experiment alături de centrul de inovare al Fed din New York. Proiectul va fi desfășurat într-un mediu de test și va folosi date simulate. Exercițiul va testa modul în care băncile care folosesc jetoane digitale în dolari, într-o bază de date comună, pot ajuta la accelerarea plăților. (Reuters)

10. Deși candidații susținuți de el au pierdut alegerile de săptămână trecută, fostul președinte Donald Trump și-a anunțat candidatura, pentru a treia oară, la președinția Statelor Unite. (WSJ)

Fotografia dimineții – O bibliotecă mobilă din Bangladesh ajunge într-un sat pentru a oferi copiilor acces la cărți. Abdul Goni/Anadolu Agency/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Raportul experţilor ONU în domeniul climei va fi „cel mai puternic avertisment lansat vreodată” cu privire la rolul comportamentului uman în încălzirea globală – Cronica dimineții
PSD vrea ca moţiunea de cenzură să fie votată sâmbătă – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău