ONU: Va fi nevoie de încă aproape 300 de ani pentru a ajunge la egalitate între bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte drepturile – Cronica dimineții

1. Mult mediatizata ofensivă din sudul Ucrainei a fost o campanie de dezinformare pentru a distrage atenţia Rusiei de la cea reală, pregătită în regiunea Harkov, au declarat reprezentanţi ai forţelor speciale ale Ucrainei. Forţele ucrainene continuă să facă progrese rapide şi neaşteptate în nord-estul ţării, recâştigând, în trei zile, peste o treime din regiunea ocupată Harkov. O mare parte din câştigurile teritoriale ale Ucrainei au fost confirmate sâmbătă de Ministerul rus al Apărării. (News.ro)

2. Rusia recunoaște că s-a retras din Izium, după ce Ucraina a anunțat colapsul forțelor ruse în Harcov. Moscova susține însă că este vorba de „o regrupare” a soldaților săi. „Pentru a atinge obiectivele declarate ale operațiunii militare speciale pentru eliberarea Donbassului, s-a decis regruparea forțelor ruse staționate lângă Balakleia și Izium pentru a spori eforturile în direcția Donețk”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov. (Hotnews)

3. Volodimir Zelenski a transmis, sâmbătă seara, într-un mesaj video pe Facebook, despre ofensiva armatei ucrainene, că în acest moment, aproximativ 2.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean au fost eliberaţi în cadrul acţiunilor active de la începutul lunii septembrie. (News.ro)

4. Premierul Nicolae Ciucă face apel la populație să reducă risipa de energie electrică și afirmă că s-a discutat în Guvern despre un sistem de penalități pentru cei care nu fac acest lucru, concomitent cu bonificații acordate celor care economisesc, dar nu există în prezent, soluții tehnice pentru aplicarea unor astfel de măsuri. El spune că Guvernul îi va sprijini pe toți furnizorii mici de energie care pot „avea probleme” în urma adoptării noii Ordonanțe din domeniu. (Profit.ro)

Din Cronica Spațială: Astronauții de pe Stația Spațială Chineză au reușit să crească orez într-un climat de microgravitate din noul laborator spațial Wentian. Chinezii au folosit două tipuri de orez și ambele au crescut în parametri obișnuiți de pe Pământ. (Universe Today)

5. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat sâmbătă că asigurarea gratuităţii transportului elevilor şi bursele sociale „sunt de maximă importanţă pentru Guvernul României” şi sunt asigurate de la bugetul de stat. Ministrul a mai declarat că bugetul pentru bursele elevilor este în anul 2022 de 5 ori mai mare decât în anul 2020 (1,332 miliarde lei faţă de 270 milioane lei în 2020). (G4Media)

6. Va fi nevoie de încă aproape 300 de ani pentru a ajunge la egalitate între bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte drepturile, şi-a exprimat ONU regretul, apreciind că numeroasele crize care au loc în prezent „agravează” disparităţile dintre sexe. (Digi24)

7. Statul elvețian va limita temperatura maximă până la care cetățenii confederației își vor putea încălzi locuințele cu gaze naturale la iarnă, în caz de criză energetică gravă, la cel mult 19 grade, iar cei care vor depăși această limită vor risca nu doar amenzi usturătoare, ci chiar condamnări penale cu închisoarea. Raționalizarea gazelor nu se va aplica însă consumatorilor casnici decât ca ultimă etapă a unui plan de urgență în trepte al Guvernului de la Berna, adică numai în caz de penurie extremă. (Profit.ro)

8. Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a vor fi organizate luni, 19 septembrie, începând cu ora 10:00 GMT (13:00 în România), a anunțat sâmbătă cel mai înalt oficial din Anglia care se ocupă cu ceremoniile de stat. Sicriul defunctei suverane va fi luat de la Castelul Balmoral din Scoția și dus la Edinburgh, duminica aceasta, iar marți va fi adus la Londra. Va fi depus ulterior la Westminster Hall, începând de miercuri și până în dimineața înmormântării, care va avea loc la biserica Westminster Abbey din Londra. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Campioana en-titre la handbal feminin, Rapid Bucureşti a învins în deplasare, formaţia croată Lokomotiva Zagreb, scor 31-27 (16-12), în primul meci din grupa B a Ligii Campionilor.

9. Cercetătorii spun că au descoperit modul în care poluarea aerului poate provoca forme de cancer. O echipă de cercetători de la Institutul Francis Crick din Londra a arătat că poluarea aerului “activează) celule vechi deteriorate, care se transformă în celule canceroase din cauza unei substanțe eliberate de corpul uman. Unul dintre cei mai mari experți mondiali în domeniu, profesorul Charles Swanton, spune că descoperirea marchează o „nouă eră” în cercetarea cancerului și că deschide calea dezvoltării unor medicamente care să oprească formarea tumorilor. (BBC)

10. Europarlamentarul Rareş Bogdan le recomandă tinerilor liberali să privească cu rezervă „retorica de la Bruxelles” în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă Europa în contextul crizei energetice. „Să vă spălaţi zilnic, să faceţi duş zilnic, nu o dată pe săptămână, să încercaţi să nu opriţi apa când vă spălaţi pe dinţi, să nu mâncaţi făină de gândaci şi nici să nu staţi la 19 grade”, le-a spus sâmbătă, liderul liberal colegilor săi din organizaţia de tineret. (G4Media)

Fotografia dimineții – Gafa unei televiziuni din Kenya care a anunțat ca Charles va deveni regină:

Ți-ar mai putea plăcea
România se va împrumuta anul acesta mai mult decat în perioada de criza economică – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Prima contră publică între Olguța Vasilescu și Liviu Dragnea