Blue Origin a anunțat că amână lansarea noii rachete New Glenn pentru sfârșitul anului 2022 – Cronica Spațială

1. NASA a publicat un clip video de peste 3 minute cu amartizarea rover-ului Perseverance prin intermediul camerelor onboard. Acesta este practic primul clip video real din istorie cu planeta Marte. Rover-ul este echipat și cu microfoane, însă acestea nu au funcționat în timpul amartizării. În schimb, NASA a publicat un fișier audio cu sunetul unei brize marțiene la scurt timp după amartizare. (NASA, NASA)

2. NASA a început să publice imaginile transmise de rover-ul Perseverance după amartizare. Până în prezent, agenția americană a publicat pe site-ul oficial al misiunii aproape 1000 de fotografii. Una dintre cele mai spectaculoase dintre acestea este o panoramă la 360 de grade realizată pe baza imaginilor transmise de camerele Mastcam-Z cu zoom. Panoramă a fost creata de inginerii NASA prin alipierea a 142 de imagini individuale realizate în Sol 3, a treia zi a misiunii. (Galerie completă, panoramă)

3. Postul de televiziune Național Geographic va transmite sâmbătă, 27 februarie, de la ora 20:00, documentarul “Construit pentru Marte – roverul Perseverance”. Docmentarul explică modul în care a fost construit rover-ul Perseverance prin intermediul unui reportaj realizat în cadrul laboratorului Jet Propulsion Laboratory al NASA. (National Geographic)

4. Modulul Zvezda al Stației Spațiale Internaționale se confruntă cu mai multe fisuri în fuselaj, potrivit unor cercetări realizate cu un microscop de cosmonauții ruși. Pentru moment, fisurile prin care modulul Zvezda poate pierde aer nu sunt suficient de mari pentru a reprezenta un pericol, însă există riscul ca acestea să se extindă. Fisurile ar urma să fie remediate în perioada următoare, însă pentru moment au fost acoperite cu folie de aluminiu. (TASS)

5. SpaceX a efectuat un al doilea test static pentru cel mai nou prototip al rachetei Starship. Prototipul Starship SN10 și-a aprins cele trei motoare Raptor într-un test care a durat doar câteva secunde, după ce inginerii au înlocuit unul dintre motoare în urma unei defecțiuni semnalate cu ocazia primului test static. Testul propriu-zis va avea loc în următoarele zile cu obiectivul ca racheta să ajungă la o altitudine de circa 10 kilometri. Obiectivul final este ca racheta Starship să trimită echipaj uman și echipamente pe Lună și Marte. (Space)

6. Asistenta Hayley Arceneaux de la spitalul de pediatrie St. Jude Children’s Research Hospital din statul american Tennessee va deveni în acest an cea mai tânără persoană din Statele Unite care ajunge în spațiu. Vindecată de cancer osos, Arceneaux a fost aleasă pentru prima misiune spațială civilă din istorie, condusă și finanțată de miliardarul american Jared Isaacman, CEO-ul procesatorului de plăți Shift4 Payments. Arceneaux va deveni cu această ocazie și prima persoană cu proteză care ajunge în spațiu. Misiunea a primit numele Inspiration4 și va dura câteva zile, timp în care capsula va înconjura Pământul la fiecare 90 de minute. (Associated Press)

7. Ungaria intenționează să trimită pe Lună un mini-rover de numai 400 de grame care va avea misiunea de a descoperi prezența hidrogenului sub crusta lunară. O astfel de descoperire ar confirma practic existența apei în stare de gheață pe Lună și, în același timp, ar confirma descoperirea făcută de NASA anul trecut cu observatorul Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy. Proiectul este finanțat de NASA și ar urma să fie lansat cel mai devreme anul viitor. (Reuters)

8. Blue Origin, compania spațială deținută de miliardarul american Jeff Bezos, a anunțat că amână lansarea noii rachete New Glenn pentru sfârșitul anului 2022. Racheta ar fi trebuit să devină operațională în 2020, însă fusese amânată inițial pentru acest an. Noua amânare vine ca urmare a faptului că Blue Origin a pierdut un contract cu Pentagonul care ar fi generat venituri totale de circa 3 miliarde de dolari. (SpaceNews)

9. Virgin Galactic, compania aeronautică a miliardarului Richard Branson, a amânat cu cel puțin două luni următorul test cu vehiculul suborbital SpaceShipTwo. Compania are nevoie de acest timp pentru a remedia o serie de probleme tehnice, astfel că primul zbor cu turiști spațiali a fost amânat pentru anul 2022. (Space)

10. Cercetători de la NASA și Centrul Aerospațial German au efectuat un experiment prin care au trimis mai mulți microbi în stratosferă, pentru a vedea dacă pot supraviețui în condiții asemănătoare cu cele de pe Marte. O serie de spori au reușit să supraviețuiască acestei călătorii, în ciuda faptului că au fost expuși la radiații ultraviolete foarte puternice. Acest lucru sugerează că sporii respectivi ar putea fi capabili să supraviețuiască și pe Marte. (Popular Science)

Ți-ar mai putea plăcea
Intuitive Machines a devenit prima companie privată care trimite un lander pe Lună – Cronica Spațială
NASA va testa în spațiu un motor nuclear de rachetă în 2027 – Cronica Spațială

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău