Vulcanii de pe Lună, responsabili pentru formarea gheții la poli – Cronica Spațială

1. Cercetătorii de la Universitatea din Colorado au publicat un studiu în care afirmă că vulcanii de pe Lună care au fost activi cu miliarde de ani în urmă ar putea fi responsabili pentru straturile de gheață de pe polii satelitului natural al Pământului. În plus, aceștia afirmă că, în anumite zone, stratul de gheață ar putea avea grosimi de câteva zeci sau chiar sute de metri. (Universe Today)

2. Astronomii de la universitatea din Arizona au descoperit o nouă galaxie pitică, care a primit numele Tucana B. Galaxiile pitice sunt cele mai puțin luminoase, cel mai puțin evoluate din punct de vedere chimic și cele în care predomină cel mai mult materia neagră. Sunt mai greu de descoperit, dar pot oferi informații esențiale despre cum era Universul în stadiile inițiale de dezvoltare. (Phys)

3. Telescopul spațial Hubble a obținut o imagine cu două stele luminoase din afara galaxiei Calea Lactee poziționate deasupra unor “șuvițe” de gaze care, în ansamblu, par să formeze o față umană zâmbitoare. Un astfel de fenomen, în care oamenii au tendința să asocieze diverse forme abstracte cu o fața umană, este cunoscut în lumea științifică drept pareidolie. (Inverse)

4. Telescopul spațial Hubble a fotografiat din nou o galaxie uriașă de peste 2.5 ori mai mare decât Calea Lactee. Imaginea surprinde galaxia NGC 474, situată la circa 100 de milioane de ani-lumină de Pământ, a cărei lungime este de circa 250.000 de ani-lumină. (Space)

5. O altă imagine spectaculoasă surprinsă recent de telescopul spațial Hubble este cea realizată la intersecția a patru galaxii. Imaginea surprinde mai multe stele pitice de culoare albastră care strălucesc chiar în zona de coliziune a celor patru galaxii. (NASA)

6. NASA intenționează să analizeze impactul radiațiilor cosmice asupra corpului uman prin intermediul unui experiment inedit: va trimite un microorganism la bordul misiunii Artemis 1, care va fi lansată în cursul acestui an și care va efectua o orbită a Lunii fără echipaj uman la bord. Micoorganismul în cauză este Saccharomyces cerevisiae, în fapt o specie de drojdie folosită cu regularitate în industria alimentară. NASA speră ca datele obținute să ajute cercetătorii să înțeleagă mai bine cum va fi afectat corpul uman în cazul unor călătorii de lungă durată în spațiul cosmic, cum ar fi cele spre Lună și, mai ales, cele spre Marte. (Inverse)

7. NASA a oferit o serie de detalii despre o imagine surprinsă recent de roverul Curiosity de pe planeta Marte, care a generații numeroase comentarii întrucât părea să indice existența unei “uși” într-un strat de rocă. După analizarea datelor, agenția nord-americană a menționat că este vorba despre o banală fractură în roci, un fenomen frecvent întâlnit și pe Pământ, în special de alpiniști. (Universe Today)

8. Cercetătorii au analizat mostre de fier din 18 asteroizi care au ajuns pe Pământ sub formă de meteoriți pentru a înțelege mai bine modul în care s-au format planetele. Aceștia au izolat elemente precum paladiu, argint și platină pentru analize detaliate cu un spectrometru și au ajuns la concluzia că răcirea corpurilor cerești a fost rapidă și s-a produs în special ca urmare a impacturilor cu alte corpuri cerești. (Futurity)

9. SpaceX a anunțat că va înlocui scutul termic al următoarei capsule Crew Dragon care va zbura spre Stația Spațială Internațională, după ce acesta nu a trecut de testele riguroase impuse de NASA. Lansarea misiunii Crew-5 este programată la începutul lunii septembrie, astfel că înlocuirea scutului termic nu va avea un impact asupra programului inițial. NASA a dat asigurări că scutul termic al capsulei care se afla în prezent andocată la ISS este sigur. (Space News)

10. Capsula Starliner fără echipaj uman produsă de Boeing a ajuns cu bine pe Pământ după ce a părăsit Stația Spațială Internațională. Aterizarea s-a produs cu succes în deșertul New Mexico, întrucât parașutele au funcționat corespunzător. Misiunea s-a încheiat astfel cu succes, în ciuda faptului că lansarea nu a fost scutită de o serie de probleme la două dintre motoarele rachetei. Programul este practic finanțat de NASA pentru a reprezenta o alternativă la programul similar dezvoltat de SpaceX, care a reușit deja să trimită oameni pe ISS cu capsula Dragon, deși a primit o finanțare semnificativ mai mică. (The Verge)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au descoperit o exoplanetă care ar putea oferi condiții prielnice pentru dezvoltarea vieții – Cronica Spațială
Rocile colectate de pe asteroidul Bennu conțin apă și carbon – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău