BNR: Depozitele în lei ale gospodăriilor populației au crescut – Cronica serii

1. Preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu, aflată în vizită în țara noastră, a mulţumit pentru sprijinul pe care România îl acord Moldovei, în această perioadă „umbrită” de agresiunea rusă împotriva Ucrainei. „Ştim că sângele apă nu se face şi relaţia noastră este cea mai bună dovadă a acestui adevăr”, a adăugat ea. (News.ro)

2. Un sondaj Eurobarometru realizat în Uniunea Europeană în ianuarie – februarie 2023 arată că în România se înregistrează cel mai mare procent de respondenți care dezaprobă ajutorul umanitar pentru ucraineni. Pe de altă parte, 62% dintre români se arată optimiști în legătură cu viitorul UE și 34% sunt pesimiști – aproape de media europeană. (G4Media)

3. Poliția Română a transmis ca în 2022 infracționalitatea a scăzut cu 9,3% faţă de media ultimilor 10 ani, iar numărul accidentelor a fost cel mai mic din ultimul deceniu. (News.ro)

4. Ministerul apărării din Rusia a acuzat Ucraina, joi, că „are planuri” să invadeze Transnistria după o „operațiune sub steag fals”, conform agenției rusești RIA (Digi24). Mihail Galuzin, adjunct al ministrului rus de externe, a declarat într-un interviu pentru agenţia TASS că Occidentul a dat instrucţiuni guvernului de la Chişinău pentru a opri orice dialog cu autorităţile din Transnistria. (News.ro)

5. Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna ianuarie 2023 cu 0,03% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 513,5 miliarde lei, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior s-au majorat cu 7,2% (-6,8% în termeni reali), arată datele Băncii Naţionale a României. Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 0,5%, în ianuarie, faţă de luna anterioară, până la 179,4 miliarde lei. (News.ro)

6. Revenirea după pandemie a creșterii economice mondiale și inflația ridicată de anul trecut au făcut ca volumul datoriilor globale să înregistreze în 2022 prima scădere anuală în dolari din 2015. Un raport al Institutului de Finanțe Internaționale publicat miercuri estimează că valoarea nominală a datoriei globale a scăzut cu aproximativ $4.000 de miliarde, coborând ușor sub pragul de $300.000 de miliarde, depășit în 2021. (Profit.ro)

7. Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, nu a exclus joi posibilitatea ca războiul din Ucraina să mai dureze încă un an pentru că preşedintele rus Vladimir Putin nu pare să vrea să pună capăt agresiunii. (G4Media)

8. Țările UE nu au reușit să cadă de acord asupra unui nou set de sancţiuni contra Rusiei, dar discuţiile se vor relua vineri. Cei 27 trebuie să agreeze cu unanimitate introducerea noilor sancţiuni. Potrivit unei surse diplomatice europene, Polonia a blocat pachetul de sancţiuni din cauza unor excepţii propuse la interzicerea importurilor UE de cauciuc sintetic produs de Rusia. (Digi24)

9. SUA va crește considerabil numărul de trupe dislocate în Taiwan, de peste patru ori numărul actual, pentru a consolida programul de antrenament al armatei. SUA intenționează să desfășoare între 100 și 200 de soldați pe insulă, în următoarele luni, față de aproximativ 30 câți a trimis în urmă cu un an. (WSJ)

10. Comisia Europeană a interzis personalului său să utilizeze TikTok, invocând îngrijorări legate de securitate și de practicile de colectare a datelor ale aplicației deținute de compania chineză ByteDance. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul a înregistrat un deficit bugetar de 89,9 miliarde lei pentru anul 2023 – Cronica serii
Premierul Cîţu: Capacitatea de vaccinare a ajuns la 115.000 de persoane pe zi – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău