Cronica serii – În București-Ilfov, PIB-ul per capita depășește cu 44% media Uniunii Europene

1. Modelul de creştere economică a României, bazat pe consum, afectează capacitatea ţării de a ajunge la standardele de trai ale Uniunii Europene într-un mod sustenabil, iar încetinirea economică din 2018, cauzată de o încetinire a consumului, arată limitele acestui model, potrivit raportului de ţară publicat astazi de Comisia Europeană. (News.ro)

2. Laura Codruţa Kovesi a ieșit câştigătoare la votul din Comisia LIBE pentru postul de procuror-şef european, obţinând 26 de voturi. Jean-Francois Bohnert, din Franţa, a obţinut 22 de voturi, iar Andreas Ritter, din Germania, un vot. Prin urmare, Kovesi este propunerea Parlamentului european pentru postul de procuror-şef european. (News.ro)

3. Două regiuni din România, Nord-Est, Moldova, și Sud-Vest, Oltenia, aveau în 2017, ultimul an pentru care există date, un PIB per capita ajustat cu puterea de cumpărare mai mic de 50% din media UE, o îmbunătățire față de 2015-2016, când țara noastră era prezentă cu 3 regiuni pe lista celor mai sărace din Uniunea Europeană. În 2014, România avea 5 regiuni pe lista celor 21, care la acel moment, aveau un PIB per capita sub 50% din media Uniunii Europene. Regiunea Nord-Est din România, Moldova, a rămas însă, și în 2017, una dintre cele mai sărace din Uniune, cu un PIB per capita de doar 39% din media europeană. La polul opus, în București-Ilfov, PIB per capita depășește cu 44% media Uniunii Europene. România are al treilea cel mai mic PIB per capita din Uniunea Europeană, după Bulgaria și Croația. În 2016, România era penultima în UE în funcție de acest indicator. (Profit.ro)

4. Procurorul general Augustin Lazăr a declarat astazi, la prezentarea bilanţului de activitate pentru anul 2018, că procurorii au avut de soluţionat peste 1,7 milioane de cauze, fiind vizaţi aproape 59.000 de inculpaţi. Potrivit statisticilor, au crescut semnificativ cazurile de violenţă în familie, 2,3 la sută dintre inculpaţi fiind acuzaţi de astfel de fapte, dar şi cazurile de dare de mită. Creşterea în cazurile de dare de mită a fost de 34,2%. (News.ro)

5. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a mers astăzi în Franța pentru a se întâlni cu președintele Macron, cei doi având pe agenda discuții despre Brexit, relația cu Statele Unite și sistemul comun de apărare. (Reuters)

6. Prim ministrul Pakistanului, Imran Khan, a făcut apel la deschiderea dialogului cu India după ce avioane ale celor două țări au fost doborâte astăzi în cea mai serioasă confruntare militară între cele două țări vecine din ultimele decenii. India și Pakistanul sunt în conflict, pentru o regiune din Kashmir, din 1947, până în prezent având loc 3 războaie între cele două țări, ultimul în 1971. (Bloomberg)

7. Grupul Banca Transilvania a încheiat anul trecut cu un profit net de 1,26 miliarde de lei, în creștere cu 1,2% față de 2017, în condițiile în care a integrat prin fuziune și Bancpost. Conducerea BT propune plata unui dividend brut de peste 818 milioane de lei (0,17 lei/acțiune). Profitul operațional al băncii a crescut la 1.801,41 milioane lei. Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 45,4% la nivelul Grupului, la aproape 2,75 miliarde de lei, în timp ce veniturile nete din comisioane au avansat cu 24%, la 777,7 milioane de lei. Pe total, veniturile operaționale au crescut cu 35,3% la 3,95 de miliarde de lei. (Profit.ro)

8. Start-up-ul OneWeb din Londra plănuieşte lansarea a şase sateliţi, parte a unui proiect în valoare de mai multe miliarde de lire sterline care are ca scop facilitarea accesului la internet în orice parte a lumii. Cea mai importantă sarcină a platformelor este de a asigura frecvenţele necesare pentru a retransmite conexiunile viitoarei reţele de internet. Dacă totul decurge conform planului, OneWeb va începe faza operaţională amplă spre finalul anului. Astfel, la fiecare lună va fi lansată câte o rachetă Soyuz care va duce până la 36 de sateliţi. (News.ro)

9. Metrorex a lansat un anunț pentru consultarea pieței pentru dezvoltarea unei aplicații mobile care are ca scop îmbunătățirea experienței de călătorie cu metroul. Compania spune că rolul principal al aplicației este facilitarea accesului elevilor și studenților la serviciile metroului. „Prin intermediul aplicației, călătorilor li se transmit în timp real informații cu privire la călătoria lor. Aplicația va fi însoțită de notificări care vor apărea pe ecranul utilizatorului pentru a-l anunța pe acesta de eventualele modificări ale călătoriei sale”, mai spune Metrorex. Astfel, călătorii vor fi anunțați exact, de exemplu, cât timp durează până la destinație sau ce eventuale probleme au apărut în subteran. (Profit.ro)

10. Carcasa de 8 metri a unei balene tinere a fost găsită în jungla Amazonului, la 15 metri de țărm, cel mai probabil lasata acolo de reflux. (Link/foto)

Protestatari din Lahore, Pakistan ard imagini cu prim ministrul Indiei, Narendra Modi, după ce s-a anunța doborârea de către Pakistan a două avioane aparținând Indiei, Rahat Dar/EPA:

Dacă sunteți interesati să sponsorizati Cronica, o puteți face prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Studiu: Războiul din Ucraina a devenit cel mai costisitor conflict din istoria omenirii – Cronica serii
Evaluare Naţională: Din 146.105 candidaţi prezenţi, 106.838 au obţinut medii mai mari sau egale cu 5 – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău