BNR: Suntem pregătiți să asigurăm stabilitatea necesară și lichiditatea sistemului bancar – Cronica serii

1. Numărul cazurilor de infecții cu noul coronavirus a depășit 200.000 la nivel global, în timp ce numărul deceselor a ajuns la 8000+ (WSJ). Ca punct de reper, de gripă se îmbolnăvesc anual aproape 1 miliard de persoane, iar numărul deceselor variază între 290.000 și 650.000/an. (Link)

2. BNR a anunțat că monitorizează și analizează permanent evoluțiile interne și internaționale, precum și impactul pandemiei de COVID-19 asupra piețelor financiare și economiei naționale, fiind pregătită să asigure stabilitatea necesară și lichiditatea sistemului bancar. (Hotnews)

Scurte: Compania Dacia a confirmat oficial închiderea temporară a uzinei de la Mioveni. Guvernul ungar suspendă plata creditelor pentru populație și companii până la finalul anului. BRD amână plata a până la 3 rate pentru clienții persoane fizice și prelungește durata facilităților de credit pentru micro-întreprinderi.  Guvernul Poloniei a anunțat măsuri de $60 de miliarde pentru a sprijini economia. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a solicitat ANCOM închiderea primului site care a publicat informații false în contextul crizei coronavirusului: stiridemoment.ro.

3. Guvernul prorogă până la 30 iunie termenul pentru plata impozitului pe clădiri şi pe mijloacele de transport, cu menţinerea bonificaţiilor stabilite de autorităţile locale. (News.ro)

4. ING Bank înrăutățește din nou estimarea privind economia României în 2020. Dupa ce săptămâna trecută a tăiat prognoza de la 3,6% la 2,1%, azi o duce în teritoriu negativ la -0,9%, cea mai mare scădere din regiune. Trimestrul doi va fi foarte dur și va urma apoi o revenire treptată, anticipează analiștii băncii olandeze. (Profit.ro)

Una din Cronica de Business: British American Tobacco, al doilea cel mai mare producător de țigarete din lume, spune că încă nu a resimțit niciun efect al pandemiei de coronavirus. (Reuters)

5. Numărul autobuzelor, troleibuzelor și tramvaielor STB care circulă în București va fi redus cu 25%, începând de joi dimineață, a anunțat primarul Gabriela Firea. (Hotnews)

6. Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen recunoaşte că liderii politici au ”subestimat” cu toţii amploarea pericolului reprezentat de epidemia noului coronavirus. (News.ro)

7. Comisari Gărzii de Mediu şi poliţiştii au identificat, în zona Sinteşti-Vidra din judeţul Ilfov, mai multe arderi ilegale care degajau fum negru intens, focarele fiind pe proprietăţi private. Cel mai probabil este vorba despre aceleaşi persoane prinse că ardeau cantităţi semnificative deşeuri din anvelope şi cabluri electrice, la controlul din perioada 2-8 martie. (News.ro)

8. Înmatriculările de mașini electrice în România au crescut cu 64% în primele două luni ale anului. În același interval, înmatriculările de vehicule cu sistem plug-in hybrid de propulsie s-au dublat. (Automarket)

9. Începând de marți, 17 martie, cei mici pot viziona online, gratuit, o serie de spectacole a Teatrului Țandărică. (Urban.ro)

10. Republica Ciad își va plăti datoria de $100 milioane către Angola prin livrarea a 75000 de vaci în următorii 10 ani. (BBC)

Bonus: Guvernul norvegian le-a interzis cetățenilor să meargă la casele de vacanță pentru a se refugia de epidemie. Cei care încalcă decizia riscă o amendă de aproape $2000 sau 15 zile de închisoare. (Link)

Fotografia serii – Un pasager pe aeroportul Heathrow din Londra, Frank Augstein/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Românii ar vota pentru rămânerea țării în Uniunea Europeană
Guvernul Viorica Dăncilă a fost demis – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău