Laura Kovesi: Nicio țară din Europa nu este curată. Niciuna! – Cronica serii

1. Guvernul a decis eliminarea interdicției de circulație pe timpul nopții, iar masca nu va mai fi obligatorie în spațiile deschise, cu excepția spațiilor aglomerate. Accesul în mall-uri, dar și la spectacole va fi permis și persoanelor testate. (Profit.ro)

2. Arad este singurul județ care a rămas în zona galbenă de COVID-19, cu o incidență cumulată a cazurilor de 2,41. Toate celelalte județe sunt în zona verde. La nivel național, rata de infectare a ajuns la 1,14. (Hotnews)

3. „Nicio țară din Europa nu este curată. Niciuna”. Europa de Est și cea de Vest seamănă în ceea ce privește corupția. Sub acest titlu, ziarul elvețian „Neue Zurcher Zeitung” a publicat un amplu interviu cu șefa Parchetului European, Laura Kovesi care a declarat ca Europa de Est și cea de Vest seamănă în ceea ce privește corupția. (Profit.ro)

4. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că o echipă de specialiști de la Institutul de Sănătate Publică (INSP) și de la Parlament lucrează la proiectul legii covid, care ar urma să condiționeze, în anumite cazuri, accesul la job de vaccinare, testare sau trecerea prin boală. Rafila spera ca legea să fie aprobată până la finalul acestei luni. (G4Media)

Din Cronica de Business: Cei mai bogați 0,01% dețin acum aproximativ 11% din averea lumii, comparativ cu puțin peste 10% cât aveau anul trecut, relevă „Raportului inegalității mondiale 2022”. (Axios)

5. Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat despre taxa de solidaritate pe companiile mari, care este dorită de UDMR şi PSD, că „aceste companii pe care noi vrem astăzi să le penalizăm prin această taxă, au plătit şi în avans să avem bani la buget, atunci când economia a fost închisă”. În plus, spune preşedintele PNL, el nu vede care este destinaţia acestor sume. (News.ro)

6. Pfizer și BioNTech au anunțat că o treia doză din vaccinul lor împotriva Covid-19 a neutralizat varianta Omicron în testele de laborator. Eficiența împotriva acestei variante a fost însă semnificativ mai scăzută în situațiile în care au fost administrate doar două doze. (WSJ)

7. Din totalul gospodăriilor din România, 80,8% au acces la reţeaua de internet de acasă, în creṣtere cu 2,6 puncte procentuale faţă de anul anterior, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: În 2016, Tim Cook a semnat un acord secret cu China, promițând investiții de peste $275 de miliarde în economia chineză. În schimb, Apple a câștigat concesii și excepții legale, de care au beneficiat produsele și serviciile companiei. (The Information)

8. Social-democratul Olaf Scholz a fost ales cancelar miercuri, la două luni şi jumătate după alegerile legislative din Germania, de către deputaţi, readucând astfel forţele de centru-stânga la putere şi punând capăt celor 16 ani ai erei Merkel. (News.ro)

9. Dacia Spring a depășit Renault Zoe în Franța și este lider absolut pe piața de mașini electrice. (Profit.ro)

10. M1 – Magistrala de metrou din Cluj Napoca, linie cu o lungime de 21 kilometri şi 19 staţii, va costa 10 miliarde de lei (2 miliarde de euro) şi are o durată de execuţie de 8 ani, potrivit Ministerului Transporturilor. Din cele 19 staţii, secţiunea centrală cu 9 staţii între Europa Unită şi Sfânta Maria (7,5 kilometri) este finanţată prin PNRR cu 300 de milioane de euro, însă cuprinde doar lucrări la structură, fără instalaţii, cale de rulare sau automatizări. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
Economia Statelor Unite a intrat în recesiune după ce a scăzut pentru al doilea trimestru consecutiv – Cronica serii
CEDO a decis că Laurei Codruța Kovesi i-au fost încălcate drepturi fundamentale în urma deciziei CCR de revocare a sa de la DNA – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău