Boris Johnson: „Marea Britanie va deveni Arabia Saudită a vântului” – Cronica Externă

Europa

1. Premierul britanic Boris Johnson a lansat un plan pentru ”recuperarea verde” din pandemia COVID-19, într-un editorial din Financial Times. Johnson a spus că Marea Britanie va încheia vânzarea mașinilor noi alimentate cu benzină sau motorina până în 2030 și va deveni ”Arabia Saudită a vântului”, printre alte promisiuni. (FT)

2. Parlamentul turc a aprobat trimiterea de trupe pentru a monitoriza armistițiul dintre Armenia și Azerbaidjan cu privire la regiunea disputată a Nagorno-Karabakh. Turcia, care a sprijinit Azerbaidjan în conflict, va implementa împreună cu Rusia acest acord. (Link)

America de Nord

3. Secretarul pentru marina SUA, Kenneth Braithwaite, a cerut crearea unei noi flote la intersecția dintre oceanele Pacific și Indian, pentru a putea ajuta mult mai rapid aliații din regiune și a contracara ”agresivitatea” în creștere a Chinei. Acesta a spus că SUA nu pot conta doar pe flota a șaptea, stabilită în Japonia, și că o nouă flotă ar putea fi trimisă în Singapore. (Link)

4. Avocații directoarei financiare a gigantului telecom chinez Huawei, Meng Wanzhou, vor interoga oficialii de graniță ai Canadei cu privire la arestarea lui Meng în 2018, în cadrul procesului de extrădare a acesteia către SUA. (Reuters)

Orientul Mijlociu

5. Autoritatea Palestiniană a anunțat că va relua cooperarea civilă și de securitate cu Israel, care a fost oprită în luna mai, din cauza planurilor Israelului de a anexa părți din Cisiordania. Aceste planuri au fost suspendate după acordul Israelului de normalizare a relațiilor cu Emiratele Arabe Unite. (Haaretz)

6. Ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif a declarat că Teheranul va reveni la respectarea acordului nuclear din 2015, dacă președintele ales al SUA, Joe Biden, ridică sancțiunile asupra Iranului și își reasumă acordul. (AlJazeera)

Asia

7. Parlamentarii thailandezi se confruntă cu presiune sporită pentru aprobarea amendamentelor constituționale, după o zi haotică de proteste pro-democrație. Zeci de oameni au fost răniți, inclusive cinci au fost împușcați, în cele mai grave violențe de la începerea protestelor. (AP)

Africa

8. Republica Democratică Congo a declarat încheierea ultimei izbucniri a epidemiei Ebola, la cincizeci de zile după ce a fost raportat ultimul caz. A fost a unsprezecea revenire a Ebola în patruzeci și patru de ani, cincizeci și cinci de oameni pierzându-se viața din cauza acestei boli. (Link)

9. Forțele federale ale Etiopiei au capturat două orașe din nordul regiunii Tigray, în timp ce avansau către capitala regiunii, însă liderul acesteia a promis că va continua să lupte. (BBC)

Global

10. Națiunile Unite au donat $100 milioane către șapte țări din Africa și Orientul Mijlociu, care se află în risc de foamete. $80 de milioane vor merge către Afghanistan, Burkina Faso, Republica Democrată Congo, Nigeria, Sudanul de Sud și Yemen, iar $20 de milioane au fost puse deoparte în anticiparea crizei de alimente din Etiopia, ca urmare a conflictului din Tigray. (AP)

Ți-ar mai putea plăcea
SUA a ordonat China să își închidă birourile consulatului din Huston – Cronica Externă
Cetățenii UE vor avea nevoie de pașapoarte pentru a intra în Marea Britanie post-Brexit, din octombrie 2021 – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău