Donald Trump a confirmat faptul că intenționează să reducă numărul trupelor americane din Germania – Cronica Externă

Europa

1. Președintele american Donald Trump a confirmat faptul că intenționează să reducă numărul trupelor americane din Germania. Trump a acuzat Germania că este ”delicventă”, întrucât nu plătește suficient pentru apărare. (WSJ)

Bonus: Franța, Germania, Italia și Olanda au stabilit o alianță privind vaccinurile (Inclusive Vaccines Alliance) pentru a-și putea mări puterea de negociere în cursa pentru un vaccin anti-coronavirus și pentru a securiza producerea acestuia în Europa, dacă va fi posibil. (Euractiv)

SUA

2. Donald Trump va prezenta astăzi măsurile propuse pentru reforma poliției, care însă nu acoperă toate solicitările protestatarilor. (WashingtonPost)

Bonus: SUA și China vor avea întâlniri la nivel înalt miercuri pentru a discutat tensiunile dintre celor două state. Mike Pompeo se va întâlni miercuri cu Yang Jiechi, înalt oficial chinez al afacerilor externe în Hawaii. (AP)

Noua Zeelandă

3. Premierul Noii Zeelande Jacinda Arden a admis o încălacare a protocoalelor de sănătate, după ce două femei care au călătorit dinspre Marea Britanie au fost găsite pozitive pentru coronavirus, fiind primele noi cazuri în Noua Zeelandă în peste trei săptămâni. Cele două femei au ieșit din izolare fără a fi testate. (Link)

Orientul Mijlociu

4. Organizația teroristă Hamas a cerut liderilor palestinieni o ”rezistență unită” împotriva planurilor de anexare ale unor teritorii din West Bank de către Israel. (AlJazeera)

5. Directorul agenției de monitorizare atomică a ONU a cerut luni acces pentru inspectorii săi în locurile unde se presupune că Iranul are depozite de material nuclear sau a folosit material nuclear nedeclarat. (AP)

Africa

6. Ali Kushayb, un lider al milițiilor sudaneze acuzat de crime de război și crime împotriva umanității comise în conflictul din Darfur între 2003 și 2004 a apărut în fața Curții Penale Internaționale, după ce a scăpat de justiție timp de 13 ani. (NYTimes)

Asia

7. Coreea de Nord a distrus un birou comun de legătură cu Coreea de Sud pe granița dintre cele două țări marți, într-o escaladare dramatică a tensiunilor cu Seul, pe tema mesajelor anti-regim. (Link)

America Latină

8. Procurorul general al Braziliei a solicitat o investigație legată de invadarea mai multor spitale de către cetățeni. Președintele țării, Jair Bolsonaro a chemat brazilienii să inspecteze singuri spitalele, motivând că oficialii locali pot raporta numere mai mari ale cazurilor de coronavirus. (CNN)

Global

9. Un grup de țări africane insistă ca Consiliul Drepturilor Omului al Națiunilor Unite să stabilească o investigație despre rasismul sistemic și posibile abuzuri ale drepturilor omului, incluzând proasta administrare a protestelor pașnice din SUA și de oriunde. (Reuters)

10. Academia Americană de Film a decis amânarea celei de-a 93-a ceremonii de decernare a premiilor Oscar, care va avea loc pe 25 aprilie 2021, opt săptămâni mai târziu decât de obicei, din cauza efectelor pandemiei asupra industriei filmului. De asemenea perioada de eligibilitate pentru înscrierea filmelor în competiție a fost extinsă. (AP)

Ți-ar mai putea plăcea
Parlamentul European a suspendat sesiunile plenare obișnuite din Strasbourg până în luna septembrie – Cronica Externă
Analiza săptămânii 16 – 21 martie 2020 – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău