Canada vrea să finanțeze cu 3 miliarde de dolari canadieni construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă – Cronica dimineții

1. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat, că a primit de la guvernul canadian scrisoarea de interes privind finanţarea proiectului unităţilor 3 şi 4 de la centrala nucleară Cernavodă. Este vorba de 3 miliarde de dolari canadieni. Potrivit lui Burduja, cu susţinerea tuturor nivelurilor instituţionale ale statului român, există ”toate premisele de a fi martori în 2031-2032 la punerea în funcţiune a acestor noi capacităţi”. (News.ro)

2. Primarul liberal din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a anunțat oficial că se alătură PSD-ului, împreună cu o parte din echipa sa de liberali, fără a se teme că riscă pierderea mandatului de primar. Romanescu este primar al orașului din 2017 și va candida, anul viitor, pentru un nou mandat. (G4Media)

3. Ucraina ar trebui să își amintească de faptul că primește ajutor din partea Poloniei și suntem o țară de tranzit, a declarat marți președintele polonez, pe fondul unei dispute tot mai acute între cele două țări în legătură cu importurile agricole. (Profit.ro)

4. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor mondiali reuniţi la Adunarea Generală a ONU să rămână uniţi împotriva Rusiei şi a declarat că Moscova trebuie să fie înfrântă pentru ca lumea să se poată întoarce la rezolvarea provocărilor globale urgente. (News.ro)

5. Armata Ucrainei a eliberat mai bine de 54% din teritoriul țării ocupat de trupele Rusiei în ultimele 19 luni, a declarat marți şeful Statului Major al armatei SUA, generalul Mark Milley. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Rezultatele înregistrate marți, în etapa I a grupelor Ligii Campionilor:

  • Feyenoord – Celtic Glasgow  2-0
  • Lazio – Atletico Madrid  1-1
  • AC Milan – Newcastle  0-0
  • Paris Saint-Germain – Borussia Dortmund  2-0
  • Young Boys – RB Leipzig  1-3
  • Manchester City – Steaua Roşie Belgrad  3-1
  • FC Barcelona – Royal Antwerp  5-0
  • Şahtior Doneţk – FC Porto 1-3

6. Datoria Statelor Unite a depășit, pentru prima oară, nivelul de $33.000 miliarde, a anunțat Departamentul de Trezorerie. (CNBC)

7. Exporturile Japoniei, a treia economie a lumii, au scăzut în august pentru a doua lună consecutiv. Scăderea, de 0,8%, în ritm anual, este mai mică decât estimările analiștilor. (Bloomberg)

8. Un raport al ONU care cere țărilor să ia în considerare despăgubiri financiare pentru sclavia transatlantică a fost salutat ca un pas semnificativ înainte de către activiștii care luptă pentru compensarea prejudiciilor suferite ca urmare a colonialismului. (TheGuardian)

9. BBC scrie că premierul britanic Rishi Sunak ia în considerare modificarea unora dintre angajamentele-cheie ale guvernului, în materie de protejarea mediului, într-o schimbare majoră de politică. Sunt menționate amânarea interzicerii vânzării de mașini noi pe benzină și diesel și eliminarea treptată a instalațiilor de încălzire pe gaz. (BBC)

10. Ministrul federal al sănătății, Karl Lauterbach, 60 de ani, s-a vaccinat cu noul ser anti-Covid produs de compania BionTech, adaptat noilor variante Eris și Pirola. Potrivit unui sondaj comandat de ziarul german Bild, 80% dintre respondenți nu vor să se mai imunizeze. (Libertatea)

Fotografia dimineții – Președintele Zelenski s-a întâlnit, la New York, cu un soldat ucrainean tratat la un spital din oraș. AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Educației: Sunt „total de acord” cu varianta ca elevii să-și facă testele de salivă singuri – Cronica dimineții
Ambasador: SUA sunt recunoscătoare României pentru sprijinul acordat Ucrainei – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău