Cancelarul austriac: Extinderea spațiului Schengen nu este posibilă acum pentru că sistemul Schengen este „stricat” – Cronica dimineții

1. Cancelarul austriac Karl Nehammer i-a spus premierului Bulgariei, Nikolai Denkov, la Viena, că extinderea spațiului Schengen nu este posibilă acum pentru că sistemul Schengen este „stricat”. (Libertatea)

2. Guvernul propune, într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, noi măsuri fiscale pentru reducerea cheltuielilor bugetare pentru încadrarea în ţinta de definit. Printre aceste măsuri se numără obligaţia ordonatorilor de credite ai instituţiilor şi autorităţilor publice de a nu încheia angajamente legale pentru anumite cheltuieli bugetare precum cele pentru dotări, consultanţă sau pregătire profesională, dar şi interdicţia cheltuirii de fonduri publice pentru festivaluri, concerte sau competiţii, cu excepţia celor ocazionate de zilele localităţilor sau de sfârşitul de an. (News.ro)

3. Declinul activității din sectorul privat s-a agravat în octombrie în Zona Euro, semnalând un risc de recesiune în a doua jumătate a anului, potrivit indicelui PMI Flash publicat de S&P Global. (Profit.ro)

4. Secretarul general al ONU Antonio Guterres a denunţat ”încălcări clare” ale dreptului umanitar în Fâşia Gaza şi a cerut un ”armistiţiu umanitar imediat”, într-un Consiliul de Securitate al ONU divizat în continuare. Declarațiile au înfuriat Israelul, care-l acuză că nu înţelege atacul sângeros al Hamas de la 7 octombrie, în timp ce reprezentantul palestinian a denunţat o lipsă de acţiune ”de neiertat” a Consiliului de Securitate al ONU. (News.ro)

Știrea Hope.ro: Un studiu revoluţionar a demonstrat că tehnologia vocală combinată cu inteligenţa artificială reprezintă un pas major înainte în detectarea diabetului

5. Presa ucraineană scrie că scenaristul serialului „Slujitorul poporului”, Oleksii Kiriushchenko, serial care i-a adus o popularitate uriașă lui Volodimir Zelenski în perioada când acesta era actor, a devenit coproprietarul unei companii energetice din Kiev și unul dintre acționarii întreprinderilor de producere a dronelor militare. (Libertatea)

6. Coaliția de opoziției din Polonia, alcătuită din partidele Coaliția Civică, A Treia Cale și Noua Stângă, susține că este pregătită să preia puterea și pune presiune pe președintele Andrzej Duda pentru a-l desemna cât mai repede pe Donald Tusk în calitate de premier. (Digi24)

7. Veniturile Alphabet/Google, pe trimestrul al treilea, au crescut cu 11% în ritm anual, până la $77 miliarde, în timp ce profitul a crescut cu 42%, tot în ritm anual, până $19,7 miliarde. Acțiunile companiei au scăzut, investitorii fiind dezamăgiți de performanță sub așteptări a diviziei Cloud. (CNBC)

8. Agenția responsabilă cu vehiculele cu motor din California a notificat General Motors că „suspendă permisul pentru activitatea vehiculelor autonome fără șoferi Cruise, cu efect imediat” ca urmare a mai multor accidente. (WSJ)

Din Cronica Sportivă: Rezultatele înregistrate marți, în Liga Campionilor:

  • Grupa A: Galatasaray – Bayern Munchen 1-3 (Icardi 30 penalty / Coman 8, Kane 73, Musiala 79);
  • Grupa A: Manchester United – FC Copenhagen 1-0 (Maguire 72);
  • Grupa B: FC Sevilla – Arsenal Londra 1-2 (Gudelj 58 / Martinelli 45+4, Jesus 53);
  • Grupa B: RC Lens – PSV Eindhoven 1-1 (Wahi 65 / Bakayoko 54);
  • Grupa C: Sporting Braga – Real Madrid 1-2 (Alvaro Djalo 63 / Rodrygo 16, Bellingham 61);
  • Grupa C: Union Berlin – Napoli 0-1 (Raspadori 65);
  • Grupa D: Benfica Lisabona – Real Sociedad 0-1 (Mendez 63);
  • Grupa D: Inter Milano – Salzburg 2-1 (Alexis Sanchez 19, Hakan Calhanoglu 64 penaltyb/ Gloukh 57).

9. 33 de state americane, printre care și California, au dat în judecată Meta acuzând compania care deține Facebook și Instagram că a contribuit la o criză de sănătate mintală a tinerilor, anxietate și insomnii, prin natura dependentă a platformelor sale de socializare. (Reuters)

10. Vaticanul a anunţat demisia unui episcop polonez al diocezei Sosnowiec, Grzegorz Kaszak, care a ajuns în atenţia presei în urma unei orgii sexuale organizate de un preot. Presa poloneză a scris ca în septembrie, în dioceza Sosnowiec, un preot a organizat în parohie o orgie la care a invitat un bărbat plătit pentru sex. Scandalul a apărut după ce bărbatul invitat şi-a pierdut cunoştinţa în timpul orgiei şi a fost chemată ambulanţă. (News.ro)

Fotografia dimineții – Coperta revistei The Economist:

Ți-ar mai putea plăcea
Președintele Trump a anunțat că administrația sa va coopera cu președintele ales Joe Biden pentru a asigura tranziția – Cronica dimineții
Dacian Cioloş a fost ales preşedinte al USR PLUS – Cronica dimineții