Candidatul democrat Bernie Sanders: “Regimul lui Fidel Castro nu a fost în întregime rău” – Cronica Externă

Asia: 

1. China a revocat acreditările a trei jurnaliști americani ai Wall Street Journal, după ce aceștia au publicat un articol pe care autoritățile chineze l-au considerat rasist. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a spus că SUA ia în considerare o serie de replici către China. (Reuters)
2. China își va mări controlul asupra populației, cu ajutorul tehnologiei, chiar și după ce virusul COVID-19 va fi eradicat, avertizează experții, după ce guvernul chinez a folosit drone pentru a le spune oamenilor din zonele ruralesă poarte măști. (CNBC)
3. Președintele american Donald Trump se află într-o vizită de stat în India, împreună cu Prima Doamnă Melania Trump, unde a fost primit de premierul Narendra Modi. Vizita marchează o îmbunătățire a relațiilor americano-indiene, după ce administrația Trump a impus tarife pe importurile de aluminiu și oțel indian, iar India pe anumite produse americane. Un acord comercial între cele două state se negociază în cursul acestei vizite, precum și discuții ce țin de securitate în relația cu Iran și Rusia. (AFP)

Orientul Mijlociu:

4. Iran a negat decesul unor persoane datorită răspândirii virusului COVID-19, însă astăzi a fost anunțat că adjunctul ministrului de sănătate a fost testat pozitiv pentru virus. (AlJazeera)
5. Un armistițiu fragil a avut loc între Israel și Jihadul Islamist Palestinian, după două zile de atacuri violente în Gaza, inclusiv cu rachete. Un lider al JIP a făcut o declarație de presă în care spune că s-au făcut eforturi de mediere internaționale și din partea Egiptului. (AlJazeera)

SUA:

6. Candidatul democrat în cursa prezidențială, Bernie Sanders, a declarat că regimul lui Fidel Castro nu a fost în întregime rău. El a fost întrebat în contextul unei declarații mai veche, în care spunea că educația și sistemul de sănătate i-a determinat pe cubanezi să nu se opună regimului comunist al lui Fidel Castro. (CNN)

Bonus: Americani cubanezi povestesc cum era viața în timpul regimului Fidel Castro. (Link)

7. Harvey Weinstein a fost condamnat pentru viol și agresiuni sexuale într-o instanță din New York, la termenul de judecată de luni, 24 februarie. (LATimes). Condamnarea sa este considerată o victorie a mișcării #metoo. Mărturia actriței Annabella Sciorra a fost considerată un element cheie al dosarului împotriva fostului producător. (Vox)

Africa:

8. Fostul președinte egiptean, Hosni Mubarak, a murit la 91 ani, în Cairo. El a condus Egiptul trei decenii, până la ”primăvara arabă” din 2011. Mubarak a fost găsit vinovat de complicitate la uciderea protestatarilor, însă pedeapsa a fost revocată și a fost eliberat în 2017. (BBC)

Europa:

9. Angela Merkel se află într-o criză de leadership cu partidul său, Uniunea Creștin Democrată (CDU) pentru alegerea unui nou lider, după ce succesoarea sa, Annegret Kramp-Karrenbauer, s-a retras. Partidul a suferit o înfrângere la alegerile recente din Hamburg. Unii dintre candidați la șefia CDU doresc înlocuirea imediată a Angelei Merkel, înainte de congresul stabilit pentru 25 aprilie. (BBC)
10. Indicele piețelor financiare a scăzut cu 3.5%, cea mai mare scădere din ultimii doi ani. Experții se tem că COVID-19 va declanșa o recesiune economică globală, pe măsură ce virusul se răspândește în mai multe țări. (CNBC)
Ți-ar mai putea plăcea
SUA a amenințat cu sancțiuni orice companie sau persoana care ajută la construirea conductei de gaz Nord Stream 2 dintre Germania și Rusia – Cronica Externă
Cetățenii UE vor avea nevoie de pașapoarte pentru a intra în Marea Britanie post-Brexit, din octombrie 2021 – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău