Cărțile preferate ale lui Johnny Depp – Cronica de carte

1. „Pe drum”, de Jack Kerouac (la noi, la Editura Polirom), „Un gest de iubire”, de James Meek (Editura Humanitas Fiction), „Un anotimp în Infern”, de Arthur Rimbaud (Editura Paralela 45) și „Florile răului”, de Charles Baudelaire (Casa de Editură Max Blecher) sunt printre cărțile preferate ale cunoscutului actor Johnny Depp. (Far Out)

2. Printre cele 22 de cărți care ne așteaptă în librărie în luna august 2022, recomandate de către blogul Cărți, filme și alte pasiuni, regăsim cărți precum „Mărioara Voiculescu. Mareșala teatrului românesc”, de Alina Nelega, „Repetiţie pentru o lume mai bună”, de Mihai Radu, „Scurtă istorie a tractoarelor în limba ucraineană”, de Marina Lewycka și „Vieţile lor strălucitoare”, de Gregoire Polet. (Link)

3. Printre cele șase cărți care pot răspunde măcar parțial la întrebările „Cât de bine ne cunoaștem vecinii? Ce știm despre încercările trecute și prezente prin care trec oamenii cu care împărtășim granițe fizice?”, se numără volume precum „Internat”, de Serhii Jadan, „Tata mă citește și după moarte”, de Mihail Vakulovski și „Marea Neagră. O istorie”, de Charles King. (Scena9)

4. Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) va reveni în Piața Unirii din Cluj-Napoca în perioada 15-18 septembrie 2022 cu mesajul „Promovăm România prin lectură!” În cadrul ediției din acest an vor participa cele mai importante edituri din România, vor avea loc lansări de carte, colocvii și conferințe cu invitați speciali din Norvegia, Elveția, Polonia, Franța, printre care Lars Saabye Christensen, Thomas Enger, Andreas Saurer și Patrick Deville. (Clujul cultural)

5. „Cine se teme de moarte”, de Nnedi Okorafor (la noi, la Editura Polirom), „Alif Nevăzutul”, de G. Willow Wilson (Editura Arthur) și „Un străin în Olondria”, de Sofia Samatar (Editura Paladin) sunt printre cele mai bune 10 romane fantasy din secolul al XXI-lea, în viziunea scriitorului Brian Attebery. (The Guardian)

Din Cronica de tehnologie: Pearson, unul dintre cei mai mari publisheri de cărți din lume, vrea să-și crească veniturile transformând ebook-urile în NFT-uri. Compania spune că, spre deosebire de versiunile obișnuite, cărțile în format electronic transformate în NFT-uri vor aduce venituri și din vânzările second hand. În același timp, publisher-ul analizează oportunitățile pe care i le poate aduce metaversul. (Bloomberg)

6. Scriitorul Lars Kepler, cel mai bine vândut autor suedez, recomandă mai multe cărți care ne poartă spre sufletul orașului Stockholm, printre care „Pippi Șoșețica”, de Astrid Lindgren (la noi, la Editura Arthur), „Salonul Roșu”, de August Strindberg (Editura Litera) și „Lasă-mă să intru”, de John Ajvide Lindqvist (Editura Trei). (New York Times)

7. În viziunea cititorilor de pe Goodreads, „The Nineties”, de Chuck Klosterman, „Stolen Focus: Why You Can’t Pay Attention- and How to Think Deeply Again”, de Johann Hari, „How to Be Perfect: The Correct Answer to Every Moral Question”, de Michael Schur și „The Betrayal of Anne Frank: A Cold Case Investigation”, de Rosemary Sullivan sunt pe primele locuri între cele mai bune 36 de cărți de non-ficțiune ale anului 2022. (Goodreads)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află volumul „Where the Crawdads Sings”, de Delia Owens (a 171-a săptămână în top, apărută în traducere românească la Editura Pandora M); la categoria Non-Fiction, pe locul întâi se află volumul „The Body Keeps the Score”, de Bessel van der Kolk, despre vindecarea traumelor (a 101-a săptămână în top). O altă noutate interesantă în top, la categoria non-ficțiune, volumul „The Big Lie”, de Jonathan Lemire, despre influența lui Donald Trump asupra Partidului Republican. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Bigama, de Felicia Mihali, Editura Vellant

-Prima lună de război. Cronica evenimentelor. Discursurile președintelui Volodimir Zelenski, Editura Humanitas

-1000 de ani de bucurii și dureri, de Ai Weiwei, Editura Trei

-Dulce-amar. Cum ne întregesc întristarea și năzuința, de Susan Cain, Editura Publica

-Întoarcerea leviatanului rus. Cultura violenței și obsesia imperialismului, de Serghei Medvedev, Editura Corint

-Secolul Prințului Philip. 1921-2021. Viața extraordinară a Ducelui de Edinburgh, de Robert Jobson, Editura Trei

-Căpitanul e dus cu pluta și marinarii au plecat cu vasul, de Charles Bukowski, Editura Polirom

-Mama câinelui, de Pavlos Matesis, Curtea Veche Publishing

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Editura Litera a lansat cea de-a II-a ediție a concursului de debut literar „Primul roman“, adresată persoanelor fizice cu cetățenie română, cu vârsta de peste 18 ani, care nu au publicat niciun roman până la data definitivării concursului, respectiv nicio operă epică unitară, mai lungă de 25.000 de cuvinte (Link);

-Editura Penguin Michael Joseph va publica pe 27 octombrie volumul „Jordan Henderson: The Autobiography”, scrisă de cunoscutul fotbalist al lui Liverpool (BookSeller);

-„Prietena mea genială”, romanul de succes al romancierei italiene Elena Ferrante, a fost transformat de curând într-un roman grafic, adaptat ca benzi desenate de Chiara Lagani și Mara Cerri (ActuaLitte).

Fotografia ediției: Un bibliotecar din California a colecționat lucrurile pe care oamenii le lasă în cărțile împrumutate de la bibliotecă. Sursă: NPR.

Ți-ar mai putea plăcea
5 cărți recomandate pentru vara lui 2022 de către Bill Gates – Cronica de carte
7 biblioteci superbe, pe care le poți vizita de acasă – Cronica de Carte
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău