Cartofii s-au scumpit cu 55% de la începutul anului – Cronica serii

1. Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a scăzut ușor în Mai, la 4,10%, după ce urcase în aprilie la 4,11%. Cartofii s-au scumpit cu 55,27% de la începutul anului, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

2. Președintele Klaus Iohannis face apel la președintele Consiliului European și la șeful Comisiei Europene, pentru identificarea „în regim de urgență” a unor „acțiuni concrete pentru a pune capăt situației actuale printr-o soluție negociată în Republica Moldova, pe baza valorilor și principiilor Uniunii Europene”. (Hotnews)

3. Guvernul derulează în prezent un amplu proces de analiză a cheltuielilor administrative, fiind deja găsite 40 de măsuri concrete pentru reducerea cheltuielilor pentru fiecare minister în parte, inclusiv prin reorganizări/descentralizări. (Profit.ro)

4. Opoziţia a adunat până acum 207 voturi din cele 233 necesare pentru adoptarea moţiunii de cenzură, au declarat pentru News.ro surse parlamentare. Moţiunea este semnată de 173 de parlamentari. (Link)

5. USR-PLUS este gata să-şi asume inclusiv guvernarea, însă pentru asta are nevoie de certitudinea că poate avea un sprijin în Parlament, pentru a lua decizii care vor fi aşteptate de către cetăţeni să fie luate de un Guvern legitim instalat”, a declarat la RFI de liderul PLUS, Dacian Cioloş. (News.ro)

6. O explozie la o stație de încărcare cu hidrogen din Norvegia generează controverse cu privire la siguranța mașinilor electrice cu această tehnologie. Toate stațiile de încărcare cu hidrogen din țara nordică au fost închise temporar, în timp ce vânzările lui Toyota Mirai și Hyundai Nexo au fost suspendate până la identificarea cauzelor. (Automarket)

7. Noul grup politic din Parlamentul European format din ALDE, En Marche şi USR-PLUS se va numi Renew Europe, a anunţat europarlamentarul Dacian Cioloş. (News.ro)

8. Poliţia din Hong Kong a tras cu gloanţe de cauciuc şi a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii din jurul clădirilor guvernamentale, relatează BBC. Protestatarii au blocat mai multe străzi din jurul clădirilor guvernamentale, au aruncat cu pietre şi au lansat proiectile către poliţie. Oamenii protestează faţă de o nouă lege care ar permite extrădarea infractorilor în China, printre alte ţări. (News.ro)

9. Dintr-o ceașcă de cafea care costă $3,18, costul cafelei reprezintă doar 4 cenți, restul fiind generat de chirii, cost salarial și impozite. (FT)

10. Un turist care va dori să petreacă o noapte pe Stația Spațială Internațională va trebui să plătească $35.000 celor de la NASA, pentru cazare, și aproximativ $52 milioane celor de la SpaceX, pentru a ajunge pe stație.  (CNBC)

Fotografia serii – Un migrant din Guatemala eliberat dintr-un centru de detenție așteptând să fie îmbarcat spre aeroport. Loren Elliott/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Liderul PLUS Dacian Cioloş a fost ales preşedinte al Grupului Renew Europe din Parlamentul European – Cronica serii
Situația de la Sectorul 1 rămâne neclară, BEC amânând pentru mâine decizia – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău