Câștigătorii British Book Awards 2025 – Cronica de Carte

1. Au fost anunțați câștigătorii British Book Awards 2025, printre care s-au numărat: Percival Everett cu „James” (tradusă în limba română la Editura Litera) – cea mai bună carte de ficțiune a anului; Alexei Navalnîi cu „Patriot. Memorii” – cartea anului (Editura Litera), care a câștigat și categoria „Cartea de non-ficțiune a anului – narațiune”; „Ce-am mâncat într-un an (și alte gânduri)”, de Stanley Tucci (Editura Publica) a fost desemnată cartea de non-ficțiune a anului – Lifestyle & Ilustrată. (BookSeller)

2. Caroline De Mulder, autoarea cărții „Copiii lui Himmler” (Editura Nemira), vine în România la finalul lunii mai, pentru lansarea noului roman. Scriitoarea francofonă de origine belgiană va participa la câteva întâlniri cu cititori, studenți și jurnaliști, în perioada 28 – 31 mai 2025, care vor avea loc la București și Brașov. (Răsfoiala)

3. Zilele Literaturii Române la Chișinău revin în perioada 20-24 mai cu a IX-a ediție, în cadrul căreia douăzeci și cinci de invitați din România și Republica Moldova vor participa la 18 evenimente pe parcursul a cinci zile. Această ediție pune în valoare potențialul literaturii autohtone de a fi adaptată la teatru și film, propune dezbateri la temele „Cum ne minte istoria” și „Nimeni nu scapă teafăr din copilărie” și face „dueturi” între poeți și actori în tradiționalul maraton de poezie. (O mie de semne)

4. S-a dat dat startul înscrierilor pentru a III-a ediție Book to Screen, care urmărește să aducă la aceeași masă autori, editori de carte, regizori, scenariști și producători de film și televiziune pentru a discuta drepturile de proprietate intelectuală și posibilitatea dezvoltării de ecranizări bazate pe opere literare contemporane. PRO TV va acorda autorului cărții cu cel mai mare potențial de a deveni un serial Premiul „De la carte la film“, ce cuprinde dezvoltarea episodului pilot și 5.000 de euro. (Matca Literară)

5. Revista de cultură Familia a anunțat a doua ediție a Burselor și rezidențelor de creație literară Familia. Organizatorii oferă în total 3 burse în valoare de 1200 de euro fiecare, respectiv 3 rezidențe de creație în cuantum de 1000 de euro (întreținere și utilități) fiecare, astfel: câte o bursă, respectiv o rezidență pentru fiecare dintre categoriile: proză, poezie și literatură pentru copii. (Revista Familia)

6. Un studiu publicat în Journal of Educational Sciences arată că, deși mulți copii încep clasa pregătitoare cu dificultăți în literație, majoritatea reușesc să recupereze suficient dacă primesc sprijinul potrivit, cum ar fi exerciții prin care învață să recunoască literele, să formeze și să scrie cuvinte scurte, dar și să urmărească fiecare cuvânt dintr-o propoziție citită cu voce tare, lucru valabil și pentru copiii care nu au fost la grădiniță sau la școală. (Research Gate)

7. „Inelele lui Saturn”, de W. G. Sebald (la noi, la Editura Art), „The Living Mountain”, de Nan Shepherd și „Among Flowers: A Walk in the Himalaya”, de Jamaica Kincaid, sunt printre cele mai bune șase cărți pe care le puteți citi în aer liber, la începutul verii. (The Atlantic)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, respectiv volumul „The Tenant”, de Freida McFadden; la categoria NonFiction, pe locul întâi se află tot o noutate, respectiv volumul „Big Dumb Eyes”, memoriile comediantului Nate Bargatze. O altă noutate interesantă în top, la categoria ficțiune, respectiv „My Friends”, de Fredrik Backman. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Francezi în Banat, bănățeni în Franța, de Smaranda Vultur, Editura Polirom

-Dragoste și alte imperfecțiuni, de Irina Forgo, Editura Tracus Arte

-Diva de Mahala, de Cristina Lincu, Editura Bookforge

-Corpuri de iluminat, de Stelian Tănase, Editura Corint

-În virtutea inepției, de Radu Paraschivescu, Editura Humanitas

-Malaxa în America, de Rüdiger von Kraus, Editura Corint

-Zidul, de John Lanchester, Editura ap! (ACT și Politon)

-Juan de Mairena. Maxime, vorbe de duh, însemnări și amintiri ale unui profesor apocrif, de Antonio Machado, Editura Humanitas

-Superbloom. Cum ne dezbină tehnologiile care ar trebui să ne aducă împreună, de Nicholas Carr, Editura Publica

-Anticristul. O istorie veche de 2000 de ani, de Philip C. Almond, Editura Humanitas

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Scriitorul Eduardo Mendoza a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere, unul dintre cele mai prestigioase din lumea hispanofonă, pentru capacitatea sa de „a aduce fericire cititorilor” (News.ro);

-Jurnalista palestiniană Yasmin Zaher a câştigat Premiul „Dylan Thomas” al Universităţii Swansea din acest an, în valoare de 20.000 de lire sterline – acordat scriitorilor cu vârsta de până la 39 de ani în onoarea poetului galez Dylan Thomas, care a murit la această vârstă – pentru romanul său de debut „The Coin” (News.ro);

-Olivier Paquet și Alastair Reynolds au fost recompensați cu Grand prix de l’imaginaire 2025, la categoriile roman în limba franceză, respectiv roman străin (Livres Hebdo);

-Au fost anunțate nominalizările la Premiile Renaudot de primăvară – romane și eseuri/non-ficțiune (ActuaLitte);

-Pe 6 iunie, locuitorii și trecătorii din Arondismentul 5 din Paris vor putea să se așeze pe unul dintre scaunele amplasate în fața școlii Les Mots și să participe la un atelier de scriere în aer liber, organizat în cadrul festivalului Quartier du Livre (ActuaLitte);

-Cele mai bune cărți de ficțiune istorică din 2025 (Five Books);

-7 cărți despre viața sexuală complicată a femeilor căsătorite (Literary Hub);

-Cărți esențiale despre experiența asiatică din cel de-al doilea război mondial (Literary Hub).

Fotografia săptămânii: Una dintre bibliotecile de nouă generație, Tainan Public Library, din Mecanoo, Tainan, Taiwan. Sursă: Architizer.

Ți-ar mai putea plăcea
Studiu: Numărul de cărți citite de copii este în creștere – Cronica de carte
Marta Petreu este laureata Premiului „Scriitorul anului 2021” – Cronica de carte