Shehan Karunatilaka este câștigătorul Premiului Booker 2022 – Cronica de carte

1. Volumul lui Shehan Karunatilaka, ”The Seven Moons of Maali Almeida”, este câștigătorul din acest an al prestigiosului Premiu Booker. Romanul scriitorului din Sri Lanka (al doilea scriitor din această țară care primește acest premiu, după Michael Ondaatje) are în centru traumele pe care le-a suferit țara asiatică în timpul deceniilor de război civil. (The Guardian)

2. Săptămâna viitoare, între 26-29 octombrie, va avea loc cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM), cel mai important eveniment literar din vestul țării. Printre scriitorii prezenți la festival, se numără Faruk Šehić, Ștefania Mihalache, Cătălina Stanislav și Radu Paraschivescu, iar în acest an, în premieră, vor avea loc evenimente și la Reșița, Jimbolia și Lugoj. (Link)

3. Premiile Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei, ediția a cincea, 2022, au fost decernate săptămâna aceasta. Cel mai bun volum de poezie a fost „Cartea plantelor și animalelor”, de Simona Popescu, iar cea mai bună proză a mers la Lavinia Braniște cu „Mă găsești când vrei”. La categoria Poezie debut și-a adjudecat premiul Raluca Boantă, cu volumul „La marginea bună a corpului”, iar la Proză debut a fost premiată Sașa Zare, pentru „Dezrădăcinare”. (Cultura la dubă)

4. Printre cele 31 de cărți care ne așteaptă în librăriile românești în luna octombrie 2022, recomandate de către blogul Cărți, filme și alte pasiuni, regăsim cărți precum „Viaţa ca o glumă proastă”, de Liviu Ornea, „Travesti”, de Aurora Liiceanu, „Vieţi în derivă”, de Abdulrazak Gurnah și „Dante Enigma”, de Matteo Strukul. (Link)

5. Știri pozitive din lumea literară:

-Ambasada Spaniei la Bucureşti, cu sprijinul companiei Metrorex şi al Editurilor Polirom, Litera și Pandora M, a lansat cea de-a treia campanie de promovare a literaturii în reţeaua de metrou a capitalei, intitulată „Atenţie, se deschid cărţile!”. Astfel, pe Magistralele 1 şi 3, va intra în circulaţie metroul  literaturii spaniole, în interiorul căruia vor fi expuse, timp de 6 luni, afişe cu texte literare ilustrate, extrase din operele unor cunoscuţi scriitori spanioli contemporani şi interpretate de doi ilustratori din Spania şi unul din România (România pozitivă);

-GastroArt împreună cu vinul.ro au decernat premiile de excelență în HoReCa, iar Editura Nemira și Agenția Saatchi&Saatchi au primit Premiul Special pentru Campania Națională Bookvertising de promovare a cititului (Blog Nemira);

-Cunoscuta cântăreață de musică country Dolly Parton a primit Medalia Carnegie pentru filantropie pentru actele sale de caritate în domeniul cărților. Fondată în 1995, Biblioteca de imaginație a lui Dolly Parton a trimis milioane de cărți gratuite copiilor din întreaga lume (Twitter);

-Biblioteca națională a Franței s-a redeschis după o acțiune extinsă de renovare care a durat 12 ani (New York Times).

6. Poets in Transylvania, ediția a IX-a, festival organizat de Revista Transilvania / Muzeul ASTRA, cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu, va avea loc între 27-29 octombrie 2022. Poeții invitați sunt din țări precum Lituania, Mexic, Turcia, Malta, SUA, iar dintre autorii români vor fi prezenți Claudiu Komartin, Anastasia Gavrilovici, Miruna Vlada și Florin Iaru. (Link)

7. Scriitoarea Lauren Acampora, autoarea volumului „The Hundred Waters”, recomandă 9 cărți despre artă și seducție, printre care „Femeia de la etaj”, de Claire Messud (la noi, la Editura Rao), „Vegetariana”, de Han Kang (Editura Art) și „Lumea în flăcări”, de Siri Hustvedt (Editura Polirom). (Literary Hub)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, volumul „Long Shadows”, de David Baldacci, a șaptea carte din seria Memory Man; la categoria Non-Fiction, pe locul întâi se află, pentru a doua săptămână consecutivă, volumul „Confidence Man”, de Maggie Haberman, o nouă carte despre Donald Trump. O altă noutate interesantă în top, la categoria ficțiune, respectiv volumul „The Maze”, de Nelson DeMille, a opta carte din seria John Corey. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Theodoros, de Mircea Cărtărescu, Editura Humanitas

-Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars, de Alexandra Furnea, Editura Humanitas

-Vă place opera? O istorie a operei române prin interpreții ei, de Luminița Constantinescu, Editura Nemira

-Ce preferi?, de Dan Coman, Editura Polirom

-Omul muzical. O istorie a vieții pe Pământ, de Michael Spitzer, Editura Nemira

-Toate fetele dispărute, de Megan Miranda, Editura Leda Bazaar

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Câștigătorul Premiului Planeta 2022, cel mai bine plătit premiu literar din lume, în valoare de 1 milion de euro, este romanul „Lejos de Luisiana” (Departe de Luisiana), de Luz Gabás (Planeta de Libros);

-A fost anunțată cea de-a doua selecție a Premiului Interallié 2022, cu cinci romane finaliste (Livres Hebdo);

-Finaliștii Premiului Décembre 2022 sunt Brigitte Giraud, Lola Lafon și Corentin Durand (Livres Hebdo);

-8 cărți care te ajută să suporți mai ușor doliul, durerea și moartea (Vice);

-O listă de 7 cărți care tratează surorile ficționale (Literary Hub).

Fotografia ediției: La Iași, street-artistul ieșean HarceaPacea a creat un mural dedicat poetului Emil Brumaru, decedat în 2019. După o idee Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Nicoleta Dabija și Amelia Gheorghiță. Sursa: Pagina de Facebook Ieșenii.

Ți-ar mai putea plăcea
Ziua de 15 februarie va fi, din acest an, Ziua naţională a lecturii – Cronica de carte
Cele mai populare 40 biografii și cărți de istorie ale ultimilor cinci ani – Cronica de carte
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău