Ce-au citit românii în 2023, conform Libris.ro – Cronica de Carte

1. Cărțile pentru copii, urmate de beletristică, sunt cele mai multe cărți vândute la nivel național și la nivel de județ, în 2023, de către librăria online Libris. Cea mai vândută carte a anului trecut este „Rezervă” (de Prințul Harry), urmată de „Micul Prinț” (Antoine de Saint-Exupéry) și „Ține-ți copiii aproape” (Gordon Neufeld & Gabor Maté). Lise Bourbeau este cel mai vândut autor pe Libris în 2023, alături de Gabor Mate și Prințul Harry. (Smark)

2. Între 15 și 18 ianuarie, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din București, au loc Zilele Culturii Naționale, în cadrul cărora vor fi organizate, printre altele, patru expoziții (de carte contemporană pentru copii, de pictură, de ilustrații de carte și de fotografie), două sesiuni de lecturi interactive pentru copii, o discuție-atelier cu ilustratorii de cărți pentru copii, lecturi în Braille și în limba semnelor, lecturi publice de proză, concerte, dezbateri literare, conferințe despre improvizație și jazz, precum și spectacole de teatru. (Link eveniment)

3. 2023 este considerat „anul cameback-urilor”, într-o retrospectivă a poeziei apărută anul trecut, realizată de Cristina Ispas în revista „Observator cultural”. Astfel, printre poeții valoroși care au revenit la poezie se numără Radu Vancu (cu „Kaddish”, volum apărut la Casa de Editură Max Blecher), Cătălin Lazurca („Lumea e oricum o idee proastă”, OMG Publishing) și Vlad Drăgoi (Soare frumos, „Editura Dezarticulat). (Observator cultural)

În aceeași revistă, criticul literar Victor Cobuz nominalizează câteva repere ale non-ficțiunii românești din 2023, printre care „Despre memoriile femeii și alți dragoni”, de Raluca Nagy, „Biserica de stat sau Biserica în stat? O istorie a Bisericii Ortodoxe Române 1918-2023”, de Oliver Jens Schmitt și „Trei săptămîni în Atlas”, de Marius Chivu (link), iar Bogdan Crețu prezintă câteva „trufandale” literare de anul trecut, printre care „Eroii mei”, de Viorel Ilișoi, „Sfîrșitul lumii e un tren”, de Daniela Rațiu și „Imaginea de nezugrăvit a științei sacrosancte”, de Dimitrie Cantemir. (link).

4. Tot o retrospectivă a poeziei anului 2023 a realizat și scriitorul Șerban Axinte în Dilema veche, autorii „ce au în comun dorința de schimbare & upgradare a limbajului poetic” fiind considerați Florin Dumitrescu („Sentimentul naturii”), Constantin Vică („20002020”), Ligia-Verkin Keșișian („Anul tigrului de apă”) și Dmitri Miticov („INTJ”). (Dilema veche)

5. Trei cărți semnate de Colleen Hoover sunt în top 10 al celor mai vândute cărți din SUA din anui 2023 (respectiv pe locurile 1, 2 și 9). Cea mai vândută carte a anului a fost „Totul începe cu noi”, de Colleen Hoover (la noi, la Editura Epica), cu aproape 1,3 milioane de exemplare, urmată de „It Ends with Us”, a aceleiași autoare, „Rezervă”, de Prințul Harry (Editura Nemira) și „Fourth Wing”, de Rebecca Yarros, cu peste 1,2 milioane de exemplare vândute din fiecare. Per ansamblu, 17 din primele 25 de cărți din top au fost scrise de femei. (Publishers Weekly)

6. În Mare Britanie, „Rezervă”, de Prințul Harry, a fost cea mai vândută carte a anului 2023, cu peste 700.000 de exemplare, urmată de volume precum „Ultimul diavol care trebuie să moară”, de Richard Osman (la noi, la Editura Crime Scene Press) și „Lecții de chimie”, de Bonnie Garmus (Editura Nemira), ambele cu peste 520.000 de exemplare. În primele 10 cărți vândute în 2023 a intrat și Cartea Recordurilor Guinness 2024. (Twitter)

7. „Rabbit Hole”, de Kate Brody, „House of Flame and Shadow”, de Sarah J. Maas, „Fourteen Days: A Collaborative Novel”, editată de Margaret Atwood și Douglas Preston, și „The House of Hidden Meanings: A Memoir”, de RuPaul, sunt printre cele mai bune 20 de cărți pe care le putem citi în anul 2024. (Cosmopolitan)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află volumul „Fourth Wing”, de Rebecca Yarros (a 36-a săptămână în top); la categoria NonFiction, pe locul întâi se află volumul „Băieţii din barcă”, de Daniel James Brown (a 126-a săptămână în top), o carte despre echipa de canotaj a SUA, participantă la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936 (volum tradus la noi la Editura Pilot Books). O noutate interesantă în top, la categoria ficțiune, volumul „First Lie Wins”, de Ashley Elston. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Din vremea ocupației. 1916-1918, de Anibal Stoenescu, Editura Vremea

-Ce e nou în Noua Bucătărie Românească, de Adriana Sohodoleanu, Editura GastroArt

-O istorie morală a politicilor monetare și fiscale, de Valentin Lazea, Editura Publica

-Concert la sfârșit de iarnă, de Ismail Kadare, Editura Humanitas Fiction

-Sfârșitul Anului Nou, de Martin Österdahl, Editura Crime Scene Press

-Calendarul unei vechi iubiri, de Andrei Makine, Editura Polirom

-Poezie contra haos. O biografie a lui Zbigniew Herbert, de Brigitte Gautier, Editura Tracus Arte

-Tokyo Decadence, de Ryu Murakami, Editura Polirom

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Centrul European Pentru Excelență Culturală & Rețeaua literară, în parteneriat cu Editura Tracus Arte, sub egida PEN România, organizează cea de-a VII-a ediție a Concursului Rețeaua Literară (debut) – secțiunea poezie și proză. Premiul constă chiar în publicarea volumului de debut la Editura Tracus Arte, plus un sejur complet în luna august 2024 în Tabăra de literatură „Întâlnirile de la Telciu” (PressHub.ro);

-„Before the diary”, un nou roman despre viața Annei Frank, va fi publicat în luna septembrie, sub semnătura scriitoarei Alice Hoffman (The Guardian);

-Editura Del Rey va publica în luna iulie primul roman SF semnat de actorul Keanu Reeves, scris în colaborare cu scriitorul China Miéville, sub titlul „The Book of Elsewhere” (BookSeller);

-Un nou roman semnat de Joël Dicker va fi publicat pe 27 februarie având titlul de „Un Animal Sauvage” (Livres Hebdo);

-Book Aid International a donat 1,2 milioane de cărți în anul 2023 (BookSeller);

-Un ghid al cărților esențiale semnate de scriitorul Neil Gaiman, ale cărui cărți au fost traduse în limba română la Grupul Editorial Art (New York Times);

-O listă de șase cărți, centrate pe aspectele personale, introspective ale apocalipsei, ale dispariției umanității (Literary Hub).

Fotografia ediției: Lista celor mai bine vândute 20 de cărți în Marea Britanie, în 2023. Sursa: Twitter.

Ți-ar mai putea plăcea
Barbara Kingsolver a câștigat pentru a doua oară Women’s Prize for Fiction – Cronica de Carte
Cronica de Carte 3-10 mai 2019 – ”Cine locuieşte la subsol”, de Diana Geacăr, cea mai bună carte de proză scurtă a anului 2018
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău