Cel mai important candidat Republican susținut de Trump a pierdut alegerile preliminare din partid – Cronica dimineții

1. În cazul în care coaliția de guvernare va discuta introducerea unor cote progresive, acestea îi vor viza și pe cei aproape 1,3 milioane de angajați din sistemul public. Potrivit celor mai recente date disponibile la INS, veniturile din sectorul public erau în 2020 mai mari cu 45% față de cele din privat, deci ar intra într-o măsură mult mai mare în vizorul unui impozit progresiv. Date mai recente arată venituri mari care nu au cum să evite impozitarea progresivă, de exemplu în administrația publică și apărare, unde câștigul salarial mediu brut a fost de aproape 9.000 de lei în martie 2022. (Profit.ro)

2. Zborurile cu avioanele MiG-21 LanceR din dotarea Forţelor Aeriene Române au fost reluate începând de luni, 23 mai. Aceste avioane vor zbura pentru o perioadă de aproximativ un an, a anunțat Ministerul Apărării. (Digi24)

3. Statele Unite au decis să pună capăt unei scutiri care permitea Moscovei să își plătească datoriile în dolari, a anunțat marți Trezoreria americană. Decizia ar putea împinge Rusia în incapacitate de plată. (Hotnews)

4. Pentru prima oară în ultimii șapte ani, numărul nașterilor din Statele Unite l-a depășit, anul trecut, pe cel din anul precedent. Aproximativ 3,66 milioane de copii s-au născut în 2021, în SUA, cu 1% mai mulți decât în 2020. În rândul femeilor, rata nașterilor a crescut pentru toate grupele de vârstă de la 25 de ani în sus. Rata fertilității, care definește numărul de copii pe care o femeie îi are în timpul vieții, a crescut la 1,66%, de la 1,64% cât a fost în 2020. (WSJ)

5. Fostul secretar de stat american Henry Kissinger a îndemnat Occidentul să înceteze să mai încerce să aplice o înfrângere zdrobitoare forțelor rusești din Ucraina, avertizând că aceasta ar avea consecințe dezastruoase pentru stabilitatea pe termen lung a Europei. El a declarat că liderii europeni nu ar trebui să piardă din vedere relația pe termen lung și nici nu ar trebui să riște să împingă Rusia într-o alianță permanentă cu China. (G4Media)

Din Cronica Sportivă: Sorana Cîrstea, locul 26 WTA şi cap de serie numărul 26, va evolua, miercuri, în turul al doilea al turneului de la Roland Garros, cu americanca Sloane Stephens, locul 64 WTA. Partida va avea loc după ora 15.00, fiind a treia de pe terenul 14, după un meci de simplu feminin, care începe la 12.00, şi după un joc de simplu masculin.

6. Candidatul susținut de Donald Trump, fostul senator David Perdue, a pierdut alegerile din partidul Republican pentru nominalizarea partidului la alegerile din noiembrie, pentru funcția de guvernator al statului Georgia. El a fost învins de Brian Kemp, actualul guvernator, acuzat de Trump că nu a anulat alegerile prezidențiale desfășurate în acest stat, în 2020, pe motive de fraudă. (WSJ)

7. Un raport al unui grup de lucru format din fostul șef al serviciilor secrete canadiene, foști membri ai guvernului, ambasadori și reprezentanți ai mediului academic avertizează că Statele Unite, deși rămân principalul aliat al Canadei, poate deveni o sursă de “amenințare și instabilitate”. (Link)

8. CNN acuză, într-un material scris de șase jurnaliști, aducând noi dovezi, că jurnalistă Al Jazeera Shireen Abu Akleh, având cetățenie americană, a fost ucisă de forțele israeliene într-un atac ce a vizat-o în mod direct. (CNN)

9. Costurile pentru un mic dejun englezesc – pâine prăjită, ouă, cârnați, fasole și șuncă, au crescut, în ultimele patru săptămâni, cu 7%, ritm anual. Este cea mai rapidă creștere înregistrată din 2009 până în prezent. (BBC)

10. Liderul interimar al USR, Cătălin Drulă a declarat, marţi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că pune pariu pe o sticlă de vin că liderul PSD Marcel Ciolacu nu are curaj să intre la guvernare, în mai 2023, ca premier. El a acuzat actuala guvernare, afirmând că am ajuns să ne împrumutăm cu 1.000 de euro pe secundă şi a prezis că ne îndreptăm către modelul grecesc de faliment, nu e clar dacă într-un an sau doi ani. (News.ro)

Fotografia dimineții – Premierul britanic Boris Johnson surprins în timpul unei vizite la o școală din sud estul Londrei. Ștefan Rousseau/PA:

Ți-ar mai putea plăcea
Arafat: Pragul de incidenţă a infectărilor cu SARS-CoV-2 de 6 la o mie de locuitori se va aplica doar în ceea ce priveşte funcţionarea unităţilor de învăţământ, nu tuturor activităţilor economice – Cronica dimineții
Banca Mondială și-a revizuit în jos estimările privind avansul economiei românești din 2023 și până în 2025 – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău