Cel mai mare grad de ocupare a paturilor destinate COVID e în judeţul Cluj – 68% – Cronica serii

1. Guvernul a încheiat anul trecut cu un deficit bugetar de 6,7% din PIB, sub ținta de 7,13% din PIB (84,9 miliarde de lei), a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Deficitul este diferența dintre cheltuielile mai mari și veniturile mai mici, iar suma aferentă este împrumutată de stat și crește datoria publică. (Profit.ro)

2. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că în unele judeţe sistemul de sănătate dă semne de blocare, cel mai mare grad de ocupare a paturilor destinate COVID fiind în judeţul Cluj, respectiv 68%. Dacă se va ajunge la 75%, săptămâna viitoare unităţile de învăţământ ar putea trece în online. (News.ro)

3. 100.000 de persoane din străinătate pot veni în România la muncă în acest an, anunță Ministerul Muncii, după ce o hotărâre de Guvern în acest sens a fost aprobată azi. Numărul este dublu comparativ cu 2021. (Profit.ro)

4. Modificare importantă în programul centrelor de testare gratuită din spitale, după doar câteva zile de la deschiderea lor și la mai puțin de două zile după ce Ministerul Sănătății anunța că ele vor funcționa zilnic, între orele 10:00 și 20:00. Începând de săptămâna viitoare, acestea vor mai funcționa doar în weekend. De luni până vineri, persoanele care au suspiciuni de COVID-19 care se încadreaza în definiția de caz a INSP se vor putea testa doar la medicul de familie. (Hotnews)

Din Cronica de Business: Tesla a generat un profit record anul trecut, de $5,5 miliarde, la venituri de $53,8 miliarde. În 2020. Elon Musk a anunțat că Tesla nu va lansa modele noi anul acesta și se va concentra pe creșterea vânzărilor și livrărilor pentru actualele modele. (WSJ)

5. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a decalarat joi că Planul Național de Redresare și Reziliență nu va fi renegociat. Ministrul spune că au existat „îngrijorări” ale Comisiei Europene în legătură cu declarațiile unor oficiali români care au cerut renegocierea procentului din PIB alocat pentru pensii. (Digi24)

6. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat că a aprobat pastila anticovid de la Pfizer, comercializată sub denumirea de Paxlovid. Aceasta devine primul medicament antiviral, administrat pe cale orală, autorizat în Uniunea Europrană (UE), recomandat adulţilor cu risc. (News.ro)

7. Economia Statelor Unite a crescut cu 6,9%, ritm anual, în trimestrul patru al anului trecut. Creșterea este de trei ori mai mare decât cea înregistrată în trimestrul trei. (WSJ)

8. Fostul președinte american Donald Trump a dat cel mai clar semn de până acum că intenționează să candideze din nou la președinția Statelor Unite în 2024. Într-o înregistrare video făcută la unul dintre cluburile deținute de Trump în Florida, unul dintre partenerii de golf ai lui Donald Trump afirmă: „Primul la lovitură, al 45-lea președinte al Statelor Unite”. „Al 45-lea și al 47-lea”, răspunde Donald Trump zâmbind înainte de a fi aplaudat de celelalte persoane prezente. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Optimus Human Robot este cel mai important produs la care Tesla va lucra anul acesta, spune Elon Musk. Șeful companiei crede că acesta va ajuta acolo unde există deficit de personal și că are potențialul să devină pentru Tesla, în timp, mai important decât mașinile. (Bloomberg)

9. Numărul cererilor guvernamentale de ștergere a conținutului a atins un nou record, anunță Twitter, care spune că a primit, în prima jumătate a anului trecut, 43.387 de cereri vizând 196.878 de conturi. 5 țări, Rusia, Turcia, India, Japonia și Coreea de Sud, sunt răspunzătoare de 95% dintre cereri. (Reuters)

10. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că trendul ascendent al infecţiilor Covid-19 continuă, până la finalul săptămânii fiind aşteptate 30.000 de cazuri zilnic. După o scădere în weekend, săptămâna viitoare este aşteptată ”o nouă creştere spectaculoasă”. ”Cifrele cu 4 în faţă nu sunt excluse”, afirmă ministrul. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Ciolacu: Anul viitor va avea loc o reformă fiscală care să conducă la un sistem sustenabil de deduceri la venituri – Cronica serii
Alegerile prezidențiale din SUA depind de rezultatele din şapte state – Cronica serii
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău