Cel puțin 20.000 de copii ar fi fost recrutați de Securitate înainte de 1989 – Cronica dimineții

1. Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a declarat că minorii recrutaţi de Securitate în anii ’80 reprezintă una dintre cele mai sinistre teme care se găsesc în arhiva CNSAS. Ea a precizat că iniţial a crezut că este vorba de 10.000 de copii care au fost colaboratori, dar crede că numărul acestora este cel puţin dublu. (News.ro)

2. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat că guvernanţii se gândesc să prelungească măsura compensării preţurilor carburanţilor, dacă ea va funcţiona bine în cele trei luni. Stroe a subliniat că România are carburanţi ieftini, comparativ cu alte ţări europene. (News.ro)

3. Meteorologii au prelungit până marți avertizările de caniculă și disconfort termic ridicat. Temperaturile vor ajunge la 38 de grade Celsius și se vor apropia, astfel, de recordurile absolute ale perioadei. (Digi24)

4. România se află în a doua jumătate a clasamentului care urmărește numărul de chargere pentru vehicule electrice și are un raport nefavorabil: cu aproape 6% din teritoriul UE, țara dispune doar de sub 1% din stațiile de încărcare aflate în uz în uniune. (Profit.ro)

Din Cronica de Carte: Liste de cărți de citit în această vară:

-cărțile verii 2022, în viziunea Financial Times;

-25 de cărți de citit pe plajă (The Stripe); 

-11 cărți de tehnologie pentru vara aceasta (FastCompany).

5. Forțele ruse au capturat Lisiciansk, ultimul bastion important ucrainean din Lugansk, ceea ce înseamnă că regiunea din estul țării se află acum sub control rusesc. Un oficial ucrainean a confirmat retragerea trupelor ucrainene pentru a evita să fie încercuite. (WSJ)

6. Moscova a acuzat naţiunile occidentale că blochează negocierile de pace cu Ucraina, prelungind astfel războiul. „Acum este momentul când ţările occidentale pariază totul pe continuarea războiului”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la televiziunea rusă. Potrivit lui Peskov, sub conducerea SUA, Occidentul nu le permite ucrainenilor „să se gândească la pace, nici să vorbească sau să discute despre aceasta”. (G4Media)

7. Prim-ministrul suedez a refuzat, duminică, să dezmintă afirmaţia preşedintelui turc Erdogan care stârneşte critici în ţara nordică. În ciuda insistenţei jurnaliştilor şi a îngrijorării privind refugiaţii kurzi sau turci în Suedia, şefa Guvernului, Magdalena Andersson, nu a vrut să spună dacă Suedia a „promis” să extrădeze 73 de persoane Turciei pentru a intra în NATO. (News.ro)

8. Parlamentara republicană Liz Cheney, care anchetează asupra modului în care Donald Trump a încercat să invalideze alegerile din 2020, nu a exclus posibilitatea de a-l înfrunta pe fostul preşedinte american în alegerile prezidenţiale din 2024. (Digi24)

9. Fosta șefă de cabinet a premierului bulgar a declarat că serviciile secrete au informat guvernul despre mai mulți politicieni, persoane publice și analiști, care sunt plătite direct de ambasada Rusiei la Sofia cu 2000 de euro pe lună pentru a prezenta favorabil Federația Rusă. (Link)

Din Cronica Sportivă: Simona Halep va juca luni, nu înainte de ora 17:30, cu iberica Paula Badosa, în optimile de finală ale turneului de la Wimbledon. Cele două s-au întâlnit o singură dată, tot în 2022, la Madrid, când învingătoare a fost Simona.

10. O fetiță de 10 ani din Ohio, însărcinată în șase săptămâni după ce a fost violată, a fost forțată să călătorească în Indiana, pentru a întrerupe sarcina, din cauza faptului că în Ohio avortul a fost interzis după decizia Curții Supreme a SUA de a anula protecția federală pentru avort. (TheGuardian)

Fotografia dimineții este din Formula 1, din cursa desfășurată duminică pe circuitul Silverstone, care a debutat cu un accident spectaculos, fără urmări grave, în care a fost implicat pilotul chinez Guanyu Zhou. REUTERS/Molly Darlington:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Finanțelor: România este foarte stabilă la acest moment – Cronica dimineții
USR, Forța Dreptei și PMP îi cer premierului Ciucă să nu se mai acorde vize turistice pentru ruși – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău