Peste 5 milioane de persoane au fost vaccinate anti-COVID cu cel puţin o doză – Cronica dimineții

1. Guvernul a anunţat că peste 5 milioane de persoane au fost vaccinate anti-COVID cu cel puţin o doză. Această ţintă fusese stabilită iniţial pentru 1 iunie, însă premierul Florin Cîţu a declarat în urmă cu câteva zile că acestea nu sunt ţinte şi nu sunt obiectivele unei guvernări, sunt estimări. (News.ro)

2. Măsurile de relaxare adoptate de Guvern intră în vigoare astăzi, incluzând, între altele, posibilitatea de a organiza evenimente cultural-artistice şi de divertisment în spaţii deschise, cu participarea a cel mult 75.000 de persoane, în localităţile cu incidenţa mai mică sau egală cu 2 la mie, şi a evenimentelor sportive cu spectatori, până la capacitatea de 75% a spaţiului, cu condiţia ca participanţii să fie vaccinaţi, testaţi sau trecuţi prin COVID-19. (News.ro)

3. Mii de români care veneau din Grecia au așteptat ore în șir, sâmbătă, să intre în țară, ca să evite carantina, întrucât de la 1 august această țară va fi în zona roșie pe lista țărilor cu risc epidemiologic. În aceste condiții, mulți români și-au scurtat vacanțele programate în statul elen. (Digi24)

Din Cronica de Mediu: Avaria înregistrată la reactorul 2 al Centralei Nucleare de la Cernavodă, apărută într-un moment în care România înregistra consumuri record la nivel de vară ca urmare a caniculei, a făcut ca prețurile spot pentru energia pentru ziua următoare, vineri, să bată toate recordurile istorice. Astfel, a fost înregistrat cel mai mare preț orar din istorie, de 885 lei/MWh, pentru energia cu livrare vineri, în intervalul orar 20-21. Precedentul record era de 801 lei/MWh. (Profit.ro)

4. Numărul de înmatriculări de persoane fizice și juridice a crescut în primul semestru din 2021 cu 62,55% comparativ cu perioada similară a anului anterior. 79.734, din care 53.844 sunt societăți cu răspundere limitată (SRL), au fost înmatriculate, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului. (Profit.ro)

5. Thailanda și Malayesia dar și orașele Tokyo și Sydney au înregistrat ieri cel mai mare număr, de la începutul pandemiei, de noi cazuri de infectare cu noul coranavirus. In Syndey măsurile de lockdown au fost prelungite până la finalul lunii august. (Reuters)

6. Aproximativ 200.000 de oameni, potrivit estimării unui oficial al Ministerului de Interne francez, au contestat sâmbătă condiţionarea accesului în spaţiile publice de prezentarea certificatului de sănătate privind Covid-19, impusă de guvern pentru a combate al patrulea val de infecţii. (News.ro)

Din Cronica Spațială: Astronomii au detectat pentru prima oară lumină în spatele unei găuri negre. Telescoapele folosite de aceștia pentru a studia coroana din jurul unei stele au observat o serie de raze X luminoase care au izbucnit din spatele unei găuri negre masive situate în centrul unei galaxii la circa 800 de ani lumină distanță de Pământ. Descoperirea confirmă teoria graviationala a lui Albert Einstein. (The Guardian)

7. Fostul preşedinte american Donald Trump a făcut presiuni asupra Departamentului de Justiţie pentru ca acesta să declare „fraudate” alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020 ca parte a campaniei miliardarului republican de a invalida scrutinul. Trump a făcut presiuni cu toate că fusese informat că nu există dovezi de fraudă. (WSJ)

8. Interdicția evacuării chiriașilor care nu și-au plătit chiria, instituită de guvernul american în pandemie, a expirat. Aproximativ 15 milioane de americani riscă evacuarea având întârzieri la plata chiriei. (Reuters)

Din Cronica Sportivă: Jucătoarele din România și-au aflat adversarele de la Winners Open, turneu WTA care se va desfășura săptămâna viitoare la Cluj-Napoca, respectiv: Briana Szabo (15 ani, wild card) – Katarzyna Kawa, Irina Bara – Anna-Lena Friedsam, Evelyne Tiron (wild card) – Lara Arruabarrena, Mihaela Buzărnescu – Viktoriya Tomova, Ana Bogdan – jucătoare venită din calificări, Gabriela Ruse – Lesia Tsurenko și Jaqueline Cristian – Reka-Luka Jani. (Spotmedia)

9. Filmul rusesc „Vânătorul de balene/ The Whaler Boy”, de Philipp Yuryev, a câştigat Trofeul Transilvania sâmbătă seară, la gala de închidere a celei de-a 20-a ediţii a TIFF. “Otto Barbarul”, de Ruxandra Ghiţescu, a fost desemnat cel mai bun lungmetraj românesc. (News.ro)

10. Emma McKeon din Australia a egalat un record care data din 1952, de la Jocurile Olimpice desfășurate la Helsinki. Emma a câștigat șapte medalii la natație, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, performanța care a mai fost realizată de o singură altă femeie, gimnastă rusă Maria Gorokhovskaia, acum 69 de ani. (NYTimes)

Fotografia dimineții este un grafic care arată vizual procentul celor vaccinați care s-au infectat:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Apple a ajuns a patra cea mai valoroasă companie a lumii, fiind depășită și de Google
Rafila: Joi ar putea fi declarată epidemie de gripă în România – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău