Cele mai așteptate 222 de cărți ale celei de-a doua jumătăți a anului 2021 – Cronica de carte

1. Editorii Lit Hub oferă o listă cuprinzând 222 de cărți mult așteptate din a doua parte a anului 2021, care pot fi citite înainte de finalul anului. Descoperim aici volume precum ”Pessoa: A Biography”, de Richard Zenith, „Beautiful World, Where Are You”, de Sally Rooney, „Harlem Shuffle”, de Colson Whitehead și „Red Milk”, de Sjon. (Literary Hub)

2. Printre cele 20 titluri noi ale autorilor străini, recomandate pentru luna iulie 2021 de către PostModern.ro, regăsim cărți precum „Mexican Gothic”, de Silvia Moreno-Garcia, „Delta lui Venus”, de Anais Nin, „Despre băutură”, de Charles Bukowski și „Tărâmul celor fără umbră”, de Hasan Ali Toptaș. (PostModern)

3. Librăria online Libris a anunțat rezultatele vânzărilor pentru primele 6 luni ale anului 2021. Astfel, prima parte a anului 2021 a fost marcată de o creștere considerabilă pe segmentul de carte de dezvoltare personală (20%), inclusiv în limba engleză; cea mai bine vândută carte a primei jumătăți a anului a fost „Vindecarea copilului interior”, de Stefanie Stahl; cei mai vânduți trei autori în 2021 au fost Irvin D. Yalom, Ioana Chicet-Macoveiciuc și Jill Tomlinson. (Citeștemă.ro)

4. „Exalare”, de Ted Chiang (la noi, la Editura Nemira), „Omul suspendat”, de Saul Bellow (Editura Litera), „Klara și soarele”, de Kazuo Ishiguro (Editura Polirom) și „Nomadland”, de Jessica Bruder sunt printre cele 28 de cărți de citit în această vară în viziunea The Atlantic.

5. Scriitoarea Elizabeth Macneal, autoarea romanului „Circus of Wonders”, recomandă cele mai bune 10 cărți despre circuri și spectacole, printre care se află volume precum „Nopți la circ”, de Angela Carter (la noi, la Editura Leda), „Circul nopții”, de Erin Morgenstern (Editura Young Art) și „Apă pentru elefanți”, de Sara Gruen (Editura Humanitas Fiction). (The Guardian)

6. Cunoscutul regizor francez François Ozon și-a anunțat lista celor 10 cărți preferate, spunând că “mama mea a fost profesoară de limba franceză, așa că literatura a fost foarte importantă pentru familia mea”. Pe primele trei locuri în topul său se află ”La răscruce de vânturi”, de Emily Brontë, ”Crinul din vale”, de Honoré de Balzac și ”After Leaving Mr. Mackenzie”, de Jean Rhys. (One Grand Books)

7. Dincolo de „Marele Gatsby”, F. Scott Fitzgerald (1896-1940), unul dintre cei mai importanți scriitori americani, a creat multe alte opere literare reprezentative. Într-o listă a celor mai bune 10 cărți care îi aparțin, se află volumele „Cei frumoși și blestemați”, „Strania poveste a lui Benjamin Button” și „Blândețea nopții”. (Interesting Literature)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află primul roman al lui Quentin Tarantino, „Once upon a Time in Hollywood”, la prima săptămână în top; la categoria Non-Fiction, pe locul întâi se află tot o noutate, volumul „Nightmare Scenario”, de Yasmeen Abutaleb și Damian Paletta, despre administrația Trump în timpul pandemiei. O altă noutate interesantă la categoria non-ficțiune, „(Re)born in the USA”, de Roger Bennett. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Teatru I, de Matei Vișniec, Editura Tracus Arte

-Treisprezece. Proză fantastică, Editura Litera

-Dragă, unde-s banii?, de Adrian Asoltanie, Curtea Veche Publishing

-August. 10 proze de vacanță despre bucurii și deznădejdi, de Elena Vlădăreanu, Editura Nemira

-Jurnal (1941–1942). Scrisori din lagărul de la Westerbork (1943), de Etty Hillesum, Editura Humanitas

-Cum să combați un rasist. Istorie, știință, rasă și realitate, de Adam Rutherford, Editura Publica

-Cincizeci de cuvinte pentru ploaie, de Asha Lemmie, Editura Trei

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Poeta Ana Blandiana a primit titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universității din Salamanca (USAL) (Cultura la dubă);

-46 de biblioteci din Paris vor organiza spații pentru copii (și nu numai) în parcurile și grădinile din capitala Franței, în lunile iulie și august. În fiecare săptămână, bibliotecarii se instalează câteva ore în parcuri, cu cărucioare pline cu cărți, albume și reviste pentru toate vârstele (ActuaLitte); 

-Autoritățile maghiare au amendat distribuitorul unei cărți pentru copii, care avea în centru o familie cu părinți de același sex, bazându-se pe legea votată luna trecută împotriva comunității LGBTQ+ (Associated Press);

-În data de 25 iunie 2021, pe aeroportul Cagliari-Elmas de pe insula Sardinia, a fost deschisă prima bibliotecă aeroportuară din Italia. Complet gratuit și accesibil, acest spațiu cultural în sens larg, care găzduiește și expoziții, va permite consultarea, precum și împrumutul și schimbul de cărți (ActuaLitte);

-HarperCollins lansează noi ediții ale „Lord of the Rings” în format audio, narator fiind Andy Serkis (cel care a împrumutat vocea și mișcările personajului Sméagol/Gollum). Noul format va fi disponibil din 16 septembrie (TOR);

-Câteva dintre slujbele inițiale ale marilor scriitori: Jack London a fost pescar de stridii; primul loc de muncă al lui Mark Twain a fost la tipografia ziarelor locale; George RR Martin a fost scenarist, iar Kazuo Ishiguro, care a cântat la pian de la vârsta de 5 ani și la chitară de la 15 ani, a crezut inițial că va fi muzician, nu scriitor (Mental Floss).

Fotografia ediției: Instantaneu din biblioteca aflată în aeroportul din Cagliari. Sursă: ActuaLitte.

Ți-ar mai putea plăcea
Debutanta Marieke Lucas Rijneveld, câștigătoare a International Booker Prize – Cronica de Carte
S-au anunțat nominalizările la Women’s Prize for Fiction 2021 – Cronica de carte
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău