Cercetătorii au descoperit că planeta Marte a avut activitate hidrotermală în trecutul geologic – Cronica Spațială
1. Cercetătorii de la mai multe universități din Franța au descoperit că planeta Marte a avut în trecut sisteme hidrotermale care ar fi putut susține forme de viață microbiene. Concluzia are la bază identificarea de cuarț cristalizat și silice hidratată în probele de rocă colectate de roverul Perseverance în craterul Jezero. Pe Pământ, sistemele hidrotermale oferă un mediu prielnic pentru dezvoltarea vieții microbiene. (EarthSky)
2. Telescopul spațial James Webb a observat pentru prima oară modul în care o planetă a intrat în coliziune cu o stea, pe măsură ce orbita acesteia a devenit tot mai mică. Evenimentul s-a produs în galaxia Calea Lactee, la circa 12.000 de ani-lumină distanță de Pământ. În mod obișnuit, scenariul este invers: o stea explodează, se extinde și „înghite” planetele care o orbitează. (Jet Propulsion Laboratory)
3. China susține că misiunea Chang’e 8 planificată să ajungă pe Lună în anul 2028 va utiliza regolit recoltat de pe suprafața satelitului pentru a produce cărămizi la o imprimantă 3D. Această tehnică ar putea deschide calea pentru construirea primei baze lunare care să fie utilizată ulterior de misiunile cu echipaj uman. Cercetătorii chinezi susțin că vor utiliza un dispozitiv care va colecta energie solară și va permite topirea regolitului la temperaturi de 1.400 – 1.500 de grade Celsius. Ulterior, regolitul topit va lua forma unor cărămizi cu ajutorul unei imprimante 3D. (Space)
4. Cercetătorii au studiat planeta Uranus în 2002, 2012, 2015 și 2022 pe parcursul unei perioade de 20 de ani pentru a înțelege mai bine dinamicile dintre hidrogen, heliu și metan, gazele care compun atmosfera planetei. Datele au fost colectate cu telescopul spațial Hubble, iar cercetătorii au ajuns la concluzia că metanul nu este distribuit în mod egal în atmosferă, spre comparație de Jupiter și Saturn. În plus, metanul lipsește aproape cu desăvârșire la polii lui Uranus. (Space Telescope Science Institute)
5. NASA a dezvăluit că sonda spațială Juno a intrat de două ori în Safe Mode în 4 aprilie în timpul unui survol asupra planetei Jupiter. De fiecare dată, sonda și-a resetat computerul, a dezactivat funcțiile ne-esențiale și și-a îndreptat antena spre Pământ. Între timp, sonda a revenit la utilizarea normală și efectuează o analiză software, iar cercetătorii de pe Pământ colectează date pentru a analiza cauzele pentru care Juno a intrat în Safe Mode. (Jet Propulsion Laboratory)
6. Cercetătorii au descoperit efectele unei furtuni solare puternice care a afectat planeta Jupiter în anul 2017. La vremea respectivă, vântul solar a compresat câmpul magnetic al planetei Jupiter și a generat numeroase aurore la poli. Studiile realizate acum arată că valul de căldură degajat în urma acestor evenimente s-a extins treptat la latitudini mai scăzute. Informațiile obținute ar putea ajuta cercetătorii să înțeleagă impactul unor astfel de furtuni solare puternice asupra Pământului, în special în privința sistemului GPS sau al rețelelor de electricitate. (EarthSky)
7. Roverul Perseverance de pe planeta Marte studiază în prezent o regiune a craterului Jezero plină de formațiuni stâncoase, bolovani și aflorimente care vor ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine istoria și evoluția planetei. În plus, analizele de roci din această zonă vor evidenția care sunt șansele ca aici să fi existat forme de viață în trecutul geologic al planetei. (Jet Propulsion Laboratory)
8. Sonda spațială Mars Express a realizat o imagine cu Marte în care se observă diferența de mediu natural de pe planeta vecină cu Pământul. O parte din planetă este dominată de un relief accidentat cu numeroase cratere și alte formațiuni geologice, în timp ce o altă parte este semnificativ mai plată, cu o suprafață netedă modelată de lava care a curs aici în trecutul geologic. (ESA)
9. Miliardarul american Jared Isaacman, nominalizat să devină viitorul șef al agenției spațiale americane, a declarat că NASA ar trebui să deruleze în paralel programul Artemis pentru revenirea oamenilor pe Lună și programul care să trimită primii oameni pe planeta Marte. Anterior au existat speculații că noua administrație americană ar putea renunța la programul Artemis. (SpaceNews)
10. Astronautul NASA Jonny Kim și cosmonauții ruși Sergey Ryzhikov și Alexey Zubritsky au andocat cu succes la Stația Spațială Internațională (ISS) la bordul navetei spațiale Soyuz MS-27. Timp de două săptămâni, la bordul ISS se vor afla 10 astronauți. (NASA)