Cercetătorii au descoperit cauza diferenței de culoare dintre Neptun și Uranus – Cronica Spațială

1. Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit că sistemele planetare binare (care au două stele) ar putea fi foarte diferite de sistemele planetare cu o singură stea, așa cum este și sistemul nostru solar. Prin urmare, cercetătorii anticipează că viața ar putea exista în astfel de sisteme planetare într-o cu totul altă formă decât cea pe care o cunoaștem. (University of Copenhagen)

2. Astronomii au identificat o exoplanetă de numai 4 ori mai mare decât Pământul care orbitează o pitică roșie numită Ross 508 la o distanță de numai 36.5 ani-lumină. Practic, exoplaneta se află la o distanță potrivită de steaua pe care o orbitează pentru a găzdui viața așa cum o cunoaștem și, cel mai probabil, este o planetă telurică, așa cum este și Pământul. (Science Alert)

3. Cercetătorii de la University of North Carolina au publicat un studiu potrivit căruia este posibil ca gaura neagră supermasivă Sagittarius A* din centrul galaxiei noastre să provină în realitate din mai multe găuri negre mici care au fuzionat în trecut. Gaura neagră supermasivă Sagittarius A* are o masă echivalentă cu cea de 4 milioane de stele precum Soarele. (Science Alert)

4. Cercetătorii de la Universitatea Monash și Universitatea din Pennsylvania susțin că mai multe planete din sistemul nostru solar au dune de nisip la suprafață, dar că acestea apar în forme diferite. Acest lucru indică faptul că există un mecanism relativ comun de producerea a dunelor de nisip în Sistemul Solar. Această idee poate contribui la îmbunătățirea metodelor pentru identificarea corectă a suprafeței planetelor, ceea ce va fi de folos inclusiv pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman. (Universe Today)

5. Cercetătorii au înțeles pentru prima oară de ce Neptun are o nuanță de albastru mai puternică decât Uranus, deși între cele două planete există numeroase asemănări de structură și compoziție. Datele obținute cu telescopul spațial James Webb oferă un indiciu concret în această direcție: în atmosfera lui Uranus există mai multe particule fine suspendate decât în cazul planetei Neptun, motiv pentru care culoarea albastră a planetei este mai fadă. (ZME Science)

6. Un studiu publicat în Science Advances pune la îndoială ipoteza că apele curgătoare au dispărut de pe Marte pe măsură ce planetă a rămas fără dioxid de carbon. O serie de simulări ale cercetătorilor de la Universitatea din Chicago au scos în evidență că schimbarea cantității de dioxid de carbon din atmosferă nu schimbă rezultatul final. Prin urmare, cercetătorii lucrează acum cu alte ipoteze: nori de gheață care au împiedicat dispersarea căldurii și au condus la evaporarea apei sau hidrogenul de sub scoarța planetei care a fost eliberat în atmosferă și a interacționat cu dioxidul de carbon pentru a supraîncălzi planetă. (Phys)

7. Roverul Perseverance a observat modul în care praful de pe planeta Marte ajunge în atmosferă în urma formării unor vârtejuri de vânt de scurtă durată. Observațiile reprezintă o premieră datorată unor instrumente speciale de la bordul roverului capabile să analizeze schimbările de mediu. Datele obținute ar putea ajuta cercetătorii să înțeleagă pentru prima oară cum se formează furtunile de nisip de pe Marte. Aici poți citi și un amplu interviu pe tema furtunilor de nisip de pe Marte. (Space)

8. China a anunțat o serie de detalii despre misiunea Closeby Habitable Exoplanet Survey (CHES), prin care își propune să descopere exoplanete care întrunesc condițiile pentru a găzdui viața. Misiunea implică o sondă spațială care va efectua măsurători precise ale poziției și mișcărilor unor stele comparativ cu un set de stele standard pentru a detecta eventualele perturbări cauzate de influența unor exoplanete din apropiere. (Space)

9. NASA a anunțat că, în primul an de operare, telescopul spațial James Webb va analiza două exoplanete cu dimensiuni semnificativ mai mari decât ale Pământului: 55 Cancri e și LHS 3844 b. Ambele exoplanete sunt fierbinți, întrucât orbitează stele de la distanțe foarte mici, însă acestea sunt foarte diferite. Scopul cercetătorilor este să studieze geologia celor două exoplanete pentru a înțelege cum au evoluat acestea. (EarthSky)

10. Companiile Axiom Space și Collins Aerospace vor produce combinezoanele pe care NASA le va folosi în viitor pentru călătoriile pe Stația Spațială Internațională și pe Lună. Pentru moment, niciuna dintre companii nu a publicat imagini cu designul și funcțiile combinezoanelor. Anunțul vine după ce agenția spațială americană a înregistrat o serie de probleme în dezvoltarea propriilor combinezoane, cunoascute drept xEMU. (Futurism)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronauții care vor ajunge pe Lună vor avea costume cu conexiune de date 4G – Cronica Spațială
Telescopul James Webb a realizat prima analiză completă a atmosferei unei exoplanete – Cronica Spațială