Cercetătorii au descoperit o peșteră pe Lună – Cronica Spatiala

1. O echipă internațională de cercetători a descoperit dovezi ale unei peșteri pe Lună care se extinde cu peste 70 de metri de la baza unei gropi situate la numai 370 de kilometri de locul primei aselenizări umane. Cercetătorii nu au reușit încă să stabileacă cât de mare este peștera. însă bănuiesc că se poate întinde pe o lungime de ordinul kilometrilor. Datele au fost obținute cu ajutorul sondei spațiale Lunar Reconnaissance Orbiter operată de NASA. (NASA)

2. Cercetătorii au descoperit pentru prima oară sulf în stare pură pe planeta Marte. Descoperirea a fost făcută după ce roverul Curiosity a sfărâmat o rocă și a scos astfel la iveală cristale galbene de sulf. Analizele suplimentare au scos în eviență că sulful este abundent în regiunea respectivă. (Jet Propulsion Laboratory)

3. O rachetă Falcon 9 operată de SpaceX a suferit o defecțiune tehnică la motorul treptei superioare din cauza unei scurgeri de oxigen în timpul unei misiuni de a plasa pe orbită 20 de sateliți pentru rețeaua Starlink. Aceasta este prima defecțiune la o rachetă Falcon 9 după septembrie 2016, iar Federal Aviation Administration (FAA) și NASA vor realiza anchete individuale înainte de a autoriza următoarele misiuni cu Falcon 9. Falcon 9 ar urma să trimită astronauți pe Stația Spațială Internațională la finalul lunii iulie și la jumătatea lunii august. (SpaceNews)

4. Un experiment realizat de NASA a scos în evidență că, în cazul în care oceanele situate sub crusta de gheață de la suprafețele sateliților Europa (Jupiter) și Enceladus (Saturn) sunt capabile să susțină viața, atunci forme de viață precum amino-acizi sau acizi-nucleici ar putea supraviețui inclusiv în imediata apropiere a stratului de gheață, în ciuda condițiilor de mediu dificile. (NASA)

5. Telescopul spațial Hubble a realizat o serie de imagini cu galaxia pitică neregulată NGC 5238, situată la 14,5 milioane de ani-lumină distanță de Pământ în constelația Canes Venatici. Astronomii bănuiesc că această galaxie a avut o fuziune cu o altă galaxie cu circa un miliard de ani în urmă. (NASA)

Bonus: Astăzi se împlinesc 55 de ani de când oamenii au ajuns pentru prima oară în istorie pe Lună. (NASA)

6. NASA a anulat misiunea VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover), care consta într-un rover care ar fi avut rolul de a investiga cantitatea și forma apei sub formă de gheață care există în zona polului sud al Lunii. Misiunea era considerată importantă pentru viitoarele echipaje umane care vor ajunge pe Lună, însă a fost anulată din cauza costurilor în creștere cu 30% și a bugetului limitat de care dispune NASA. Ultima estimare era că misiunea va costa 600 de milioane de dolari și că va fi lansată în 2025. (SpaceNews)

7. Cercetătorii de la Institutul de Astronomie Max Planck au descoperit șase galaxii cu mase mici din Universul timpuriu care au ca punct comun fapul că centrul acestora era dominat de materie neagră. Descoperirea sugerează că materia neagră era predominantă în centrul galaxiilor în prima parte a existenței Universului, chiar dacă în prezent acest lucru nu mai este valabil. (Sky and Telescope)

8. Cercetătorii au descoperit noi elemente comune între lacurile și mările de pe satelitul Titan al planetei Saturn și lacurile și mările de pe Pământ. Astfel, noi date arată că lacurile și mările de pe Titan din regiunile polare au curenți și valuri de mici dimensiuni. (ZME Science)

9. NASA a anunțat o inițiativă pentru a identifica soluții tehnice de reciclare pentru deșeurile care se vor strânge pe suprafața Lunii sau în interiorul habitatelor în cadrul viitoarelor misiuni cu echipaj uman Artemis. Obiectivul este reducerea deșeurilor pe parcursul misiunilor de lungă durată cu prezență umană. (Space)

10. O echipă de cercetători a realizat prototipul unui costum pentru astronauți capabil să recicleze 500 de mililitri de urină și să o transforme în apă potabilă într-un interval de numai 5 minute. Un astfel de dispozitiv ar fi util în cadrul unor misiuni mai lungi ale astronauților pe Lună sau Marte. Prototipul este inspirat din distrai, costumele de protecție purtate de fremeni în romanul SF Dune scris de Frank Herbert. (Frontiers)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au descoperit dioxid de carbon pe un satelit al planetei pitice Pluto – Cronica Spațială
Rusia și China au prezentat proiectul bazei lunare comune – Cronica Spațială