NASA prelungește cu încă 3 ani misiunea sondei spațiale Voyager 2 – Cronica Spațială

1. NASA a anunțat prelungirea cu încă trei ani a misiunii sondei spațiale Voyager 2, până în anul 2026, după ce a identificat o metodă inedită pentru alimentarea cu energie electrică. Sonda este echipată cu un mecanism de siguranță care trebuia folosit doar în cazul în care voltajul instrumentelor se modifica radical. Acest circuit de backup va fi folosit acum ca sursă primară de energie și va permite alimentarea sondei pentru încă 3 ani. Voyager 2 a fost lansată în 1977, a ajuns în spațiul interstelar în 2018 și continuă să trimită date, deși ar fi trebuit să funcționeze doar 4 ani. În prezent, sonda analizează câmpul magnetic al Soarelui, energia vântului solar și emisiile radio din spațiul interstelar. (NASA)

2. Compania japoneză privată ispace a înregistrat un eșec în cadrul misiunii HAKUTO-R de a aseleniza pe Lună un lander. Lanserul a frânat și a părăsit orbita lunară, însă orice contact a fost pierdut în momentul în care acesta se afla o altitutine de 80 de metri de solul lunar și avea o viteză de 30 km/h. Dacă ar fi avut succes, aceasta ar fi devenit prima misiune privată care reușește să plaseze un lander pe Lună. (ispace)

3. Sonda spațială Hope lansată de Emiratele Arabe Unite și aflată pe orbita planetei Marte începând din februarie 2021 a trimis o serie de imagini de rezoluție înaltă cu partea întunecată a satelitului natural Deimos. Acestea sunt practic primele imagini de înaltă rezoluție pe care le obține omenirea cu partea întunecată a acestei luni. Analiza imaginilor a scos în evidență că Deimos are o compoziție mai apropiată de cea a planetei Marte decât cea a asteroizilor, ceea ce înseamnă că satelitul s-ar fi putut forma simultan cu planeta. Până acum, se considera că Deimos este un asteroid “capturat” de Marte în trecut. (Earth Sky)

4. Astronomi din 11 țări europene au început să studieze datele colectate de telescopul spațial James Webb cu o serie de proto-planete din jurul unor stele tinere, care în timp se vor transforma în planete. Primele rezultate arată o largă varietate de compoziție pentru planete: unele sunt bogate în componente de carbon, în timp ce altele conțin inclusiv urme de apă. (Max Planck Institute)

5. Astonomii au realizat o nouă serie de imagini cu M87, gaura neagră din centrul galaxiei Messier care a fost observată pentru prima oară în 2017, după ce au actualizat rezoluția telescopului pentru a surprindere o parte mai mare din plasmă care înconjoară gaura neagră. Cu această ocazie, telescopalele au realizat pentru prima oară o imagine cu un jet de plasmă expulzat în spațiu de la marginea unei găuri negre. (MIT)

6. Îmbunătățirea telescoapelor care analizează undele gravitaționale din spațiu va permite cercetătorilor să înțeleagă mai bine structura interiorului Soarelui. În prezent, informațiile despre interiorul Soarelui privin din helioseismologie, o știință prin care cercetătorii studiază vibrațiile de la suprafața Soarelui cauzate de undele de sunet din stea. (Universe Today)

7. Federal Aviation Administration (FAA) a suspendat temporar orice lansare a rachetei Starship, după ce prima lansare din 20 aprilie a provocat numeroase daune. FAA anchetează rapoarte potrivit cărora bucăți de ciment au lovit rezervoare de combustibil situate lângă rampa de lansare, iar o cantitate mare de praf și particule de cenușă s-au împrăștiat în aer și au ajuns inclusiv pe plajele din regiunea Boca Chica, acolo unde trăiesc numeroase specii de păsări. Principala ipoteză este că inginerii SpaceX au subestimat forțele generate de lansarea rachetei. (CNBC)

8. China intenționează să construiască o rachetă reutilizabilă suficient de puternică pentru a trimite echipamente pe orbita Lunii. Noua rachetă Long March 9 va avea trei trepte și va putea transporta 50 de tone pe orbita Lunii sau 35 de tone dacă prima treaptă este recuperată. Primele teste sunt programate să aibă loc în anul 2033. Teoretic, noua rachetă va fi un rival pentru racheta Starship dezvoltată de SpaceX. (Space News)

9. Rusia a anunțat că va continua participarea la Stația Spațială Internațională până în 2028. Anterior, au existat speculații că rușii intenționează să renunțe la proiect în 2024. NASA, ESA și agențiile naționale spațiale din Canada și Japonia au anunțat anterior că vor continua să participe la proiect până în 2030. (Space News)

10. China a anunțat că roverul Zhurong de pe planeta Marte nu s-a reactivat conform așteptărilor în luna decembrie, cel mai probabil din cauza stratului gros de praf depus pe panourile solare, care împiedică o producție adecvată de energie electrică. Roverul a intrat în hibernare în mai 2022 și ar fi trebuit să se “trezească” în decembrie 2022, însă până în prezent nu a existat nicio comunicare directă cu acesta. (Space)

Ți-ar mai putea plăcea
Cercetătorii au descoperit cauza diferenței de culoare dintre Neptun și Uranus – Cronica Spațială
NASA a descoperit un ciclon la polul nord al planetei Uranus – Cronica Spațială

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău