Cercetătorii australieni au realizat un test care poate detecta infecția cu coronavirus în aproximativ 20 de minute – Cronica serii

1. Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen consideră că este posibil să se ajungă un acord asupra planului relansării economice europene aflat în dezbaterea Consiliului European, subliniind importanţa mizei acestuia împotriva crizei noului coronavirus. (News.ro)

2. Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut în primele cinci luni faţă de perioada similară din atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 4,2%, respectiv cu 2%. (News.ro)

3. România a avut, în iunie, a patra mare creștere a prețurilor de consum din Uniunea Europeană, arată datele publicate vineri de biroul european de statistică Eurostat. Rata inflației din România a crescut cu 0,4 puncte procentuale față de luna mai, de la 1,8% la 2,2%. În mai, România ocupase locul 5 în UE în funcție de rata inflației. Cele mai mari creșteri de preț au fost în Polonia (3,8%), Cehia (3,4%) și Ungaria (2,9%). (Profit.ro)

4. Valoarea activelor totale aflate în administrare, la nivelul întregului sistem de pensii private, a ajuns, la 31 martie 2020, la 62,55 miliarde de lei (aproape 13 miliarde de euro), în creştere cu 17,56% faţă de martie 2019. Valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor administrate privat era de 8.114 lei la sfârşitul lunii martie. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Xiaomi a prezentat o serie de produse noi, în special din zona de lifestyle. Dintre acestea, se remarcă brățara inteligentă Mi Smart Band 5, căștile wireless Mi True Wireless Earphones 2 Basic, stick-ul de streaming cu Android TV Mi TV și două trotinete electrice, una dintre ele cu un LCD care se conectează la telefon prin Bluetooth. (ZDNet)

5. O concediere colectivă a fost anunțată la Combinatul de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște, unul dintre principalii producători de produse din oțel din România. Aproape 1.200 de salariați își vor pierde locul de muncă. (Profit.ro)

6. Cercetătorii australieni au realizat un test care poate detecta infecția cu coronavirus în aproximativ 20 de minute folosind mostre de sânge, ceea ce ar fi o premieră mondială. (Hotnews)

7. Procurorul General al Statelor Unite, William Barr, a acuzat companiile de la Hollywood și giganții americani de tehnologie de colaborare cu Partidul Comunist din China. Despre Apple, acesta a spus că nu ar vinde iPhone-uri în China dacă nu ar putea fi accesate de autoritățile chineze. (Reuters)

8. Cercetătorii de la California Institute of Technology (Caltech) au descoperit un tip de bacterie care se hrăneşte cu metale, despre care credeau că există de câteva sute de ani dar nu au putut dovedi acest lucru până acum. (News.ro)

9. Acum 75 de ani, pe 16 iulie 1945, prima bombă nucleară a fost testată la Trinity Site, New Mexico. (Axios)

10. PSD a trimis Prefecturii Bucureşti o solicitare pentru încetarea mandatului de primar al lui Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, după ce acesta a anunţat înfiinţarea unui nou partid. PSD invocă prevederile legale referitoare la pierderea mandatului, în momentul părăsirii firmaţiunii din partea căreia a fost ales. (News.ro)

Fotografia serii – China este lovită de cele mai grave inundații din ultimii 30 de ani. China Daily/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
La 1 ianuarie 2020, populaţia rezidentă a României a fost de 19,31 milioane persoane – Cronica serii
BNR: Minus de 1,09 miliarde euro în luna noiembrie – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău