Cercetătorii de la Universitatea din Dallas lucrează la o tehnologie care să extragă apa din aer – Cronica de Tehnologie

1. Cercetătorii de la Universitatea din Dallas lucrează la o tehnologie care să extragă apa din aer, precum cea din Star Wars. O tehnologie funcțională este încă departe de a deveni realitate, însă, cercetătorii speră ca aceasta să poată fi folosită cândva pentru a produce apă oriunde și oricând, în special în perioadele de secetă. (TechXplore)

2. Rolls-Royce și easyJet testează un motor cu reacție care funcționează cu hidrogen. Rolls-Royce AE-2100A este un motor care, în mod normal, mergea cu kerosen, însă, inginerii vor să demonstreze că se poate zbura și cu hidrogen, care nu produce CO2. (BBC)

3. Fraudele din zona crypto au crescut cu o treime în Marea Britanie în ultimul an, arată informațiile date publicității de unitatea antifraudă a poliției. Pierderile cauzate de aceste fraude în perioada octombrie 2021 – septembrie 2022 se ridică la £226 de milioane. 10.030 de incidente au fost raportate în aceeași perioadă, în creștere cu 16%. (FT)

4. Numărul conturilor noi create pe Twitter este la cel mai înalt nivel din toate timpurile, spune Elon Musk. În săptămâna dinainte de 16 noiembrie au fost create, în medie, peste 2 milioane de conturi pe zi. Timpul petrecut de utilizatori în cadrul rețelei a crescut și el cu 30% YoY, fiind undeva la 8 miliarde de minute pe zi. (Reuters)

5. Din strategia de trecere la online a retailerilor face parte și dobândirea unei poziții cât mai influente în zona reclamelor digitale. Mulți mari retaileri, de la Woolworths din Australia, la Loblaws din Canada, încearcă să se poziționeze ca locuri bune de făcut reclamă pentru marile branduri. Se estimează că retail media va crește anul acesta de peste 5 ori mai repede decât social media. (FT)

6. Amazon va ieși de pe piața livrărilor de mâncare din India. Lansat în mai 2020, Amazon Food va părăsi India pe 29 decembrie. În trei ani, se estimează că piața livrărilor de mâncare din India va ajunge la $20 de miliarde. (TechCrunch)

7. Binance a lansat un sistem proof-of-reserves pentru bitcoin, cu scopul de a arăta cât de sănătoasă și solventă este compania. Utilizatorii dețin 575,742 bitcoin, iar compania are în rezerve 582,485 bitcoin, cu un raport de rezervă de 101%. (The Block)

8. Conținutul pornografic neconsensual realizat prin deepfake va putea fi pedepsit cu închisoarea în Marea Britanie. Online Safety Bill, care va trece prin parlament luna viitoare, va scoate în afara legii și „downblousing-ul” filmat fără acordul subiectului. (The Guardian)

9. Fondul Monetar Internațional cere o reglementare mai strictă a criptomonedelor în Africa, citând colapsul FTX și efectele pe care acesta le va avea. FMI spune că doar 25% din țările Africii Sub-Sahariene au reglementat până acum zona crypto, în vreme ce două treimi dintre acestea au impus doar unele restricții. (CoinTelegraph)

10. Un model lingvistic de recunoaștere vizuală a vorbirii prin urmărirea mișcării buzelor, care funcționează în mai multe limbi, a fost dezvoltat la Imperial College din Londra. Noul algoritm performează mai bine decât modelele anterioare, antrenate pe o bază mai mare de date, însă, tocmai diferența în ceea ce privește cantitatea de date folosite pentru antrenare îl face să fie mai puțin performant strict pe limba engleză. (TechXplore)

Ți-ar mai putea plăcea
iPadOS 16 ar putea aduce o nouă interfață pentru multitasking – Cronica de Tehnologie
Apple a prezentat noile iPhone-uri – Cronica de Tehnologie

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău