Cercetătorii din Singapore au găsit o modalitate de a crește globulele roșii umane de două ori mai rapid decât o fac metodele existente – Cronica Stirilor Pozitive

1. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu e nevoie să închidem toată țara și nu se impune revenirea la starea de urgență. Șeful statului a recomadat și purtarea măștii în spațiul public, atât la interior, cât și în exterior. (Link)

2. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că deocamdată nu sunt discuţii legate de carantinarea Bucureştiului. (G4Media)

3. Cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong vor prezenta azi un nou tratament împotriva Covid-19 bazat pe o strategie antivirală ce folosește medicamente utilizate în tratarea altor boli infecțioase. (FT)

4. Cercetătorii din Singapore au găsit o modalitate de a crește globulele roșii umane de două ori mai rapid decât o fac metodele existente. Este o descoperire care poate avea un impact semnificativ asupra băncilor de sânge din întreaga lume în condițiile în care peste jumătate din țările lumii nu au suficiente rezerve pentru a-și acoperi nevoile. (Link)

5. Asimptomaticii au reprezentat 86% din totalul persoanelor testate pozitiv în Marea Britanie, în perioada de izolare. Datele apar într-un studiu care a măsurat un eșantion din testele efectuate. (Reuters)

6. Durata anticorpilor generați de bolnavii de COVID-19 pare să fie de cel puțin trei luni de la apariția simptomelor, fiind perioada în care anticorpii au fost detectați în sânge și saliva în cadrul a două studii publicate joi de revistă Science. (Ziare)

7. New York City a revenit la o rată a infectărilor sub 1%, la peste 100.000 de teste efectuate zilnic. (Link)

8. Cercetătorii de la Istituto Italiano di Tecnologia și Centro Proteși INAIL din Italia au dezvoltarea unei mâini prostetice care replică proprietățile biologice cheie ale mâinii umane: sinergie naturală și mișcare adaptabilă, niveluri de forță și viteză, antropomorfism ridicat și robustețe. Mâna prostetică numită Hannes este capabilă să restabilească peste 90% din funcționalitate persoanelor cu amputări ale membrelor superioare. (Link)

9. China a anunțat că va interzice, până la finele anului, creșterea a 45 de specii de animale pentru a evita transmiterea bolilor de la animal la om. (FT)

10. Doctorul David Nabarro, unul dintre specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății pe Covid-19, face apel la liderii lumii să nu folosească izolarea că prima metodă de control a pandemiei. (Link)

11. Măsurile luate pentru controlul pandemiei generate de noul virus au redus cazurile de gripă din Noua Zeelandă cu 99,8%. Țara a ieșit din iarnă, aprilie-august, cu doar 5 cazuri izolate de gripă. (Link)

12. Comisia Europeană a semnat un acord cadru cu compania americană Gilead pentru achiziția a 500.000 de scheme de tratament cu Remdesivir, cu posibilitatea de achiziție a unei cantități suplimentare de alte 500.000 scheme de tratament. Medicamentul va fi distribuit statelor membre UE, Marii Britanii, dar și altor state candidate pentru aderarea la UE (Albania, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Kosovo și Bosnia și Herțegovina). (Link)

13. Ministrul de Finanţe a anunţat că Guvernul a discutat, în primă lectură, ordonanţă care prevede înlesniri la plata pentru obligaţiile bugetare restante după data declarării stării de urgenţă. Alte prevederi se referă la scutirea de la plata impozitului specific pentru operatorii din HoReCa până la finalul acestui an, dar şi la costul testelor COVID-19, suportat acum de angajator şi care ar urma să fie suportat, indirect, de stat. (News.ro)

14. Ministerul Finanțelor va discuta cu sistemul bancar mai multe variante pentru sprijinirea în continuare a celor care au dificultăți la plata ratelor la creditele bancare. Există scenarii pentru susținerea în funcție de specificul cazurilor sau varianta prelungirii actualei perioade de amânare a rațelor, care expiră la sfârșitul anului, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. (Profit.ro)

15. Guvernul a anuntat modalitățile de susținere a sectorului HoReCa: continuarea plății șomajului tehnic pentru angajați pe perioada în care activitatea este suspendată, aplicarea programului de lucru flexibil (Kurzarbeit) și plata unui procent reprezentând 41,5% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat pentru fiecare loc de muncă menținut la reluarea activității. (Profit.ro)

16. România și SUA au semnat un acord interguvernamental de cooperare pentru retehnologizarea unui reactor și construirea altor două la centrala nucleară de la Cernavodă. Proiectul are o valoare de $8 miliarde și ce beneficia de finanțare din partea agenției de credit de export a statului american, Exim Bank. (Profit.ro)

17. SUA se va implica în conectarea, prin autostrăzi și căi ferate, a orașului Constanța de orașul polonez Gdansk, port Marea Baltică. „Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaș pentru economiile României și Poloniei, dar și pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”, a declarat ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman. (Hotnews)

18. Două femei se află în runda finală din cursa pentru următorul șef al Organizației Mondiale a Comerțului. Ngozi Okonjo-Iweala din Nigeria și Yoo Myung-hee din Coreea de Sud sunt cele doua finaliste, iar câștigătoarea va deveni prima femeie lider al OMC. Etapa finală a procesului de selecție se va încheia pe 27 octombrie. (Link)

19. China a anunțat că va participa la efortul global coordonat de Organizația Mondială a Sănătății care are ca scop să livreze vaccinuri COVID-19 țărilor sărace, după ce inițial a declinat invitația. (WashingtonPost)

20. 10% din mașinile vândute anul acesta în Europa sunt electrice sau hibrid, de trei ori mai multe ca anul trecut. Procentul va crește la 15% anul viitor. (FT)

21. Compania franceză Nawa lucrează la un design nou pentru electrozi, care va avea un impact major asupra performanței bateriilor. Densitatea energiei va fi de 3 ori mai mare, va fi generată de 10 ori mai multă putere, iar timpul de încărcare se va reduce semnificativ. Toate astea ar urma să se concretizeze în baterii cu o durată de viață de până la 5 ori mai mare. (New Atlas)

22. Jaime Harrison, care candidează din partea Partidului Democrat pentru o poziție de senator în congresul american, în South Carolina, a strâns donații de $57 million în trimestrul 3. Este cea mai mare sumă strânsă de un candidat la Senat din istoria SUA. (NYTimes)

23. Amazon a prezentat prima furgonetă electrică, produsă de startup-ul Rivian, pe care o va folosi pentru livrări. Rivian trebuie să livreze 10.000 de mașini până în 2022, iar Amazon speră ca până în 2023 să dețină deja o flotă de 100.000 de astfel de vehicule. (HotNews)

24. Waymo își lansează public serviciul de ride-hailing fără șofer, acesta fiind disponibil în zonele suburbane ale orașului Phoenix, după mai bine de un an de teste cu un număr restrâns de persoane. Serviciul subsidiarei Alphabet va folosi în acest sens minivanul Chrysler Pacifica. (Bloomberg)

25. Turismul intern în China și-a revenit, ajungând la 80% din cât era înainte de pandemie. China raportează zilnic un număr mic de noi cazuri. (Bloomberg)

26. Tehnologiile de ultimă oră sunt folosite pentru a ajuta la salvarea Veneției. Veneția are o dublă problemă, o problemă este că orașul se scufundă din cauza eliminării apei din acvifere – și a modului în care orașul a fost structurat – și cealaltă este că nivelul mării crește în moduri imprevizibile. Tehnologiile digitale au captat imagini ale fiecărei clădiri într-un efort ambițios de a păstra un oraș care ar putea fi nelocuibil până în 2100. ( architecturaldigest.com )

27. O organizație non-profit vrea să împrăștie pulbere de sticlă reflectorizantă la Polul Nord, acolo unde gheața s-a topit din cauza schimbărilor climatice, pentru refacerea calotei glaciare. (BBC)

28. Campania Count Us In caută 1 miliard de oameni pentru a salva clima, pas cu pas. Dacă un miliard de oameni din întreaga lume ar alege să facă câțiva pași mici și apoi să-i transforme în schimbări permanente în ceea ce privește stilul de viață, emisiile globale de gaze cu efect de seră ar putea fi reduse semnificativ, susține campania Count Us In. (TheGuardian

29. Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat, joi, poetei americane Louise Glück, motivația juriului fiind: ”vocea ei poetică inconfundabilă care, cu o frumuseţe austeră, face universală existenţa individuală”. În vârstă de 77 de ani, Louise Glück (relativ necunoscută în România, niciuna din cărțile sale nefiind încă tradusă la noi) a câștigat numeroase premii literare majore, inclusiv Premiul Pulitzer (în 1993) și National Book Award. Ea este a 16-a femeie care primește Nobelul pentru Literatură de la prima sa decernare, în 1901. (New York Times)

30. Producătorii americani de canabis listați la bursă au înregistrat creșteri ale prețurilor acțiunilor, după ce Kamala Harris, care ar putea deveni vicepreședinele Statelor Unite în cazul în care Joe Biden câștigă alegerile, a declarat că marijuana ar fi scoasă de sub incidența legilor federale. (Reuters)

Fotografia diminetii – Țestoasă Jonathan, considerat cel mai „bătrân” animal terestru de pe planetă, a împlinit vineri 188 de ani. Sursa:

Ți-ar mai putea plăcea
Vaccinul împotriva covid-19 al Pfizer şi Biontech este ”eficient 90%” – Cronica Știrilor Pozitive
România a menținut, în aprilie, cel mai mare avans anual al lucrărilor de construcții din UE – Cronica Știrilor Pozitive
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău