Cheltuielile publice cu sănătatea în România sunt la al doilea cel mai scăzut nivel din UE – Cronica dimineții

1. Cheltuielile publice cu sănătatea în România, conform evoluțiilor din ultimii 27 de ani, sunt la al doilea cel mai scăzut nivel din UE. De asemenea, rata mortalității evitabile (având drept cauze bolile cardiovasculare, cancerul pulmonar și decesele cauzate de consumul de alcool) este a treia cea mai mare din UE, potrivit unui raport de analiză a convergenței României la UE, redactat de specialiștii BNR. (Economica)

2. Elevii ar putea fi nevoiți la început de an școlar să își facă analize de sânge pentru a stabili dacă au consumat droguri – așa arată propunerea venită din partea prefectului Capitalei, Rareș Hopincă pentru a combate fenomenul drogurilor. (Hotnews)

3. Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat, despre candidatul USR la prezidenţiale, că va fi o decizie în partid de susţinere probabil a lui Cătălin Drulă”, el arătând că acesta este preşedintele partidului şi are cele mai multe şanse să fie o locomotivă electorală. (News.ro)

4. Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Bagdasar-Arseni, care a costat 3,5 milioane de euro, a fost inundată după ploaia de miercuri seară. Pacienții au fost mutați la spitalul “Sf. Ioan”. (Libertatea)

5. Cele 27 de state membre UE au ars cu 17% mai puțin combustibil fosili pentru a produce energie electrică între ianuarie și iunie 2023 decât în aceeași perioadă a anului trecut. UE a produs 410 TWh de energie electrică din surse care eliberează gaze pentru încălzirea planetei, cel mai scăzut nivel din 2015, primul an pentru care există date lunare. (TheGuardian)

Din Cronica Sportivă: Două echipe românești evoluează joi în returul play-off-ului Conference League. Farul Constanța are meci pe terenul finlandezilor de la HJK Helsinki (dobrogenii s-au impus în tur cu 2-1), iar Sepsi joacă în Norvegia, cu Bodo/Glimt (2-2 în tur). Ambele partide încep de la ora 19:00.

6. Activitatea de producție a Chinei a scăzut pentru a cincea lună consecutiv, în august, în linie cu așteptările analiștilor. (Bloomberg)

7. Goldman Sachs a folosit un fond creat din banii statului chinez pentru a cumpăra o serie de companii din SUA și Marea Britanie, inclusiv un business de securitate cibernetică care oferă servicii guvernului britanic. (Profit.ro)

8. Două studii publicate miercuri arată că deși chirurgia este o profesie dominată de bărbați, pacienții tratați de femeile chirurg tind să aibă mai puține complicații. (WSJ)

9. Pediatrii și părinții solicită ca Statele Unite să trateze noile băuturi energizante cu conținut ridicat de cafeină la fel ca alcoolul și țigările și să interzică vânzarea lor minorilor, deoarece o singură porție poate conține la fel de multă cafeină cât șase doze de Coca-Cola. (G4Media)

10. Donald Trump promite că va trimite la închisoare inamicii politici dacă se va întoarce la Casa Albă. Fostul președinte a făcut declarația într-un interviu, spunând că nu ar avea „o altă opțiune” decât să-și închidă adversarii „pentru că și ei ne fac asta”. Trump are 4 dosare penale și 91 de capete de acuzare. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – Fostul președinte al Gabonului, Ali Bongo, demis de lovitura de stat care a avut loc miercuri, a importat zăpadă artificială, pentru ca familia sa să poată avea un Crăciun înzăpezit. 33,4% din cei 2,4 milioane de locuitori ai Gabonului trăiesc în sărăcie, deși țara are resurse de petrol:

Ți-ar mai putea plăcea
Pașaportul românesc rămâne unul dintre cele mai puternice din lume – Cronica dimineții
Politico: Planul UE de investiții ”verzi” riscă să fie abandonat – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău