Azi ar putea fi luată decizia finală privind redeschiderea şcolilor începând cu 8 februarie – Cronica dimineții

1. Decizia finală privind redeschiderea şcolilor începând cu 8 februarie este aşteptată, marţi, după o nouă evaluare a situaţiei epidemiologice. Revenirea elevilor în bănci este dorită de majoritatea factorilor implicaţi în luarea deciziei, însă contagiozitatea mare a noii tulpini de coronavirus şi faptul că puţini dintre angajaţii din învăţământ s-au vaccinat sunt principalele vulnerabilităţi. (News.ro)

2. Programul de imunizare anti-Covid derulat în Israel, ţara cu cea mai mare rată de vaccinare, prezintă rezultate promiţătoare, potrivit cifrelor anunţate luni de Ministerul Sănătăţii. 531 dintre persoanele care au peste 60 de ani, dintr-un total de aproximativ 750.000 vaccinaţi complet, au fost testaţi pozitiv, ceea ce reprezintă 0,07%. Mai puţini de atât – 38 – au prezentat simptome de boală, fiind spitalizaţi. (News.ro)

Una din Cronica de Business: UiPath, primul unicorn înființat de antreprenori români, a primit o finanțare de $750 milioane și a ajuns la o evaluare de $35 miliarde, în contextul în care, la finele anului trecut, a început procedurile de listare pe bursă. (Profit.ro)

3. 67% din exporturile de porumb ale Uniunii Europene în sezonul 2020/2021, care a început la 1 iulie 2020, au fost generate de România. (G4Media)

4. Măsurile de izolare impuse de guvernul german au dus la scăderea cu 9,6% a vânzărilor din retail, comparativ cu luna precedentă. Este cea mai mare scădere înregistrată din aprilie 1956. (Link)

5. Numărul americanilor care au primit prima doză de vaccin, 26,5 milioane, l-a depășit pe cel al celor infectați cu noul coronavirus, 26,3 milioane.

Promo: Platforma educațională brio.ro face primul demers pentru combaterea analfabetismului functional din România, oferind tuturor copiilor de clasele I-VIII, părinților și profesorilor lor, acces NELIMITAT și GRATUIT la teste basic de literație (https://brio.ro/info/literatie). Aceste teste măsoară capacitatea copilului de a procesa în mod complex un text la prima vedere, mai exact literația de bază (cunoașterea și utilizarea elementelor de scriere și de citire – ce corespunde nivelului 1 din cadrul testelor PISA) și literația funcțională (înțelegerea noțiunilor scrise și vorbite pentru integrarea și funcționarea în societate – corespunde nivelului 3-4 din testele PISA).

6. Cifrele privind înmatriculările de autoturisme din România, în prima lună a anului 2021, comunicate de Direcția Regim Permise și Înmatriculare Vehicule arată o scădere cu aproape 50% a înmatriculărilor comparativ cu luna similară din 2020. (Profit.ro)

7. Economia Rusiei a înregistrat pe parcursul anului trecut cea mai mare scădere din ultimii 11 ani, 3,1%, fără a atinge însă nivelul contracției din 2009. (Link)

8. Unul dintre partenerii casei de avocatură angajată, în decembrie, de Hunter Biden, fiul președintelui SUA, să-l apere împotriva acuzațiilor de evaziune și spălare de bani a fost numit adjunctul procurorului diviziei care investighează acest gen de acuzații. Numirea a fost făcută lună trecută, după preluarea puterii de către Joe Biden. (Axios)

Una din Cronica Sportivă: Simona Halep a câștigat ieri, în primul ei meci oficial din 2021, după o partidă frumoasă și intensă împotriva rusoaicei Anastasia Potapova. Scorul final a fost 6-4 6-4, în turul al doilea la Gippsland Trophy, turneu WTA 500 la care este favorită nr. 1. În optimile de finală, Simona Halep o va întâlni pe învingătoarea dintre Laura Siegemund, favorita 16, și Destanee Aiava. (Treizecizero)

9. Polonia este singura țară din Europa care folosește mai multă energie produsă din cărbune decât cea pe care o producea în 1990. (TheEconomist)

10. McDonalds a început să vândă, de luna trecută, burgetul McPlant, care conține alternativă la carne dezvoltată din plante, în Suedia și Danemarca. (Bloomberg)

Fotografia dimineții – Angajații resorturilor de ski din Franța au blocat intrarea unui tunel de la granița cu Italia în semn de protest față de decizia guvernului francez de a închide pârtiile. Philippe Desmazes/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
18,15 milioane de persoane au fost recenzate până la finalul zilei de 31 iulie – Cronica dimineții
Grindeanu: PSD va depune câteva mii de amendamente la Legea Bugetului – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău