China refuză să accepte ștergerea unor debite la împrumuturile preferențiale prin EximBank ale țărilor aflate în tranziție – Cronica Externă

Europa

1. România apare într-o analiză despre corupție în contextul pandemiei, alături de țări ca Argentina, Bangladesh, Columbia. România a suspendat procedura de achiziții publice, ceea ce ridică semne de întrebare privind aranjamente cu dedicație. Romwine și Coffee SRL, o mică companie aflată la 32 km de București și care vinde tutun și alcool, au obținut două contracte de la stat în valoare de $12.6 milioane pentru a furniza măști medicale la dublul din prețul pieței. (WashingtonPost)

2. Un nou sindrom legat de coronavirus îi afectează pe copii și a apărut în Marea Britanie, a avertizat Serviciul Național de Sănătate (NHS). O alertă urgentă a fost trimisă tuturor medicilor generaliști în ultimele trei săptămâni, în urma creșterii numărului de copii care prezintă ”o stare de inflamare multi-sistemică ce necesită terapie intensivă”. Societatea Pediatrică de Terapie Intensivă a adăugat că copiii prezintă simptome de șoc toxic, care este cauzat de o bacterie care pătrunde în corp și elimină toxine periculoase și o atipică boală Kawasaki – o boală care afectează în principal copiii sub 5 ani și care poate cauza inflamarea vaselor de sânge, ceea ce duce la complicații în vasele de sânge care se conectează cu inima. ”Există o îngrijorare crescută că SARS-CoV-2 are un sindrom inflamator care afectează copiii britanici, sau poate fi o altă, încâ neidentificată, infecție patogenă asociată cu aceste cazuri”. Durerea abdominală și simptomele gastrointestinale, precum și inflamarea cardiacă sunt manifestările comune ale infecției. (Euronews)

Bonus: O opinie Euronews explică de ce excepționalismul abordării Suediei nu va fi reținut favorabil de Europa. Discuțiile la nivelul Uniunii Europene pentru a dezvolta un răspuns comun au eșuat și pentru că nu există o strategie de politici comune, dar și pentru că fiecare stat a luat măsuri independent, fără a exista o cooperare dincolo de granițe. (Euronews)

SUA

3. Alianța NATO împreună cu Statele Unite au solicitat vineri ca militanții Talibani să reducă nivelul de violență și să revină în discuțiile privind procesul de pace. ”Actualul nivel de violență cauzat de Talibani nu este acceptabil” au declarat ambasadori ai alianței NATO într-o declaratie comună, după consiliul NATO pe tema eforturilor de pace din Afghanistan. (Reuters)

4. Zeci de milioane de kilograme de produse alimentare putrezesc pe câmpuri, în timp ce băncile de alimente de pe teritoriul SUA se confruntă cu o creștere masivă a solicitărilor, un dezastru care i-a deprivat pe fermierii americani de miliarde de dolari, iar milioane de noi șomeri se străduiesc să își hrănească familiile. Departamentul Agriculturii a întârziat mai mult de o lun pentru a decide să cumpere surplusul de fructe și vegetale, în pofida unor numeroase cereri. (Politico)

Orientul Mijlociu

5. Coaliția militară condusă de Arabia Saudită în Yemen a respins luni o declarație de auto-guvernare a separatiștilor din sudul țării și a cerut ”terminarea oricăror acțiuni de escaladare”. Declarația de duminică amenință să renască ”un război în cadrul unui război” în cea mai săracă națiune, deja confruntată de ani de zile cu cel mai grav dezastru umanitar. Yemen este teatrul de război al unui conflict de cinci ani dintre guvernul yemenit sprijinit de saudiți și rebelii Huti încurajați de Iran. (Link)

Asia

6. Bangladesh a redeschis luni mai mult de 500 de fabrici de confecții care aprovizionează mai multe branduri globale, după o lună de izolare pentru a reduce răspândirea coronavirus, în timp ce India ia în considerare să reducă din măsurile de restricție luate pentru a diminua suferința economiei. (Reuters)

7. Țările cu economii aflate în tranziție pot imploda, întrucât China refuză să accepte ștergerea unor debite la împrumuturile preferențiale prin EximBank (Export-Import Bank of China), desi China a semnat solicitarea G20 de a amâna sau anula datoriile țărilor sărace. EximBank a finanțat peste 1800 de proiecte prin inițiativa Belt and Road privind infrastructura în zeci de țări, însă cererea plății dobânzilor la credite de către China va forța statele sărace să aleagă între plata împrumuturilor și importul de produse esențiale, cum ar fi alimentele și echipamentele medicale. (ForeignAffairs)

8. Oficiali sud-coreeni insistă că nu au detectat nicio mișcare suspectă în Nord Coreea și cred că e necesară precauția în relatările mediei internaționale despre o posibilă boală sau izolare a liderului nord-coreean Kim Jong Un, din cauza unei posibile infecții cu coronavirus. Liderul coreean a fost văzut ultima data pe data de 15 aprilie. Zvonuri că acesta ar fi suferit o operație cardiovasculară sau că s-ar afla în izolare pentru a evita expunerea la coronavirus au apărut săptămâna trecută în media sud-coreeană. (Reuters)

Global

9. Bolnavii de lupus și alte boli autoimune au dificultăți în a găsi medicamentul necesar, din cauza supozițiilor că acesta poate fi folosit în tratamentul împotriva COVID-19. Cel puțin 90% bolnavi de lupus din Marea Britanie sunt în cură cu hidroxiclorochina, un medicament anti-malarie care se află în experimente clinice ca potential tratament împotriva coronavirus. Pe glob aproximativ 5 milioane de oameni suferă de lupus sau alte forme de boli autoimune, pentru care nu există cură, iar lipsa tratamentului provoacă oboseală cronică, durere, inflamații, probleme de inimă sau rinichi. (Euronews)

10. Cheltuielile globale pentru armament au crescut cu 1917 miliarde de dolari în 2019, conform unor noi date de la Institutul Internațional pentru Cercetarea Păcii (SIPRI) din Stockholm, ceea ce reflectă cea mai mare creștere din 2010. Țările care au cheltuit cel mai mult în 2019 pe armament au fost SUA, China, India, Rusia și Arabia Saudită. Datele pot fi consultate pe www.sipri.org, începând de luni. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Aripa progresistă a Partidului Democrat o dorește pe Elisabeth Warren ca partenera a lui Joe Biden în cursa prezidențială – Cronica Externă
Miniștrii de finanțe ai țărilor G7: Vom face ”orice este necesar” pentru a proteja locurile de muncă și economia – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău