SUA au anunțat noi sancțiuni ONU împotriva Iranului – Cronica Externă

Europa

1. Italienii au început ieri votul pentru un referendum care ar putea conduce la reducerea dimensiunii Parlamentului italian cu mai mult de o treime, la începutul anului 2023. Alegerile sunt în curs de asemenea pentru o mie de primari și șapte guvernatori regionali. Votarea, care se termină astăzi, a fost întârziată de pandemie. (Euronews)

2. Lidera opoziției bieloruse Sviatlana Tsikhanouskaya a solicitat Uniunii Europene să fie ”mai curajoasă” în răspunsul acesteia față de refuzul lui Alexander Lukashenko de a relaxa controlul puterii. Planurile UE de a impune sancțiuni au fos întârziate. (Euronews)

3. Marea Britanie ar putea avea 50.000 de noi cazuri COVID-19 pe zi până la jumătatea lunii octombrie, dacă nu se iau măsuri suplimentare, a avertizat Sir Patrick Vallance, consilierul științific al guvernului britanic. (BBC)

SUA

4. Judecătoarea Curții Supreme a SUA (SCOTUS), Ruth Bader Ginsburg, a murit vineri, generând o luptă politică pentru locul liber în instanța supremă, doar cu șase săptămâni înainte de alegerile din noiembrie. Republicanii insistă să o înlocuiască pe Ginsburg fără întârziere, în timp ce democrații susțin că procesul de înlocuire ar trebui să înceapă după alegeri. Președintele Donald Trump a declarat că va nominaliza o femeie să o înlocuiască pe Ginsberg vineri sau sâmbătă. (WSJ)

Orientul Mijlociu

5. SUA au anunțat noi sancțiuni ONU împotriva Iranului, care au fost ridicate sub acordul nuclear din 2015. Secretarul de stat american Mike Pompeo a amenințat că vor fi consecințe pentru țările care nu cooperează. (AlJazeera)

Asia

6. Mii de oameni au protestat în Bangkok în timpul weekend-ului, în cele mai mari demonstrații de stradă din 2014. Protestatarii cer reforme, inclusiv cu privire la statutul țării ca monarhie. În Thailanda este ilegal să critici monarhia. (NYTimes)

7. Taj Mahal s-a redeschis astăzi, după șase luni de închidere, cea mai lungă din istorie, din cauza pandemiei. India se confruntă cu o creștere accelerată a cazurilor de COVID-19. (BBC)

Africa

8. Biroul Procurorului General al Etiopiei a deschis acțiuni împotriva a douăzeci și patru de oameni, inclusiv figuri proeminente ale opoziției, pe care îi acuză de terorism și alte infracțiuni. Acuzațiile vin în urma violențelor din Addis Ababa și regiunea Oromia, în care au murit sute de oameni în luna iulie. (Link)

9. Autoritățile din Botswana au identificat cauza morții a peste 300 de elefanți, în ultimele luni. Toxinele produse de cyanobacteria, care se află în algele din apă, sunt sursa otrăvirii elefanților. (AlJazeera)

America Latină

10. Fostul președinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat că el va susține pe oricine îl poate învinge pe președintele Jair Bolsonaro în alegerile prezidențiale din 2022. Lula, care a criticat reacția guvernului Bolsonaro la pandemie, nu poate candida din cauza condamnărilor pentru corupție. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul israelian a aprobat supravegherea telefonică a cetățenilor israelieni, în lupta împotriva răspândirii Covid-19 – Cronica Externă
New Jersey şi Arizona au legalizat marţi folosirea marijuanei în scop recreativ – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău