China va extinde programul de modificare a vremii pentru a acoperi o suprafață mai mare decât India – Cronica de Mediu

1. România este țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe victime provocate de poluare, arătă un raport recent al Agenției Europene de Mediu. Fiecare al 5-lea deces are legătură cu aerul toxic pe care îl respirăm. Danemarca și Suedia stau cel mai bine, cu doar un deces din 10 este atribuit poluării. (Digi24)

2. Persoanele îngrijorate de criza climatică decid să nu aibă copii datorită temerilor că aceștia vor trebui să se zbată într-o apocalipsă climatică, arată primul studiu academic asupra subiectului. Cercetătorii au vorbit cu 600 de persoane cu vârsta cuprinsă între 27 și 45 de ani care cuantificau deja îngrijorările privind clima în deciziile reproductive și au descoperit că 96% sunt foarte sau extrem de îngrijorați de starea de bine a posibililor lor copii într-o lume schimbată climatic. (Hotnews)

3. Încălzirea globală a avansat în 2020, în ciuda activității industriale reduse și a traficului aerian semnificativ redus.Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a subliniat că 2020 va fi unul dintre cei 3 ani, cei mai calzi din istorie. În raportul preliminar privind starea climei din 2020 se estimează că temperatura medie va fi cu până la 1,2 ° C mai mare decât nivelurile preindustriale (1850-1900). De la începutul anului 1993, nivelul mării a crescut cu peste trei milimetri anual, indică OMM. În plus, raportul OMM subliniază că peste 50 de milioane de oameni au suferit un dublu impact în acest an: dezastrele climatice și pandemia. (Entrepreneur)

4. China va extinde programul de modificare a vremii pentru a acoperi o suprafață mai mare decât India.În următorii cinci ani, suprafața totală acoperită de ploi artificiale sau ninsoare va ajunge la 5,5 milioane km pătrați, în timp ce peste 580.000 km pătrați vor fi acoperiți de tehnologii de suprimare a grindinii. Confirm oficialilor chinezi, programul va ajuta la combaterea dezastrelor, producția agricolă, sistarea incendiilor forestiere  și la gestionarea temperaturilor neobișnuit de ridicate sau a secetei. (CNN)

5. Raportul intermediar privind politicile climatice UE, adoptat de Comisia Europeană, arată căemisiile de gaze cu efect de seră din UE au avut în 2019 cea mai mare scădere din ultimii 30 de ani. În România, din 1990 până în prezent, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană, nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră a scăzut cu aproximativ 55% și cu 25% dim 2005 până în prezent. (Digi24)

6. Nestlé dezvăluie costurile – și beneficiile – obținerii unor emisii nete zero.Anul trecut, Nestlé s-a angajat să reducă emisiile nete de gaze cu efect de seră la zero până în 2050. Astăzi, a lansat un plan detaliat de 27 de pagini cu privire la modul în care va ajunge acolo. Aproape două treimi din emisiile gigantului alimentar elvețian provin din agricultură, unde reducerea emisiilor necesită colaborarea cu aproximativ 500.000 de fermieri și 150.000 de furnizori. Acest lucru este mai complicat decât simpla trecere la energia electrică regenerabilă sau reducerea călătoriilor de afaceri (ceea Nestlé a pus în aplicare). (Nytimes)

7. Danemarca va pune capăt explorărilor noi de petrol și gaze în Marea Nordului,ca parte a unui plan de eliminare treptată a extracției de combustibili fosili până în 2050. Cele 55 de platforme existente de petrol și gaze, aferente celor 20 de zăcăminte de petrol și gaze, își vor continua activitatea de extragere a combustibililor fosili. (Theguardian)

8. Airbus pariază pe hidrogen pentru a livra aeronave cu emisii zero.Există o mulțime de obstacole în calea dezvoltării primului avion cu emisii zero, alimentat cu hidrogen. 1. este dificil de depozitat și de folosit în siguranță pentru că este extrem de combustibil. 2. nu există aeroporturi echipate pentru realimentarea avioanelor cu hidrogen și 3. costul hidrogenului în sine este prohibitiv. Cu toate acestea, Airbus SE și-a dat cinci ani pentru a dezvolta un avion cu hidrogen viabil din punct de vedere comercial. (Bloomberg)

9. Alexandra Cousteau’s Oceans 2050 anunță un studiu de referință care concluzionează că viața marină poate fi regenerată până în 2050.Dovezile atestă că intervențiile regenerative și acțiunile colective pot restabili abundența oceanelor și pot permite o economie albastră durabilă. Studiul a remarcat faptul că timpul de recuperare pentru a reconstrui componentele cheie ale vieții marine poate fi accelerat până la două – trei decenii, dacă se pun în aplicare de acum măsurile de combatere a schimbările climatice.  (Csrwire)

10. O firmă franceză fabrică măști faciale biodegradabile folosind cânepă.Măștile sunt promovate ca o alternativă la cele de unică folosință din plastic. La nivel mondial, se estimează că 129 de miliarde de măști de unică folosință și 65 de miliarde de mănuși sunt folosite și aruncate în fiecare lună. (Weforum)

Ți-ar mai putea plăcea
Persoanele care trăiesc în orașe poluate pot avea un risc mai mare de la COVID-19 – Cronica de Mediu
Un start-up israelian a creat din alge un material textil biodegradabil, non-toxic și cu consum redus de energie – Cronică de Mediu
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău