Rata anuală de creștere a CO2 în atmosferă s-a triplat din anii ’60 – Cronica de Mediu

1. Rata anuală de creștere a CO2 în atmosferă, în principal din cauza arderii combustibililor fosili, s-a triplat din anii ’60, potrivit raportului „State of the Climate” publicat de autoritățile americane. (hotnews)

2. Un avion electric pe bază de hidrogen lichid a făcut primul zbor de acest fel, în Slovenia/ Compania estimează că primele zboruri comerciale pot fi aşteptate la sfârșitul deceniului. (g4media)

3. Biden spune că încălzirea globală care va depăși 1,5 grade în următorii 10 până la 20 de ani este mai înfricoșătoare decât războiul nuclear. (cnbc)

4. Capacitatea de energie eoliană din Marea Britanie depășește pentru prima dată producția de gaz. Capacitatea eoliană instalată a Regatului Unit a atins 27,9 gigawați în iunie, comparativ cu 27,7 gigawați generati de gaz. (bloomberg)

5. Sistemele care susțin viața pe Pământ sunt atât de deteriorate de poluarea cauzată de oameni și de distrugerea habitatelor naturale, încât planeta “nu mai este sigură pentru umanitate”. Limitarea încălzirii globale la +1,5 grade, tot mai dificil de realizat. Studiul a fost publicat în revista Science Advances și a implicat peste două mii de analize, care au indicat că unele “limite planetare” au fost depășite de mai mult timp. Modelele climatice au sugerat că granițele pentru schimbările climatice au fost depășite din 1980. (biziday)

6. Deși Exxon Mobil a recunoscut încă din 2006 că arderea combustibililor fosili contribuie la schimbările climatice și a susținut public Acordul de la Paris, în spatele ușilor închise, a elaborat strategii pentru diminuarea preocupărilor și “încurcarea cercetărilor” care i-ar fi afectat afacerile. (wsj)

7. Noua Directivă privind Calitatea Aerului în UE oferă noi drepturi cetățenilor. România are la dispoziție doi ani ca să implementeze această directivă care prevede și faptul că cei care au dezvoltat o boală din cauza calității scăzute a aerului ar putea să dea în judecată statul și să ceară despăgubiri. (hotnews)

8. O hartă interactivă publicată de The Guardian arată că în cele mai multe orașe din România, inclusiv București, Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara, Iași sau Brașov, poluarea aerului depășește de aproape trei sau patru ori limitele considerate sigure de Organizația Mondială a Sănătății. (libertatea)

9. Austria, Franța, Germania, Polonia și Elveția au anunțat vineri cele mai calde luni de septembrie înregistrate, într-un an care se estimează a fi cel mai cald din istoria omenirii, pe măsură ce schimbările climatice se accelerează. „Până când vom ajunge la zero emisii nete recordurile de căldură vor fi doborâte în mod sistematic săptămâna după săptămână, lună după lună, an după an”, a declarat săptămâna aceasta autorul principal al raportului ONU privind clima, Francois Gemenne, pentru AFP. (phys)

10. Rishi Sunak (prim-ministru UK) ia în considerare nuanțarea unora dintre angajamentele-cheie ale guvernului ecologic într-o schimbare majoră a discursului politic. Printre primele măsurări  se numără si amânarea vânzării mașinilor noi pe benzină și motorină, ce vor putea fi vândute în Marea Britanie până în 2035/ Obiectivul actual, 2030, a fost amânat cu 5 ani. (bbc)

Ți-ar mai putea plăcea
Costul climatic al primilor doi ani de război în Ucraina a fost mai mare decât emisiile anuale de gaze cu efect de seră generate de 175 de țări, într-un an – Cronica de Mediu
70% din producția de energie a României în 2023 a fost ‘verde” – Cronica de Mediu