China vrea să trimită oameni pe Marte în 2033 – Cronica Spațială

1. China a anunțat că vrea să trimită primul echipaj uman pe planeta Marte în anul 2033. Astronauții vor locui într-o bază marțiană a cărei amplasare va fi determinată de misiuni spațiale robotice, care vor avea și rolul de a extrage resurse pentru menținerea vieții. Ulterior, China vrea să trimită regulat echipaje umane pe Planeta Roșie în 2035, 2037 și 2041. (News.ro)

2. O echipă de astronomi de la Cambridge a descoperit în mijlocul galaxiei Calea Lactee o stea de 100 de ori mai mare decât Soarele care aproape că dispare de pe cer o dată la câteva decenii. Localizată la o distanță de 25000 de ani lumină, steaua VVV-WIT-08 își micșorează luminozitatea de 30 de ori, iar astronomii nu înțeleg încă motivele. Este însă posibil ca aceasta să fie un nou exemplu de stele care se formează în univers. (Univers Today)

3. Elicopterul Ingenuity a efectuat luni cu succes al optulea zbor pe planeta Marte. De data aceasta, elicopterul a zburat 160 de metri și a amartizat la 133.5 metri depărtare de roverul Perseverance. Durata totală a zborului a fost de 77.4 secunde. Inițial, NASA planificase doar 5 zboruri pentru Ingenuity. (LiveScience)

4. Impulsionați de succesul lui Ingenuity, inginerii NASA au început să proiecteze un elicopter mai mare care să poată fi utilizat în viitoarele misiuni marțiene. Mars Science Helicopter va avea o masă de 30 de kilograme, va putea transporta echipamente de până la 5 kilograme și va fi capabil să zboare pe distanțe de până la 10 kilometri, potrivit primului concept imaginat. Un astfel de elicopter va putea fi utilizat pentru analizarea geologiei și atmosferei marțiene. (Space News)

5. Un raport al Academiei Naționale de Știință din Statele Unite susține că NASA trebuie să revizuiască limitele maxime de radiații pentru astronauți, în anticiparea călătoriilor de lungă durată spre Marte. În prezent, NASA impune o limită de radiații de 400 de milisieverti (mSv) pe parcursul carierei unui astronaut bărbat și de numai 120 mSv pentru astronauții femei. Propunerea Academiei este creșterea acestei limite la 600 mSv. Totuși, este foarte probabil ca o călătorie spre Marte să conducă la depășirea acestei limite propuse, motiv pentru care astronauții ar putea fi obligați să semneze acorduri prin care își asumă riscurile de sănătate. O cantitate prea mare de radiații cosmice poate conduce la cancere sau probleme cardiace. Pe Pământ, oamenii sunt expuși la 3-4 mSv pe an. Detalii despre radiațiile cosmice sunt disponibile într-o carte electronică (PDF) editată de NASA. (Axios)

6. Institutul Astronomic al Academiei Române și Astroclubul București organizează în 30 iulie o conferință online cu ocazia Zilei Asteroidului. Conferința va începe la ora 21:00, va fi transmisă live pe Facebook și va aborda subiecte precum asteroizi, comete și meteori, asteroizi în apropierea planetei, procesarea datelor despre asteroizi și modul în care pot fi observați asteroizii prin telescop. (Astroclubul București)

7. NASA nu a reușit încă să remedieze defecțiunea suferită de telescopul Hubble, care nu mai funcționează de peste o săptămână. Inițial, inginerii au încercat să folosească module de memorie de backup, însă strategia nu a funcționat. Specialiștii bănuiesc că defecțiunea este mai severă, însă au nevoie de analize suplimentare pentru a o identifica. (ExtremeTech)

8. Primul zbor al lansatorului european Ariane 6 a fost amânat pentru sfârșitul anului 2022. Dezvoltat încă din 2014, lansatorul care va înlocui Ariene 5 trebuia să debuteze în 2020, însă lansarea a fost amânată deja de două ori. Ariene 6 nu va fi un lansator reutilizabil, însă Agenția Spațială Europeană susține că acesta va avea costuri mai mici de operare pentru a concura mai bine cu Falcon 9 de la SpaceX. (ArsTechnica)

9. Peste 22.000 de persoane s-au înscris la concursul pentru a deveni astronauți pentru Agenția Spațială Europeană, dintre care 5000 de persoane sunt femei. Din România au fost depuse 255 de candidaturi, adică aproximativ 1% din total, cu o proporție de 199 de bărbați și 56 de femei. Cele mai multe candidaturi provin din Franța, Germania și Marea Britanie. Câștigătorii posturilor vor fi anunțați în 2022 la capătul unui proces de selecție împărțit în 6 etape. (ESA)

10. Astronomii au identificat 1715 de sisteme stelare din apropierea planetei noastre de unde extratereștrii ar fi putut intercepta diverse semnale ale existenței umane, cum ar fi cele generate de transmisiunilor radio și TV. Cercetătorii estimează că aceste sisteme stelare au 29 de planete prielnice pentru viață, așa cum o cunoaștem noi. (The Guardian)

Ți-ar mai putea plăcea
Rocile colectate de pe asteroidul Bennu conțin apă și carbon – Cronica Spațială
NASA va testa în spațiu un motor nuclear de rachetă în 2027 – Cronica Spațială
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău