Chinezii au publicat cea mai detaliată hartă geologică a Lunii – Cronica Spațială

1. China a publicat cea mai detaliată hartă geologică a Lunii. Noua hartă a fost realizată la scara 1:2.500.000 (un centimetru de pe hartă corespunde cu 2,5 milioane de centimetri pe teren) și este de două ori mai detaliată decât hărțile geologice utilizate în cadrul misiunilor Apollo. Harta este disponibilă în limbile chineză și engleză și a fost realizată pe parcursul a 10 ani de către un grup de peste 100 de cercetători de la Academia Chineză de Științe. (Chinese Academy of Sciences)

2. NASA va transmite în direct pe platforma de streaming NASA+ prima lansare a capsulei spațiale Starliner cu echipaj uman. Lansarea este programată marți, 7 mai, la ora 05:34 (ora României), iar capsula dezvoltată de compania aerospațială Boeing ar trebui să ajungă la Stația Spațială Internațională (ISS) miercuri, 8 mai, la ora 7:48 (ora României). Echipajul este format din astronații NASA Butch Wilmore și Suni Williams. (NASA)

3. Cercetătorii au identificat o „explozie” de raze gamma care provin de la galaxia M82 situată la 12 milioane de ani-lumină depărtare de Pământ și care sunt diferite de razele gamma uzuale pentru că nu au fost identificate unde gravitaționale în urma acestui fenomen. Cercetările suplimentare au scos în evidență că exploziile au fost provocate de un magnetar, un tip de stea neutronică cu un cânp magnetic foarte puternic. (Earth Sky)

4. Astronomii au studiat o structură cosmică numită Cloverleaf care face parte dintr-o categorie de fenomene astronomice enigmatice caracterizate de apariția neobișnuită sub forma unui emisii radio circulare. Astfel de fenomene sunt cunoscute drept Odd Radio Circles (ORC), iar astronomii au descoperit acum că ORC-ul Cloverleaf a fost generat de „ciocnirea” unui grup de galaxii. (NASA)

5. Compania Slingshot Aerospace care oferă servicii pentru lansarea sateliților a publicat un raport potrivit căruia orbita Pământului a devenit supraaglomerată cu sateliți, ceea ce generează riscuri de siguranță atât pentru Stația Spațială Internațională, cât și pentru lansările spre spațiul cosmic. Raportul menționează că, în total, pe orbita Pământului se aflau 12.587 sateliți, printre care și 3.356 de sateliți inactivi. (Slingshot Space)

6. NASA a selectat 9 companii care să realizeze studii pentru concepte de misiuni spațiale pe Marte cu scopul de a dezvolta misiuni mai accesibile ca preț și mai frecvente decât cele existente în prezent. Studiile trebuie să acopere domenii precum încărcătura care poate fi trimisă pe Marte, sistemul de comunicații cu Pământul sau prelucrarea de imagini. (NASA)

7. Academia Chineză de Științe a anunțat o nouă serie de misiuni spațiale pe care se va concentra în perioada următoare. Pe listă figurează misiuni pentru parea întunecată a Lunii, pentru cercetarea exoplanetelor și a Soarelui, genul de misiuni care până acum nu au mai fost luate în calcul. (SpaceNews)

8. O echipă internațională de cercetători a utilizat date de la telescopul spațial James Webb și informații anterioare de la alte telescoape pentru a determina vremea pe o exoplanetă aflată la 260 de ani-lumină distanță de Pământ. Exoplaneta WASP-43 b are nori pe partea întunecată, cer senin pe partea luminată și vânturi ecuatoriale cu viteze de până la 8.000 km/h. (NASA)

9. Cercetătorii de la B612Foundation au utilizat un nou algoritm pentru a identifica asteroizi într-un catalog de date istorice. Într-un interval de numai câteva zile, aceștia au identificat peste 27.500 de noi potențiali asteroizi, dintre care 100 care se pot apropia de Pământ la un moment dat. Noul algoritm dezvoltat pe baza Inteligenței Artificiale a detectat asteroizii datorită unor patternuri pe care programele uzuale și oamenii nu le pot observa. (Euronews)

10. NASA a anunțat că a remediat defecțiunea tehnică apărută cu o săptămână în urma la unul dintre cele trei giroscoape ale telescopului spațial Hubble, astfel că acesta funcționează din nou în parametri optimi. În schimb, telescopul Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) care caută exoplanete este în continuare nefuncțional din cauza unei defecțiuni tehnice care nu este încă pe deplin înțeleasă de cercetători. (Space)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au reușit pentru prima oară să obțină o imagine cu câmpul magnetic al unei găuri negre – Cronica Spațială
Cercetătorii au descoperit dune de nisip aproape circulare pe Marte – Cronica Spațială

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău