Ciolacu: PSD este dispus să susţină Guvernul Ciucă până la 1 februarie 2022 – Cronica dimineții

1. România cere sprijin internaţional pentru gestionarea pandemiei de coronavirus, iar CNSU a adoptat, sâmbătă seară, o decizie pentru solicitarea de medicamente, echipamente, echipaje şi echipe medicale necesare în tratarea pacienţilor cu forme severe şi critice de COVID-19. (News.ro)

2. Vaccinarea împotriva COVID-19 a redus, în România, de peste cinci ori riscul de infecţie, de peste zece ori riscul de spitalizare şi de aproape 14 ori riscul de internare în ATI. De asemenea, prin vaccinare s-a redus de peste 20 de ori riscul de deces în urma COVID-19, arată datele unei analize făcute de Comitetul de coordonare a vaccinării în perioada februarie-mai, când varianta Alfa a coronavirusului era dominantă. (News.ro)

3. Hotărârea CNSU, care condiționează accesul populației în diferite spații publice și private de dovedirea vaccinării, a trecerii prin boală sau a testării Covid, nu a trecut și serviciile bancare în rândul celor considerate esențiale și exceptate. Banca Transilvania, cea mai mare din țară după active, avertizează că, într-o țară puternic dependentă de numerar, restrângerea accesului populației la serviciile bancare poate avea afecte adverse neprevăzute atât în plan social, cât și în plan economic. (Profit.ro)

4. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a avut, sâmbătă, o discuţie telefonică cu premierul desemnat, Nicolae Ciucă, în cadrul căreia şeful social-democraţilor a subliniat necesitatea gestionării urgente a pandemiei. Ciolacu propune ”un armistiţiu politic ca să depăşim situaţia pandemiei şi a problemelor din energie”, PSD fiind dispus să susţină Guvernul Ciucă până la 1 februarie 2022. ”În cazul în care PSD decide să susţină un guvern minoritar, acest lucru nu se poate face decât pe o perioadă limitată de timp”, a declarat Ciolacu. (News.ro)

Din Cronica de Mediu: Pescuitul la scară industrială a redus masa totală a peștilor din oceane la 47%, de la sfârșitul secolului XIX și până astăzi. Un studiu publicat în revista Science indică faptul că lanțul trofic și circuitul elementelor chimice a fost dramatic afectat, inclusiv în privința eliberării oxigenului sau a blocării carbonului pe fundul oceanelor. (Science.org)

5. PNL şi UDMR au lucrat, sâmbătă, la Programul de Guvernare, întâlnirea având loc la Palatul Victoria. De asemenea, au avut loc discuţii cu reprezentanţii minorităţilor, altele decât cea maghiară, pentru a discuta despre susţinerea parlamentară. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a transmis că formaţiunea susţine creşterea natalităţii şi a detaliat măsurile pe care UDMR le propune în acest sens. (News.ro)

6. Ciprian Ciucu, presedintele PNL Bucureşti şi primar al sectorului 6 al Capitalei, a declarat că USR ar trebui, după părerea sa, să rămână la guvernare cu PNL şi a subliniat că ”nu îi convine nimănui să se alieze cu PSD”, dar că cineva trebuie să îşi asume guvernarea. (G4Media)

7. Numărul societăților comerciale și persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență a crescut cu 6,9% în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2020. În această perioadă au fost înregistrate 4.307 de insolvențe, conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului. (Profit.ro)

8. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că ambasadorii a zece ţări acreditaţi la Ankara, printre care se numără şi ambasadorii american, francez şi german, vor fi declaraţi persona non grata, după ce aceştia au lansat un apel pentru eliberarea opozantului Osman Kavala. Cei 10 ambasadori vor trebui să părăsească țara. (Digi24)

Din Cronica Spațială: Cercetătorii au descoperit apă sub formă de vapori în atmosfera satelitului Europa al planetei Jupiter, un eveniment neașteptat în condițiile în care temperatura maximă înregistrată pe timp de zi pe Europa este de -162 de grade Celsius. Această descoperire va permite cercetătorilor să înțeleagă mai bine cum funcționează atmosfera sateliților. (ZME Science)

9. Aproape unul din cinci vehicule vândute în Uniunea Europeană în trimestrul al treilea a fost un model electric, în condiţiile în caee vânzările acestora au continuat să crească iar cele de vehicule convenţionale să scadă, potrivit datelor publicate vineri de Asociaţia Europeană a Producătorilor de Automobile. (News.ro)

10. Declasificarea noilor arhive secrete despre asasinarea la Dallas în 1963 a fostului preşedinte american John F. Kennedy va fi amânată cu un an, a anunţat preşedintele în funcţie al SUA, Joe Biden. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Putin: Rusia va cere garanții de securitate pentru a lua în considerare pacea cu Ucraina – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Franța, Spania și Belgia vor un Brexit fără acord

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău