România are peste 1.091 km de autostradă şi de drum expres în circulaţie – Cronica dimineții

1. Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunţat că ţara noastră are, de joi, peste 1.091 km de autostradă şi de drum expres în circulaţie, iar în prezent sunt implementate – proiectare şi execuţie contracte pentru construirea altor 729 km de drum de mare viteză şi sunt lansate în licitaţie contracte pentru alţi 203 km. Circulația pe Drumul expres care asigură legătura dintre Centura Oradea și Autostrada Transilvania a fost deschisă ieri. (News.ro)

2. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu a declarat joi că nu e mulţumit de câţi bani s-au cheltuit din PNRR. România a primit 33% din banii alocaţi în PNRR şi 20% din banii primiţi au fost cheltuiți. 9,45 de miliarde de euro au intrat şi s-au cheltuit 1,95 de miliarde de euro. *(News.ro)

3. Băncile care acordă credite prin programul Nouă Casă au solicitat ridicarea plafonului de la 70.000 de euro la 120.000 euro, pentru creditele cu avans de 5%. Decizia însă va fi luată în vară, la rectificarea bugetară și în funcție de evoluția programului. (Economica)

4. România intră în Schengen aerian și maritim, de duminică, 31 martie, iar oficiali din Ministerul de Interne au explicat că pe fluxurile de pasageri pentru aceste destinații nu vor mai exista controale de documente, ci numai verificări aleatorii. (Adevarul)

Știrea Hope.ro: 45% din terenurile Africii sunt afectate de deșertificare, ceea ce, printre altele, scade fertilitatea solului, reduce biodiversitatea și diminuează resursele de apă – toate acestea ducând la sărăcie și migrație. Regreening Africa este un proiect ce-și propune că combată deșertificarea continentului și care va fi derulat în Etiopia, Ghana, Kenya, Mali, Niger, Rwanda, Senegal și Somalia.

5. Schimbările legislative din anumite țări, care au lăsat Dacia Spring fără subvenții pe piețe mari, precum Franța și Germania, au afectat vânzările acestui model în Europa. În luna februarie, Spring n-a mai prins primele 10 locuri în clasamentul vânzărilor. În același timp, 20% din mașinile electrice de pe piață au fost fabricate în China. (Profit.ro)

6. Ponderea românilor care au cont bancar este cea mai mică din regiune, potrivit datelor furnizate de Banca Mondială. Cei mai mulți refuză pentru că „nu vor să fie urmăriți”. Alții nu văd utilitatea unui cont bancar, au venituri prea mici sau invocă lipsa accesului la bancomate, potrivit unui sondaj făcut de Asociația Română a Băncilor. (Profit.ro)

7. Bursele din întreaga lume au avut cel mai bun trimestru I din ultimii 5 ani, susținute de speranța unei aterizări economice ușoare în SUA și de entuziasmul față de inteligența artificială. Indicele MSCI al acțiunilor din întreaga lume a câștigat 7,7% în acest an, cel mai mult din 2019. Acțiunile au depășit obligațiunile cu cea mai mare marjă din orice trimestru, din 2020. (FT)

8. Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a declarat că Israelul ar trebui să renunţe la controlul asupra Fâşiei Gaza odată ce războiul împotriva Hamas se va termina. (Hotnews)

9. Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a spus familiilor soldaţilor răpiţi şi ţinuţi ostatici de Hamas că forţele acestei ţări ”nu vor lăsa pe nimeni în urmă”, potrivit unei declaraţii transmise de biroul său. El a afirmat că armata israeliană a ”cucerit” nordul Fâşiei Gaza şi Khan Younis. ”Am asigurat fâşia şi ne pregătim să intrăm în Rafah”. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Zinedine Zidane şi Franck Ribery ar putea colabora pe banca tehnică a echipei germane Bayern Munchen.

10. Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască. Bărbatul din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de închisoare, pentru complicitate la fals, după ce s-a prezentat la poliție pentru a solicita reînoirea permisului fals, pe care l-a achiziționat în Germania cu 2.000 de euro. (Adevarul)

Fotografia dimineții – Foștii președinți Bill Clinton și Barack Obama l-au susținut pe actualul președinte al SUA, Joe Biden, la un eveniment de strângere de fonduri pentru campania electorală, în New York. Brendan Smialowski/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Peste 140.000 de copii au murit din cauza rujeolei anul trecut – Cronica dimineții
România are nevoie de încă trei decenii pentru a eradica foametea – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău