Ciolacu: România va dubla capacitatea principalului său port de la Marea Neagră și a căilor de transport pe Dunăre, în termen de două luni – Cronica dimineții

1. România va dubla capacitatea principalului său port de la Marea Neagră și a căilor de transport pe Dunăre, în termen de două luni, pentru a ajuta Ucraina să-și exporte cerealele, dincolo de raza de acțiune a Rusiei, potrivit unui interviu dat de Ciolacu corespondentului FT la București. (Hotnews)

2. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu a anunţat posibilitatea testării antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli, în dacă manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri. Testarea se va face doar cu acordul părinţilor, a precizat Predoiu. (G4Media)

3. Prețul orar al energiei electrice a atins luni un record al acestei veri, de 1900,55 lei/MWh, depășindu-l pe precedentul, înregistrat pentru energia livrată vineri, de 1900 lei/MWh. Prețul mediu zilnic al energiei spot din România va fi marți cel mai mare din Europa, cu excepția celui din Grecia. (Profit.ro)

4. Importurile de țiței ale României au crescut cu circa 10% în primele cinci luni ale anului, în condițiile în care nu s-a mai adus deloc țiței din Federația Rusă. Kazahstanul este, de departe, cea mai importantă sursă de țiței de import pentru România. Pe locul doi se află Libia. (Economica)

5. Şeful DSU, Raed Arafat, a anunţat că a fost închisă solicitarea de urgenţă de Protecţie Civilă şi că nu se vor mai face transferuri externe de pacienţi afectaţi de exploziile de la Crevedia. Arafat a precizat că pacienţii transferaţi în străinătate erau în stare gravă, unii dintre ei chiar intubaţi. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: UTA Arad a învins pe teren propriu, scor 2-1, formaţia FCSB, căreia i-a administrat prima înfrângere din acest sezon al Superligii. Doi jucători ai bucureştenilor au fost eliminaţi: Pantea şi Coman. Cele mai importante faze se pot vedea aici.

6. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat, luni seară, la Medika TV, că în România sunt funcţionale 34 de paturi de Mari Arşi, dintre care 24 sunt pentru adulţi şi 10 pentru copii. În urma unor proiecte aflate în derulare la Timişoara, Târgu Mureş şi la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din Capitală, alte 20 de paturi vor fi disponibile în circa doi ani. (News.ro)

7. În România, atacurile ransomware au crescut anul acesta cu 60% față de anul trecut, în timp ce atacurile de tip malware au cunoscut un trend în urcare cu aproape 1.650%, iar cele de spargere a infrastructurilor IT&C au un trend de creștere cu peste 600% în decursul anului acesta față de anul trecut, relevă date guvernamentale. (Profit.ro)

8. Ministerul Apărării Naționale (MApN) vrea să cumpere un sistem integrat hardware-software de comunicare, comandă, orientare și management de misiune în vederea ″digitalizării″ operațiunilor trupelor românești de infanterie, în cadrul unui proiect de dezvoltare IT denumit ″Soldatul Viitorului″. (Profit.ro)

9. Un expert de la West Point contrazice opinia generală și prezice victoria contraofensivei ucrainene: Așa-numita punte terestră care leagă Crimeea de teritoriile ucrainene ocupate de Rusia va fi ruptă, susține Jan Kallberg, profesor la Academia Militară a Statelor Unite și expert al Centrului de Analiză a Politicii Europene (CEPA), un think-tank cu sediul la Washington. (Libertatea)

10. Ministrul ucrainean de externe a criticat luni țările vecine, printre care și România, pentru planurile de a prelungi restricțiile pentru importurile agricole ucrainene, Kievul amenințând că își va „apăra cu înverșunare” drepturile. (Hotnews)

Fotografia dimineții prezintă căștile topite și echipamentele arse ale pompierilor care au intervenit la Crevedia:

Ți-ar mai putea plăcea
Camera Reprezentanților va vota săptămâna viitoare un pachet de ajutor de $17,6 miliarde pentru Israel, fără vreun ajutor pentru Ucraina – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Referendumul va fi invalidat, prezenta fiind sub pragul de 30%.